Οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες έχουν χτυπηθεί από την ίωση έχουν χάσει έως και το 60% του εισοδήματός τους
Με ιδιαίτερη σκληρότητα χτυπά τους Έλληνες αγρότες η ίωση της καστανής ρυτίδωσης αλλά και ορισμένες έντονες γενετικές παραμορφώσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες τομάτας και πιπεριάς.
Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας neakriti.gr το ζήτημα έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές στην Ιεράπετρα με πρωτοβουλία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, ωστόσο ακόμη και σήμερα είναι κοινά παραδεκτό ότι οι παραγωγοί στην πλειονότητά τους δεν ακολουθούν τις οδηγίες των ιολόγων ώστε να προστατέψουν την καλλιέργειά τους.
Τι αναφέρει ο ιολόγος καθηγητής Νίκος Κατής, ο οποίος τόνισε:
«Φαίνεται πως οι παραγωγοί μας δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πόσο σοβαρό είναι να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης που τους έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές. Θα πρέπει να παίρνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού της καστανής ρυτίδωσης, ακόμη και αν χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους υβρίδια ανεκτικά στον ιό. Αυτές οι ποικιλίες έχουν σαφώς μια καλύτερη συμπεριφορά στο χωράφι από τις πιο ευαίσθητες. Τώρα πλέον ιδιαίτερα στην Ιεράπετρα τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, όπως φαίνεται από τα δείγματα που έρχονται στο εργαστήριό μας στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα πια είναι αρκετά σοβαρό και πολύ εκτεταμένο», μας είπε ιδιαίτερα ανήσυχος ο καθηγητής κ. Νίκος Κατής.
«Το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να χρησιμοποιήσουμε στις καλλιέργειές μας ανεκτικές ποικιλίες και, ταυτόχρονα, να πάρουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που συνιστώνται και δίνουν μια πολύ μεγάλη παραγωγή. Όταν όμως οι παραγωγοί δεν παίρνουν κανένα μέτρο, όταν την προηγούμενη χρονιά είχαν σοβαρό πρόβλημα με τον ιό, ακόμη και οι ανεκτικές ποικιλίες μπορεί να μην συμπεριφερθούν καλά όπως αναμένεται, εφόσον το ιικό φορτίο στο χωράφι είναι πολύ μεγάλο.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην είσοδο του θερμοκηπίου το πατάκι με την αραιωμένη χλωρίνη για την αποστείρωση των υποδημάτων όσων εισέρχονται στον εσωτερικό χώρο μιας καλλιέργειας. Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν άνθρωποι στο θερμοκήπιο αφού είχαν εισέλθει προηγουμένως σε άλλες καλλιέργειες, που έχουν πρόβλημα. Αυτός που μπαίνει για να εργαστεί στο θερμοκήπιο, απολυμαίνει στην είσοδο τα παπούτσια του, πλένει πολύ καλά τα χέρια του και, όταν επισημαίνει φυτά που έχουν προσβληθεί με τον ιό, δεν τα αγγίζει. Ο ιός αυτός μεταδίδεται τόσο εύκολα μηχανικά. Εάν υπάρχουν φυτά τα οποία είναι μολυσμένα, τα ξεριζώνουμε προσεκτικά, τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα και τα καίμε σε ένα βαρέλι έξω από το θερμοκήπιο».
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καστανής ρυτίδωσης είναι ένας μεταχρωματισμός στα φύλλα της κορυφής του φυτού. Αν διαπιστωθεί ότι μερικά φυτά έχουν αυτήν την ύποπτη συμπεριφορά που ενδέχεται να είναι και κάτι άλλο, καλό είναι να αφαιρούνται και να καίγονται προσεκτικά. Βλέπει δηλαδή ο παραγωγός ένα μωσαϊκό στα φύλλα της κορυφής και αυτό θα πρέπει να τον κινητοποιήσει αμέσως.