Search

Ο αντίκτυπος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη στους μαθητές της Θράκης

Τα τελευταία οχτώ χρόνια, το WWF Ελλάς πραγματοποίησε δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη στη Θράκη, όπου έχουν απομείνει τα τελευταία καταφύγια του απειλούμενου αυτού αρπακτικού στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως σε σχολεία που γειτνιάζουν με φωλιές Ασπροπάρηδων. Όλα αυτά τα χρόνια, η τοπική σχολική κοινότητα συνεργάστηκε με το WWF Ελλάς, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικό αυτό αρπακτικό και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Ενημέρωση πολιτών από μαθητές Γυμνασίου Τυχερού σε τοπικό παζάρι

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία οχτώ χρόνια, εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν σε πολλές και πρωτότυπες δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης (π.χ. δράσεις ενημέρωσης με πανό, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε κατοίκους, παιχνίδια χαμένου θησαυρού, τοποθέτηση πινακίδων με μηνύματα κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων, κτλ), «υιοθετώντας» συμβολικά τον Απροπάρη και προάγοντας την προστασία του.

Μηνύματα μαθητών Γυμνασίου Ιάσμου στα Θρακικά Μετέωρα

Στο πλαίσιο συνεργασίας του WWF με τα σχολεία της περιοχής, το 2022, διενεργήθηκε μελέτη αξιολόγησης των μακρόχρονων δράσεων μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία έδειξαν ότι η πλειοψηφία των μαθητών αναγνωρίζει την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως την κύρια απειλή για την μείωση του είδους, ενώ αναδεικνύει τη φύλαξη της υπαίθρου και την παροχή μέτρων πρόληψης στους αγρότες για τις ζημιές από άγρια ζώα, ως τα κύρια μέτρα για τον έλεγχο των παράνομων πράξεων. Οι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον στέλνοντας έτσι, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη μελλοντική τους στάση απέναντι στην ανησυχητική μείωση των γυπών της περιοχής. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τον δυναμικό ρόλο των δράσεων αυτών ως εργαλεία εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σιωπηλή διαμαρτυρία μαθητών Δημοτικού Σχολείου Σαπών στην πλατεία Κομοτηνής

«Όλα αυτά τα χρόνια γεμίσαμε με αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες, γνωρίσαμε εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και συστήσαμε ένα εμβληματικό είδος, όπως ο Ασπροπάρης, σε εκατοντάδες μαθητές. Οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά που εν πολλοίς, μπορεί να ορίσει το μέλλον του πλανήτη μας. Γι΄ αυτό τον λόγο, οι δράσεις που υλοποιεί το WWF όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με τα σχολεία της Θράκης είναι από τις πιο σημαντικές δράσεις μας, καθώς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών του τόπου μας», δήλωσε η Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF Ελλάς.

Δημοτικό Σχολείο Τυχερού

Η δράση συμβολικής «υιοθεσίας» του Ασπροπάρη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το “Πράσινο Ταμείο” και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2022.

Μηνύματα μαθητών Γυμνασίου Σουφλίου για τον Ασπροπάρη στο Δάσος Δαδιάς

Το WWF Ελλάς ευχαριστεί τα Γυμνάσια Σουφλίου, Τυχερού και Ιάσμου και τα Δημοτικά Σχολεία Τυχερού και Σαπών για την μακρόχρονη συνεργασία στην υλοποίηση των ετήσιων δράσεων και την εξασφάλιση των ερωτηματολογίων.

Μοιραστείτε το