Υπενθυμίζεται πως το Novavax είναι το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο οποίο οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές έχουν “επενδύσει” για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών, ενόψει της σταδιακής επιστροφής μας στην κανονικότητα.
Οι πρώτες 168.000 δόσεις από το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid της εταιρείας Novavax αναμένονται στην Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη (2/3) σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της παρασκευάστριας εταιρείας. Συνολικά θα παραλάβουμε 474.000 δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν σταδιακά έως το τέλος Μαρτίου.
Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν τώρα να πειστεί να διαβεί το κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που έχει μείνει ανεμβολίαστο, καθώς δεν εμπιστεύεται την νέα τεχνολογία των mRNA εμβολίων.
Με το εμβόλιο αυτό, αλλά και το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο των εταιρειών Sanofi / GSK που αναμένεται στη χώρα μας εντός του ερχόμενου Απριλίου, δεν αποκλείεται να αυξήσουμε τα εμβολιαστικά ποσοστά, κυρίως στους άνω των 65 ετών, την ώρα που όλα δείχνουν πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει σχεδόν παγώσει.
Να σημειωθεί πως το Novavax θα χορηγείται μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και δεν θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση. Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό.
Το θέμα κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες για να καταφέρουμε να κηρύξουμε και εμείς όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ τη λήξη της “επείγουσας φάσης” της πανδημίας με ασφάλεια, πρέπει να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Να προσεγγίσουμε δηλαδή τα ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή ποσοστά άνω του 80% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 90% στους ηλικιωμένους.
Να σημειωθεί πως σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει εμβολιαστικά ποσοστά που φτάνουν το 71,7% στον γενικό πληθυσμό και το 80,6% στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση εμβολίου ξεπερνούν τις 300.000. Και δυστυχώς είναι αυτοί που δίνουν τις σοβαρές νοσήσεις, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
Mειώνονται τα ραντεβού και οι εμβολιασμοί
Με δεδομένο, ότι προς το παρόν δεν προκρίνεται η λύση της επιπλέον τέταρτης δόσης στον ελληνικό πληθυσμό, παρά μόνο στους συμπολίτες μας όλων των ηλικιών που είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πάσχουν από ειδικές ασθένειες, τα ραντεβού διαρκώς μειώνονται, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, ενώ χωρίς τέταρτη δόση, η εμβολιαστική περίοδος πλέον ολοκληρώνεται.
Ταυτόχρονα, όσοι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης και λήγει το πιστοποιητικό τους έχουν προχωρήσει είτε στον εμβολιασμό είτε στο ραντεβού για την αναμνηστική δόση και σε ποσοστό 96%.
“Άρα, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πλέον αναζητούν την αναμνηστική δόση, με κυριότερο λόγο ότι την έχουν κάνει. Άρα μειώνονται τα εμβόλια της τρίτης δόσης”, ανέφερε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τα ραντεβού της πρώτης δόσης δεν ξεπερνούν πλέον τα 1.500 ανά ημέρα.
“Η ανοσία με τρίτη δόση ξεπερνά τους 6 μήνες”
Δεν είναι λίγες οι χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν αποφασίσει ενόψει της άρσης των περιορισμών να χορηγήσουν τέταρτη δόση -εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους- σε όλους τους πολίτες άνω των 75 ετών.
Η χώρα μας, ωστόσο, δεν έχει λάβει σχετική απόφαση και όπως φαίνεται δεν θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Στόχος είναι να εμβολιαστούν με τρεις δόσεις όλοι οι ηλικιωμένοι, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου:
“Αυξάνονται πληροφορίες από επιστημονικές μελέτες ότι η ανοσία από τους εμβολιασμούς μετά από τις 2 και ιδιαίτερα από τις 3 δόσεις, προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση εάν μία 4η δόση έχει να προσφέρει περισσότερα από ότι ίσως μία 4η δόση ενός άλλου εμβολίου. Διότι για 4η δόση, μιλάμε τώρα για επανάληψη των εμβολίων που έχουμε. Εάν θα προσφέρει περισσότερο ένα εμβόλιο, το οποίο θα φτιαχτεί ειδικά για πιο ευρεία κάλυψη περισσότερων στελεχών του ιού”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Το θέμα της τέταρτης δόσης αναμένεται να επανεξεταστεί τους επόμενους μήνες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε – σύμφωνα με την καθηγήτρια – πως η ανοσία με τις τρεις δόσεις φαίνεται ότι είναι καλή και διαρκής.
“Δηλαδή ότι ξεπερνά όχι μόνο τους έξι μήνες αλλά ίσως και το χρόνο, και ότι αν θα χρειαστεί μια πρόσθετη δόση θα πρέπει να έχει βρεθεί ότι θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο ανοσιακό σύστημα από ότι η επανάληψη ενός εμβολίου, όπως αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί και για τις τρεις δόσεις”, κατέληξε η ίδια.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr