4 Δεκεμβρίου 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Εγκεφαλικό» για 20.000 επιχειρήσεις – Ζητείται επιστροφή της

Μετά από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της επιστρεπτέας – Αντιδράσεις από τους φορολογούμενους που κάνουν λόγο για λάθος του συστήματος

«Εγκεφαλικό» προκάλεσαν σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες τα «ραβασάκια» που έλαβαν  από την ΑΑΔΕ με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας.

Μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα. Επιπλέον, υπήρχαν περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο της 2019 -2020, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως δεν αναρτήθηκαν στο σύστημα έγγραφα όπως αυτό της φερεγγυότητας της επιχείρησης κ.α.

Tα «ραβασάκια»

Τα σημειώματα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων που έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό και επικοινώνησαν με την ΑΑΔΕ για να μάθουν αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή για πραγματική μη τήρηση του όρου διατήρησης του προσωπικού.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη κατά τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων και για μην αδικηθεί κανείς θα τρέξει ένας ακόμα γύρος διασταυρώσεων στοιχείων για όσους θεωρούν πως αδίκως έλαβαν ειδοποιητήριο επιστροφής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην ΑΑΔΕ.

Για όσους πράγματι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, που αφορούν κυρίως στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την υποβολή δηλώσεων, η απόφαση επιστροφής των ποσών θεωρείται αμετάκλητη.

Το νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επίσης επιστρέφεται στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί ο τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό. Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης, υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος και εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση και έντοκη επιστροφή του.

Για το εν λόγω θέμα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος λογιστών Αλεξανδρούπολης.

Θέμα:  «Απαίτηση επιστροφής των ποσών της  ‘επιστρεπτέας προκαταβολής’ για την περίοδο της πανδημίας»

Πολλές επιχειρήσεις έχουν ενημερωθεί από της 2/11/2022 για επιστροφή ποσών που είχαν λάβει κατά την περίοδο της πανδημίας ως βοήθεια για την αντιμετώπιση των δαπανών τους από τις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους την περίοδο εκείνη (διακοπή εργασιών , τηλεργασία , τηλεκπαιδευση , TAKE AWAY )   .

Ο λόγος της απαίτησης της επιστροφής είναι ότι δεν ακολούθησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση  όπως :

Α. Μη τήρησης του όρου της διατήρησης του προσωπικού ,

Β.  μη υποβολής δηλώσεων 2019-2020.

 Γ. μη υποβολής βεβαιωτικών (Υπεύθυνη Δήλωση , πιστοποιητικό  φερεγγυότητας) .

Ο έλεγχος για την τήρησης του όρου της «διατήρησης προσωπικού»  πραγματοποιήθηκε  αυτοματοποιημένα από το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗ»  υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αστοχίας  . Να θυμίσουμε ακόμη ότι την περίοδο εκείνη  τα λογιστικά γραφεία που στηρίζουν τις επιχειρήσεις όπως και τα λογιστήρια αυτών βρισκόταν  σε μια φρενήρη  περίοδο , αποφάσεων από διάφορα υπουργεία χωρίς τις απαραίτητη ενημέρωση ή τις οδηγίες εφαρμογής οι  οποίες σε πολλές π[περιπτώσεις δεν υπήρξαν ποτέ .

Όλα αυτά  έχουν  ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά αυτά εξολοκλήρου και εντόκως έως την 30/11/2022 .

Ζητούμε την δυνατότητα υποβολής ένστασης όπου αυτό κάθε επιχείρηση θεωρεί ότι έχει γίνει λανθασμένος έλεγχος  Την δυνατότητα ρύθμιση του επιτρεπόμενου ποσού όπου αυτό βεβαιωθεί για έως 96  .

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ