14 Δεκεμβρίου 2024

Γρίπη: Αυξήθηκε κατακόρυφα ο εμβολιασμός – Οι φόβοι των επιστημόνων

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων σε όλη την επικράτεια, θορύβησαν τους πολίτες, καθώς μέσα σε 10 μέρες, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έσπευσαν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα στα 2,2 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, σχεδόν κατά 30% αυξήθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, το ποσοστό των ανθρώπων που έσπευσαν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που σαρώνουν τη χώρα μας.

Από το 1,7 εκατ. των εμβολιασμένων πολιτών ως τα μέσα Νοεμβρίου, σήμερα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πάνω από 2,2 εκατομμύρια, σε συνολικά 2,5 εκατ. εκδοθείσες συνταγές.

Μέσα στο επόμενο διάστημα απομένει να εκτελεστούν επιπλέον 300.000 συνταγές.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, πάντως, ότι από τους 2,2 εκατ. πολίτες οι 1,5 είναι άτομα άνω των 60 ετών, ομάδα για την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό.

Να σημειωθεί πως 4,2 εκατ. είναι ο συνολικός αριθμός των αντιγριπικών εμβολίων που έχει προμηθευτεί φέτος η Ελλάδα για την κάλυψη του πληθυσμού, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω πτώσης της ανοσίας ενάντια στη γρίπη.

Αυτό σημαίνει πως για να ξεπεράσουμε το ρεκόρ των εμβολίων του 2019 (4 εκατ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη 2 εκατ. πολίτες.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης του εμβολίου, την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τα εμβολιαστικά ποσοστά.

Χαμηλά οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες

Χαμηλοί παραμένουν, ωστόσο, οι αριθμοί των εμβολιασμών στα παιδιά και τους ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Σ’ αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής μόνο 230.000 άτομα, ενώ περισσότεροι είναι όσοι φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που πάσχουν από υποκείμενο νόσημα.

Μέχρι στιγμής, στην ομάδα αυτή έχουν εμβολιαστεί περίπου 360.000 άτομα.

“Δεν είναι τέλεια τα νούμερα, ούτε και άσχημα”, σχολιάζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Υπολείπονται βέβαια οι αριθμοί, από αυτούς που θέλουμε να φτάσουμε. Θέλουμε να εμβολιαστούν όλοι πάνω από 60 ετών και αρκετοί από όσους έχουν πρόβλημα υγείας, όπως χρόνιο άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθειες κλπ.”, σημειώνει.

«Δεν θα περάσουμε εύκολα με τη γρίπη»
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να φτάσουμε και φέτος τον στόχο της εξάντλησης των αποθεμάτων των 4,2 εκατ. δόσεων εμβολίων, κυρίως εάν απλοποιηθούν οι διαδικασίες με την κατάργηση της συνταγογράφησης, στην οποία ωστόσο αντιτίθενται οι γιατροί.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι 1,5 εκατ. εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών, αποτελούν ίσως λιγότερο από το 60% των ατόμων σε αυτές τις ηλικίες, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Επίσης, ο 1 στους 4 πολίτες πάσχει στη χώρα μας από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα, λέει ο Νίκος Τζανάκης:

“Όταν οι άνθρωποι με ΧΑΠ είναι περίπου στο 8% του πληθυσμού και με άσθμα είναι επίσης στο 8%, τότε οι πολίτες αυτοί είναι συνολικά 2,5 εκατομμύρια κι έχουν εμβολιαστεί μόνο 228.000, δηλαδή μόνο το 10% από όσους έχουν πνευμονοπάθειες. Κι αν βάλουμε κι αυτούς που έχουν διαβήτη, ή άλλα νοσήματα, γενικώς τα νούμερα είναι καλούτσικα στους άνω των 60, στις υπόλοιπες ομάδες, όμως, είναι απογοητευτικά”, λέει ο επιστήμονας και αποδίδει το φαινόμενο στην εμβολιαστική κόπωση του πληθυσμού:

“Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην κόπωση των πολιτών με το θέμα των εμβολιασμών. Ο κόσμος έχει “παγώσει” λίγο με αυτό το θέμα. Αν είναι όπως το περιμένουμε κι όπως φαίνεται με τα σενάρια που υπάρχουν, δεν θα περάσουμε εύκολα με τη γρίπη«, σημειώνει ο ειδικός.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός και τι φοβόμαστε από τη γρίπη

Οι επιστήμονες φέτος κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου».

Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας και απουσίας του ιού από τον πλανήτη, ο πληθυσμός φαίνεται να είναι απροστάτευτος και χωρίς αντισώματα απέναντι στη γρίπη.

Ήδη, στα σχολεία εντοπίζεται σημαντική διασπορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ και οι παιδίατροι διαπιστώνουν αυξημένα περιστατικά ιογενών λοιμώξεων με επιπλοκές από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα στα παιδιά (πνευμονίες).

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα που καταλήγουν στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

“Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ανησυχεί είναι η γρίπη, γιατί η γρίπη μπορεί να κάνει ένα μεγάλο κύμα και δημιουργεί περίπου στην ίδια συχνότητα πνευμονίες με τον κορονοϊό. Δεν είναι ότι δεν προκαλεί πνευμονίες η γρίπη. Και μπορεί πραγματικά -εάν δεν εξελιχθεί καλά ο εμβολιασμός και αποτύχουμε- να έχουμε μια πίεση και να εξελιχθούν τα πράγματα όχι εύκολα”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύμα της γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα.

“Το κύμα της γρίπης πρέπει να ξεκινήσει προς το τέλος του Δεκέμβρη πολύ δυνατά. Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα κορυφωθεί και μετά τις 15 Μαρτίου κι -αν ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων ετών- θα αρχίσει αποκλιμάκωση”, λέει.

Από τη γρίπη κινδυνεύουν οι ίδιοι άνθρωποι που κινδυνεύουν και στον κορονοϊό. Όσοι, δηλαδή, είναι πάνω από 75 – 80 ετών, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους.

“Η γρίπη και ο κορονοϊός δεν απασχολούν ιδιαίτερα άλλες ηλικίες. Ο κορονοϊός περνά πλέον σαν “γριπώδης συνδρομή”, ιδιαίτερα σε όσους είναι εμβολιασμένοι κι το έχουν περάσει κι άλλη φορά”, καταλήγει ο ειδικός.

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ