PAME EVRO

Τελευταία Νέα

Οδοιπορικό από τους Ψαθάδες της Αν. Θράκης στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου
Pame Evro

Οδοιπορικό από τους Ψαθάδες της Αν. Θράκης στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου

‘’Ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία’’

Γράφει ο Διαγκάκης Σπύρος

Με αφορμή την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ‘’Ελεύθερης Θράκης’’ θυμήθηκα το ταξίδι που πραγματοποίησα πριν κάποιους μήνες με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό σύλλογο Ν.Ψαθάδων στο χωριό των προγόνων μας στην σημερινή Τουρκία με το όνομα Hasırcıarnavutköy.

Πριν αναφερθώ όμως για αυτήν την σημαντική εμπειρία καλό θα ήταν να πάμε λίγο πίσω στην ιστορία και να δούμε ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό τον σπαραγμό . Αρχικά η Θράκη είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων η οποία περιλαμβάνει την νότιο Βουλγαρία (Βόρεια Θράκη ), την βορειοανατολική Ελλάδα (Δυτική Θράκη) και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη).

Κατά την ελληνική μυθολογία, υπήρξε ένας προπάτορας που λεγόταν Θραξ και ήταν γιος του θεού του πολέμου Άρη. Ο θεός Άρης λεγόταν ότι διέμενε στη Θράκη. Σε μια άλλη εκδοχή και σύμφωνα με τον Ευριπίδη (στο έργο του Των Θρακών οι χρυσές ασπίδες) αναφέρει ότι το όνομα του Άρη ήταν Θραξ, ο οποίος ήταν ο προστάτης των Θρακών και του οποίου η χρυσή ασπίδα φυλασσόταν στο ναό του στη Βιστονίδα της θράκης.

Στην ελληνική μυθολογία η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης. Κατά το πέρας του χρόνου η περιοχή αυτή αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς λαούς λόγω της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς και του γεωγραφικού της χαρακτήρα και αυτό αποτυπώνεται καθαρά από την συχνή αλλαγή ‘’χεριών’’ από τα κράτη των Βαλκανίων.

Φτάνοντας στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία η Θράκη ,όπως και οι γύρω περιοχές , ήταν μια πυριτιδαποθήκη  που δεν θα αργούσε να εκραγεί ! Με τους δύο νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους το ηθικό των Ελλήνων αναπτερώθηκε σημαντικά καθώς έβλεπαν ότι το όραμα για την ‘’Μεγάλη Ελλάδα’’ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετατρέποντας εκείνη την μικρή εδαφικά χώρα, στην χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Δυστυχώς οι εμφύλιες αντιπαραθέσεις , η κόπωση των συνεχών πολέμων και τα συμφέροντα των συμμάχων άλλαξαν το προσκήνιο με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει την ισχύ της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Φτάνουμε λοιπόν στην αρχή του τέλους της ‘’Μεγάλης Ελλάδας’’ και συγκεκριμένα με την συνθήκη των Μουδανιών (25/9/1922)με την οποία οι πρόγονοι μας εγκατέλειψαν τις προγονικές τους εστίες από την Ανατολική Θράκη αφήνοντας πίσω περιουσίες , φίλους και αναμνήσεις αλλά πάντα πίστευαν ότι θα επιστρέψουν.

Η συνθήκη/ανακωχή αυτή οφείλεται στην ανικανότητα των τότε πολιτικών κυβερνήσεων και αυτό απεικονίζεται στο γεγονός ότι δεν παρέστη εγκαίρως η ελληνική αντιπροσωπεία επιτρέποντας τους Τούρκους διπλωμάτες να διαπραγματευτούν μόνοι με τις Μεγάλες δυνάμεις. Χαρακτηριστικά ο Ισμέτ Ινονού (περιβόητος παρακαθήμενος του Κεμάλ) καταγράφει ‘’η Θράκη μας παραδόθηκε χωρίς να πέσει μια  τουφεκιά’’ και με αυτό τον άδικο τρόπο πήραν το δρόμο της προσφυγιάς χιλιάδες Έλληνες της Θράκης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ

Όπως προανέφερα το χωριό όπου γεννήθηκαν οι προγονοί μου ονομαζόταν Ψαθάδες, ήταν κεφαλοχώρι εκείνα τα χρόνια και ανήκε στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας.

Όπως όλα τα χωριά της επαρχίας ασχολούταν με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα εκμεταλλευόμενοι τον πλούσιο κάμπο και τα πολλά ποτάμια . Η ενασχόληση τους με την γη προσέδιδε ένα αίσθημα περηφάνιας και αυτάρκειας στους κατοίκους καθώς είχαν ότι τους ήταν απαραίτητο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τωρινών κατοίκων του χωριού που είχα την τύχη να συνομιλήσω, απειροελάχιστα είναι αυτά που μαρτυρούν το ελληνορθόδοξο στοιχείο που υπήρχε . Το μόνο που δηλώνει την τότε ελληνική παρουσία είναι οι ψηλές διώροφες κατοικίες οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε όχι και τόσο καλή κατάσταση.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ

Το χωριό Ψαθάδες πήρε το όνομα του από το βασικό επάγγελμα των κατοίκων , το οποίο ήταν πλέκτες ψαθών.

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός  ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε  άφθονη βλάστηση από σάζια, τα οποία είναι κάτι χόρτα τα οποία ευδοκιμούσαν στους παραποτάμους και τα κανάλια του Έβρου, που είναι απαραίτητα για το πλέξιμο της ψάθας. Εκείνη την εποχή οι άνδρες μάζευαν το σάζι και οι γυναίκες έπλεκαν την ψάθα την οποία την χρησιμοποιούσαν για ποικίλους τρόπους όπως για χαλί (για μόνωση και θερμότητα), για την κατασκευή καλαθιών/πανεριών αλλά ακόμη και στο ταβάνι.

Σύμφωνα με τον κο. Ανδρέα Κουρτελάκη ,ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κισσαρίου ‘’Άγιοι Πέτρος και Παύλος’’ χρησιμοποιούσαν αυτό το καλλιτέχνημα για να το ανταλλάσσουν με διάφορα προϊόντα όπως σιτάρι και καλαμπόκι με κατοίκους των γειτονικών χωριών για να καλύπτουν  τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή του άρθρου η σημερινή ονομασία του χωριού είναι Hasırcıarnavutköy δηλαδή Ψαθαδο-Αρβανιτο-χώρι.

Όσον αφορά το δεύτερο συνθετικό υπάρχει μια μυθοπλασία από την πλευρά των Τούρκων και είναι εντελώς άτοπος ο ισχυρισμός περί αρβανίτικης καταγωγής των Ψαθιωτών.

Σύμφωνα με έρευνες ιστορικών προσώπων η ονομασία Αρβανιτο-χώρι αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καπεταναίοι του Μεγάλου Ζαλουφιού έκαναν την ζωή των Τούρκων δύσκολη γι’ αυτό το λόγο, είναι πιθανό, οι Τούρκοι να αποκαλούσαν όλους τους Χριστιανούς της περιοχής Αρβανίτες, και οι Ψαθάδες ήταν καθαρά Χριστιανικό χωριό .

Το παραπάνω άρθρο είναι αφιερωμένο στους απανταχού Ψαθιώτες και στον πολιτιστικό σύλλογο Κισσαρίου ‘’Άγιοι Πέτρος και Παύλος’’.

Ευχαριστώ θερμά επίσης την κυρία Αysel Yoldas για την συνομιλία και τον φίλο μου Ομέρογλου Ομέρ για την μετάφραση.

Υ.Γ ‘’Δεν είναι υποχρεωτικό να αναζητήσεις τις ρίζες σου και να τηρείς τις παραδόσεις της καταγωγής σου, μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό , θα είσαι όμως ο ίδιος άνθρωπος στην μία περίπτωση και στην άλλη;’

Share

Print

Αναζήτηση Νέων

Energia Innovation | Φωτοβολταϊκά - Φυσικό Αέριο – Γεωθερμία | Αλεξανδρούπολη
Energia Innovation | Φωτοβολταϊκά - Φυσικό Αέριο – Γεωθερμία | Αλεξανδρούπολη
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απαιτήσεις
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απαιτήσεις
Ingenium | Φωτοβολταϊκά και  Ενεργειακά έργα | Αλεξανδρούπολη
Ingenium | Φωτοβολταϊκά και Ενεργειακά έργα | Αλεξανδρούπολη
CarbonOff Αναζωογόνησε τον κινητήρα σου!
CarbonOff Αναζωογόνησε τον κινητήρα σου!
⚠️ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ⚠️Κομμώσεις Nicolas Expressions στο κέντρο της μόδας και της Αλεξανδρούπολης
⚠️ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ⚠️Κομμώσεις Nicolas Expressions στο κέντρο της μόδας και της Αλεξανδρούπολης
Ελληνικά Έπιπλα & Στρώματα Πεντίδης Design στην Αλεξανδρούπολη
Ελληνικά Έπιπλα & Στρώματα Πεντίδης Design στην Αλεξανδρούπολη
Φρέσκο ψάρι και μεζέδες ''Το Διεθνές'' ή αλλιώς...Κυρα Δήμητρα στην Αλεξανδρούπολη
Φρέσκο ψάρι και μεζέδες ''Το Διεθνές'' ή αλλιώς...Κυρα Δήμητρα στην Αλεξανδρούπολη
Agrotis A.E | Βιοτεχνία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων | Ορεστιάδα
Agrotis A.E | Βιοτεχνία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων | Ορεστιάδα
Η παρουσία κιρσοκήλης στον άνδρα ως αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας
Η παρουσία κιρσοκήλης στον άνδρα ως αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας

Οδηγός Διασκέδασης

Διαγωνισμοί PameEvro