Ανατροπή στην ιστορία: Ο τάφος στη Βεργίνα ΔΕΝ ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Νέα μελέτη-βόμβα αποκαθηλώνει την εδραιωμένη θεωρία για τον Φίλιππο Β’ και αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αρχαιολογία.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Archaeological Science φέρνει τα πάνω κάτω σε μια από τις πιο συζητημένες υποθέσεις της ελληνικής αρχαιολογίας. Ο περιβόητος Τάφος Ι στη Βεργίνα, που για δεκαετίες θεωρούνταν ότι φιλοξενεί τα οστά του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φαίνεται τελικά ότι δεν ανήκει σε αυτόν!

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν σε έναν νεότερο άνδρα, ηλικίας 25 έως 35 ετών, ο οποίος πέθανε δεκαετίες πριν από τον Φίλιππο Β’, που δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. σε ηλικία περίπου 46 ετών. Μαζί του, στον ίδιο τάφο, είχαν ταφεί μια νεαρή γυναίκα και όπως αποκαλύπτει τώρα η έρευνα , έξι βρέφη που προστέθηκαν αιώνες αργότερα, κατά τη ρωμαϊκή εποχή!

Ο Τάφος Ι, ανακαλυφθείς το 1977, βρίσκεται κάτω από έναν τύμβο στη Βεργίνα, σε μια τοποθεσία με έντονους συνειρμούς με τη βασιλική οικογένεια των Μακεδόνων. Μέχρι σήμερα, ορισμένοι ειδικοί πίστευαν πως ήταν ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Φιλίππου Β’. Ωστόσο, η νέα έρευνα κλονίζει αυτή τη θεωρία.

Οι ραδιοχρονολογήσεις και οι αναλύσεις των σκελετικών υπολειμμάτων, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μανιάτη από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», δείχνουν μια πολύ διαφορετική ιστορία. Τα βρέφη τοποθετήθηκαν στον τάφο μεταξύ 150 π.Χ. και 130 μ.Χ., εποχή ρωμαϊκής κυριαρχίας, ενισχύοντας την άποψη ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν παλαιότερους τάφους για τις δικές τους ταφικές ανάγκες.

Πού τελικά είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’; Ορισμένοι αρχαιολόγοι επιμένουν στον Τάφο ΙΙ, έναν ασύλητο, δίχωρο θολωτό τάφο με αποτεφρωμένα λείψανα άνδρα ηλικίας περίπου 44 ετών και πλούσια ταφικά κτερίσματα. Ωστόσο, ο εν λόγω τάφος δεν εξετάστηκε στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης.

Μέχρι να δοθεί οριστική απάντηση, η επιστήμη εξακολουθεί να ανατρέπει μύθους και να επαναχαράσσει την ιστορία.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ