6 Οκτωβρίου 2024

Κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης: Στη φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός – Είχαν κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην αρμόδια ανακρίτρια δυο εκ των δέκα συνολικά κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος των πειρατικών λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Από τη δράση τους οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, κατάφεραν να έχουν κέρδη που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκαν ο 42χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης και ο κατηγορούμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά στους άλλους οκτώ κατηγορούμενοι της υπόθεσης αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κατά περίπτωση με καταβολή εγγυοδοσίας. Οι δέκα κατηγορούμενοι απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια για τα εξής αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: εγκληματική οργάνωση, παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές έχουν συλλέξει στοιχεία για ακόμα 7 εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν.

Είχαν 13.000 πελάτες – Προκάλεσαν 100 εκατ. ευρώ ζημιά στις εταιρείες

Πελατολόγιο 13.000 πελατών είχε το κύκλωμα των «πειρατών» της συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση των τελευταίων ετών.

Ανάμεσα στους 10 που συνελήφθησαν – εννέα Έλληνες και ένας Ουκρανός – βρίσκονται ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές.

Τα παράνομα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ και η ζημιά στις δικαιούχες εταιρείες (Cosmote – Nova) στα 100.000.000 ευρώ.

Το modus operandi

Tα μέλη του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα για την οποία χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Τα χρήματα τα μέλη του κυκλώματος τα εισέπρατταν είτε «χέρι με χέρι» είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών, στο εξωτερικό είτε σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μελών των οικογενειών τους.

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει «συνδρομητικά πακέτα» με ταινιοθήκη για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ενώ το «ξέπλυμα» του χρήματος γινόταν με αγορά ακινήτων, ίδρυση ατομικών εταιρειών και στοιχηματικών εταιρειών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής δέκα άνδρες (εννέα ημεδαπούς – έναν αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel), το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Στα συνδρομητικά πακέτα τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (videoondemand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

-93.500 ευρώ,
-6.40- λίρες Αγγλίας,
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes,
κινητά τηλέφωνα,
αποθηκευτικούς δίσκους,
ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
-6 πολυτελή αυτοκίνητα,
-6 μοτοσικλέτες και
πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

Μοιραστείτε το