7 Δεκεμβρίου 2024

«Ένα Πανεπιστήμιο, μία Περιφέρεια» οραματίζεται η νέα διοίκηση του ΔΠΘ

Το προτεινόμενο πρυτανικό σχήμα και το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης του (ΔΠΘ), Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε χθες το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, ο προς επίσημη εκλογή νέος πρύτανης του ΔΠΘ καθηγητής Φώτης Μάρης.

Το προτεινόμενο πρυτανικό σχήμα έχει ως εξής:

  • Καθηγήτρια Μαρία Ε. Γρηγορίου, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
  • Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας
  • Καθηγητής Βασίλειος Γούργουλης, αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων

Πρώτος ακαδημαϊκός στόχος η γεωγραφική διεύρυνση
Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει προτάσεις σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χωρισμένες σε πέντε στόχους: 1. Ενίσχυση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. 2. Υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα επιστημονικά πεδία που δραστηριοποιείται το ΔΠΘ. 3. Διεθνοποίηση και εξωστρέφεια. 4. Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες. 5. Προσβάσιμο και βιώσιμο-έξυπνο Πανεπιστήμιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η πρώτη πρόταση-διεκδίκηση του Φώτη Μάρη για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, φέρει το σύνθημα «ένα Πανεπιστήμιο, μια Περιφέρεια» και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Καβάλα και Δράμα στο ΔΠΘ. Να σημειωθεί ότι κι ο ίδιος ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει πως θα τον ικανοποιούσε μία τέτοια εξέλιξη.

Αναλυτικά η πρόταση Φώτη Μάρη: «Το ΔΠΘ ως το πρώτο πολυεδρικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας πρέπει να είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην ΠΑΜΘ, ενσωματώνοντας τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ, με έδρα τις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Η προσπάθεια αυτή θα προσδώσει ώθηση αρχικά επειδή το ΔΠΘ θα είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο και μεγάλο Πανεπιστήμιο. Το εγχείρημα θα απαιτήσει σε δεύτερο χρόνο μικρής κλίμακας αναδιάρθρωση σε μια προσπάθεια κάλυψης νέων γνωστικών αντικειμένων και βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών. Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του ίδιου του Πανεπιστημίου απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυσή του με την ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής (Σχολή Επιστημών Υγείας) στην Αλεξανδρούπολη, Τμήματος Εργοθεραπείας (ΣΕΦΑΑ) στην Κομοτηνή και Τμήματος Ψυχολογίας (Σχολή Επιστημών Αγωγής) στο Διδυμότειχο».

Το ακαδημαϊκό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για ενίσχυση των υφιστάμενων Τμημάτων, ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτων σε γνωστικά αντικείμενα αριστείας σε έρευνα και εκπαίδευση, καθώς επίσης ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

 

 

 

Πηγή: xronos.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ