4 Δεκεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση με την εταιρεία Gastrade ζητούν οι αλιείς

Συνάντηση με την εταιρεία της Gastrade η οποία θα υλοποιήσει το έργο του LNG στην Αλεξανδρούπολη ζητά ο αλιευτικός Συνεταιρισμός Εβρου, προκειμένου να γίνει διαβούλευση και να συζητηθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα από το έργο που αφορούν τα αλιευτικά πεδία.

Οι αλιείς της περιοχής σε συνάντηση που είχαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ κ. Ανδρέα Καραγιώργη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει ο κλάδος της αλιείας από την εγκατάσταση και λειτουργία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Το αίτημα έχει υποβάλλει στην εταιρεία ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ κ. Ανδρέας Καραγιώργης.

«Το αλιευτικό πεδίο μειώνεται κατά πολύ από την διακλάδωση των αγωγών που υπάρχουν από την επένδυση αυτή. Επίσης παρουσιάστηκαν μελέτες που δείχνουν αυξητική πρόθεση στη θάλασσα, αύξηση θερμοκρασίας και όλο αυτό θορύβησε τους αλιείς», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας κ. Ανδρέας Καραγιώργης και πρόσθεσε: «δεν ζητάμε κάτι τραγικό, όλοι θέλουμε την επένδυση και οι αλιείς οι ίδιοι την θέλουν, απλά θέλουμε να διασφαλίσουμε τον ήδη μειωμένο χώρο των δικών τους αλίευσης να μην μειωθεί ακόμη περισσότερο».

O κ. Καραγιώργης επανέφερε το αίτημα για παύση της αλίευσης των αλιευτικών προϊόντων για πέντε μήνες περίπου (καθώς υπάρχουν μελέτες του ΙΝΑΛΕ που αποδεικνύουν ότι το αλιευτικό προϊόν στο θρακικό Πέλαγος άρχισε να μειώνεται κατά πολύ), προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των ιχθυαποθεμάτων που υπάρχει στην περιοχή και παράλληλα να δοθεί αποζημίωση στους αλιείς.

«Πρέπει αναγκαστικά να οδηγηθούμε σε μια παύση αλιείας περίπου πέντε μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας τομέας όπου δεν θα μπορεί να αλιεύσει κανείς. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τον υφυπουργό τον κ. Κεδίκοκλου, αλλά με την επισιτιστική κρίση που υπάρχει σήμερα υπάρχουν κάποιες ενστάσεις. Το υπουργείο δεν θέλει επί του παρόντος να δημιουργηθεί περεταίρω θέμα και στα ψάρια ελέω της επισιτιστικής κρίσης, φοβούμενο πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο κ. Καραγιώργης και τόνισε: «αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υφίσταται αλιευτική πολιτική θα πρέπει να πιέσουμε προς τον τομέα εκείνων των ερευνών έτσι ώστε να έχουμε μια επιστημονική πρόβλεψη ικανή να μας δώσει για την επόμενη δεκαετία τα αποτελέσματα τα οποία διεκδικούμε, αλλιώς θα μένουμε μόνο στις αποζημιώσεις χωρίς όμως ουσιαστικά αυτό να δίνει λύση στο πρόβλημα».

 

 

 

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ