Σύνοδος Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων: 69 Δήμαρχοι από 10 χώρες στο Μουσείο της Ακρόπολης – Παρών ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Με μία ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, έγινε η έναρξη στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (Balkan Cities Network B40), παρών και ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ – ΑΜ-Θ, Βασίλης Μαυρίδης.

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ως οικοδεσπότης της Συνόδου, αλλά και επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υποδέχθηκε στο Μουσείου 69 δημάρχους από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων.

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Kωστας Μπακογιάννης, μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, ειδικά στην παρούσα ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία, δε, στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Άλλωστε οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Δικτύου Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων.

Με την ευκαιρία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, έστειλε ένα μήνυμα σε όσους βλέπουν με ζοφερά χρώματα το μέλλον των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως 73 πόλεις από 10 χώρες στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη.

«Είναι ύψιστη τιμή να σάς υποδεχόμαστε στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της υλοποίησης του κοινού μας οράματος με τον Εκρέμ».= είπε καλωσορίζοντας τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Τόνισε δε, πως το δίκτυο μεγαλώνει διαρκώς έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του και ανοίγει τον δρόμο για ένα βιώσιμο, κοινό μέλλον για τους λαούς της περιοχής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη σημασία που η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας των σημαντικών προσκεκλημένων του στο Μουσείο της Ακρόπολης, να τονίσει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως τόνισε η επανανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί μία ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας» μεταξύ άλλων.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στο όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023. 

Στη Σύνοδο, κατά την οποία θα ενταχθούν και νέα μέλη στο Δίκτυο Β40, θα απευθύνουν ομιλίες ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα κ.ά.

Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ

Πολύ σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Μοιραστείτε το