3 Δεκεμβρίου 2024

Η «Ψηφιακή Θράκη» χαρτογραφεί την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας

Η «Ψηφιακή Θράκη» αποτελεί ένα ερευνητικό έργο που παρουσιάστηκε μέσω διημερίδας στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής, παρουσία ακαδημαϊκών και εκπροσώπων φορέων. Η «Ψηφιακή Θράκη» χαρτογραφεί την ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. 

Το έργο έχεις ως σκοπό τη διασύνδεση για πρώτη φορά σε ένα νέο, ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Θράκης. Παράλληλα, η πρόταση θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση, ανάδειξη και αξιοποίηση των παραπάνω προς όφελος και του κλάδου του τουρισμού, αλλά και στην προσέλκυση σχολείων εκτός των ορίων της Θράκης. Σκοπό έχει να αναδείξει με σύγχρονες μεθόδους την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, να χαρτογραφήσει τα αρχεία, τα δημόσια και ιδιωτικά μουσεία και τις πινακοθήκες, τα μνημεία, την άυλη κληρονομιά και γενικά το πολιτιστικό της απόθεμα. 

Ποια τα οφέλη της «Ψηφιακής Θράκης»; 
Η «Ψηφιακή Θράκη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30/06 και Παρασκευής 01/07, όπου ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Άγγελος Παληκίδης μίλησε στη διημερίδα και είπε πως πρόκειται για ένα τριετές έργο «με επιστημονικό προσανατολισμό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό προσανατολισμό».

«Δημιουργούμε μια πλατφόρμα όπου θα έχει καταγραφεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Θράκης. Θα καταγράφουν οι θεσμοί, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα» τόνισε ο κος Παληκίδης.

Για το πώς θα ωφελήσει αυτό το έργο σημείωσε ότι «θα είναι πολύ χρήσιμο για τους ερευνητές από όλο τον κόσμο που θέλουν να ασχοληθούν με τη Θράκη και ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα ψηφιακό εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας που θα δίνει την ευκαιρία στους περιηγητές να αποκτήσουν προτάσεις, οι οποίες θα τους βοηθούν να γνωρίσουν τον τόπο μέσα από πολύ ουσιαστικές εμπειρίες περιήγησης». Ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιώντας απλά την κινητή συσκευή σε ένα μνημείο επί τόπου «θα τους κατεβάζει πληροφορίες και φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα. Αυτό θα δώσει ώθηση στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη».

Τέλος, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και θα μπορούν σχολεία και εκτός περιοχής να πραγματοποιούν αυτά τα προγράμματα γνωρίζοντας την περιοχή, πληροφόρησε ο κος Παληκίδης. 

Το έργο «Ψηφιακή Θράκη» υλοποιούν το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με διευθυντή τον Άγγελο Παληκίδη σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας +ΜόρΦωΣη, του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με διευθύντρια την Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας», και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

 

 

Πηγή: xronos.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ