2 Δεκεμβρίου 2024

Ο ιστορικός Ορέστης Ορεστιάδας ξανά στη Γ’ Εθνική – Αυτή είναι η ιστορία του

Πρώτοι κάτοικοί της ήταν Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν κυρίως από το Καραγάτς, προάστιο της Αδριανούπολης, το οποίο παραχωρήθηκε το 1923 στην Τουρκία. Εκτός από τα 100 χρόνια της όμως, η Ορεστιάδα πανηγυρίζει και για την επάνοδο του ιστορικού Ορέστη, ομάδας της πόλης, στη Γ’ Εθνική ποδοσφαίρου μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, και στις Εθνικές κατηγορίες, μετά από 15 χρόνια (είχε αγωνιστεί στην, τότε, Δ’ Εθνική για τελευταία φορά την περίοδο 2008-2009).

orestis_orestiada__2_

Η ιστορία του Ορέστη Ορεστιάδας

Ο Ορέστης Ορεστιάδας ιδρύθηκε το 1927 από τη συνένωση των τοπικών αθλητικών σωματείων «Άτλας» και «Ερμής», με την ονομασία «Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Ορέστης Ορεστιάδας» (ΜΓΣ Ορέστης Ορεστιάδας). Τα χρώματα της ομάδας είναι γαλάζιο και λευκό και έχει ως έδρα της το Δημοτικό Στάδιο Ορεστιάδας.

Ο Ορέστης αναγνωρίστηκε από την ΕΠΟ τον Ιούνιο του 1955 (Α.Μ. 527) και εντάχθηκε στην ΕΠΣ Έβρου-Ροδόπης που επίσης είχε μόλις αναγνωριστεί. Τρεις μήνες αργότερα όμως η ΕΠΣ αυτή διαλύθηκε και ιδρύθηκε ξανά η ΕΠΣ Θράκης στην οποία ανήκε ο Ορέστης ως το 1969, οπότε ιδρύθηκε η ΕΠΣ Έβρου της οποίας υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία.

Η πρώτη εμφάνιση του Ορέστη στη Γ’ Εθνική έγινε το 1966, όταν κέρδισε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης. Για ένα βαθμό δεν κατάφερε να ανέβει στη Β’ Εθνική. Την επόμενη χρονιά η Γ’ Εθνική καταργήθηκε και ο Ορέστης επέστρεψε στο τοπικό πρωτάθλημα. Μέσω των ειδικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων που γίνονταν τότε, κέρδισε σε δύο περιόδους (1969-70 και 1971-72) τη συμμετοχή του στη Β’ Εθνική Κατηγορία). Στη Γ’ Εθνική (ή Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία) επέστρεψε το 1979-80. Το 1993-94 έπειτα από έξι συνεχόμενες περίοδος στη Δ’ Εθνική κατέκτησε το πρωτάθλημα στον όμιλό του και ανέβηκε και πάλι στη Γ’ Εθνική, όπου συμμετείχε για τέσσερις αγωνιστικές περιόδους. Το 1998-99 επέστρεψε στη Δ’ Εθνική και το 2000-2001 στο (τοπικό) πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου.

Συνέχισε πάντα να πρωταγωνιστεί σε αυτό και αγωνίστηκε και πάλι στη Δ’ Εθνική, με τελευταία την περίοδο 2008-09.

orestis_orestiada__1_

Το 2012-13 κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου, δεν μπόρεσε όμως μέσω του «ειδικού πρωταθλήματος» (αγώνων μπαράζ ουσιαστικά) να ανέβει στη Δ’ Εθνική. Και το 2018-2019 κατέκτησε το πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Έβρου, όμως η διοίκηση του συλλόγου δεν δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική Κατηγορία. Τη φετινή σεζόν 2022-23 κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου και μετά από έξι αγώνες μπαράζ με πρωταθλητές άλλων ΕΠΣ κέρδισε πανάξια την άνοδό του στη Γ’ Εθνική Ποδοσφαίρου.

Στα 96 χρόνια ιστορίας του ο Ορέστης έχει αναδειχθεί μια φορά πρωταθλητής Δ’ Εθνικής, 3 φορές πρωταθλητής ΕΠΣ Θράκης και 14 φορές πρωταθλητής ΕΠΣ Έβρου, ενώ είναι πολυνίκης του θεσμού του Κυπέλλου Έβρου με 10 κατακτήσεις σε 21 συμμετοχές. Συνολικά, έχει δύο συμμετοχές στη Β’ Εθνική, 7 συμμετοχές στη Γ’ Εθνική και 16 συμμετοχές στη Δ’ Εθνική.

Η ονειρική σεζόν 2022-23 για τον Ορέστη Ορεστιάδας

Το καλοκαίρι του 2022 η Διοίκηση του Ορέστη, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Μαργαριτίδη προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, κρατώντας παράλληλα στο δυναμικό της ομάδας τον βασικό κορμό της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Ορέστης, με προπονητή, για πέμπτη χρονιά, τον Παναγιώτη Μυλωνά, κατέκτησε πολύ άνετα το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Έβρου. Μετά από 18 αγώνες στην κανονική διάρκεια και 6 στα πλέι-οφς, τερμάτισε αήττητος με 21 νίκες και 3 ισοπαλίες, ο δε συντελεστής τερμάτων (75-4) είναι πραγματικά εντυπωσιακός! Πιθανότατα πρόκειται για την ομάδα με την καλύτερη άμυνα σε όλες τις κατηγορίες, σε όλη την Ελλάδα, καθώς δέχθηκε κατά μέσο όρο ένα γκολ κάθε έξι παιχνίδια. Στους 6 αγώνες μπαράζ με αντιπάλους σωματεία από την ΕΠΣ Θράκης (Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου), την ΕΠΣ Ξάνθης (Άρης Πετεινού) την ΕΠΣ Δράμας (Δόξα Βώλακα), την ΕΠΣ Καβάλας (Ορφέας Ελευθερούπολης), την ΕΠΣ Σερρών (Ηρακλής Αμμουδιάς) και μία από τις πρωταθλήτριες της ΕΠΣ Μακεδονίας (Νίκη Ευκαρπίας) σημείωσε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και γνώρισε μία ήττα, στο τελευταίο, αδιάφορο ματς, με τον Ορφέα Ελευθερούπολης με 1-3. Ήταν η πρώτη και μοναδική ήττα του Ορέστη σε 30 παιχνίδια. Ο συνολικός απολογισμός της ομάδας του Έβρου ήταν 24 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα(τέρματα 82-7).

orestis_orestiada__4_

Ο Ορέστης έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣ Έβρου, όπου αντιμετώπισε την Αλεξανδρούπολη, που πέρσι αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική. Το συγκλονιστικό παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτι(ο αγώνας στην παράταση έληξε 4-4), όπου νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Αλεξανδρούπολης.

Γνωστότερος, με βάση το βιογραφικό από τους ποδοσφαιριστές του Ορέστη είναι ο Δημήτρης Κομεσίδης που αγωνίστηκε στο παρελθόν στην Ξάνθη, στον Παναιτωλικό (Γ’ Εθνική), στη Λάρισα και σε άλλες ομάδες.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Γιώργος Λαζαρίδης, ένας χαρισματικός γκολτζής, ο οποίος όταν αγωνιζόταν στον Αγροτικό Αστέρα (2013-2014) πέτυχε ένα εντυπωσιακό τέρμα εναντίον της ΑΕΚ (29/12/2013), η οποία τότε αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική, αποκλείοντάς την από τον θεσμό του Κυπέλλου.

Να αναφέρουμε και τους άλλους παίχτες που αγωνίστηκαν φέτος με τον Ορέστη: Δουλούδης, Παναγιώτου (τερματοφύλακες), Αλή Κοτζά, Ζούρκος, Λιανάς, Θεμελής, Ασπιώτης, Θάνος, Γκουντενούδης, Τσιομπανούδης, Μαμρικισβίλι, Σταματόπουλος, Κυρκούσης, Τζελέπης, Χριστοφορίδης, Πετρόπουλος (εμβληματικός αρχηγός της ομάδας), Χρηστούδης, Πεταλωτής, Καπουσούζης και Τσισμαλίδης. Αφήσαμε τελευταίο τον Κώστα Ανδρεάδη, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όχι μόνο του νομού Έβρου, αλλά ολόκληρης της Θράκης, ο οποίος με το γκολ που πέτυχε με απευθείας εκτέλεση κόρνερ απέναντί στον Άρη Πετεινού, χάρισε τη νίκη με 1-0 στον Ορέστη και την άνοδο στη Γ’ Εθνική (ζητάμε συγγνώμη αν παραλείψαμε κάποιον, φυσικά και θα προσθέσουμε το επώνυμό του αν μας ενημερώσει όποιος γνωρίζει).

orestis_orestiada__5_

Ήδη ο Ορέστης ξεκίνησε τον σχεδιασμό για τη Γ’ Εθνική. Νέος προπονητής στην ομάδα ανέλαβε ο Εβρίτης Νίκος Ουσταμπασίδης, γνωστός από την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Ιωνικό Νίκαιας, ενώ σαν προπονητής και βοηθός προπονητή έχει εργαστεί σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Πλατανιάς, η Βέροια, τα Τρίκαλα κ.ά. Παράλληλα προχωρά σε ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών και μεταγραφικές κινήσεις.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο παρελθόν στον Ορέστη Ορεστιάδας έχουν αγωνιστεί πολλοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι στη συνέχεια έφτασαν ν’ αγωνίζονται σε συλλόγους μεγαλύτερων κατηγοριών. Κορυφαίος όλων, ο Στέλιος Βενετίδης μέλος της “Χρυσής Εθνικής” που κατέκτησε το EURO του 2004.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε, εκτός των άλλων, και για να αναδειχθεί ένα από τα πολλά ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, οι παίχτες των οποίων αγωνίζονται σε άθλιους αγωνιστικούς χώρους και με ελάχιστες (ή καθόλου…) χρηματικές απολαβές, κυριολεκτικά για τη «φανέλα». Από τα σωματεία αυτά προέρχονται πολλοί παίχτες που αγωνίζονται στη συνέχεια σε μεγαλύτερες ομάδες. Καλό θα είναι η Πολιτεία να ασχοληθεί περισσότερο με τις μικρές κατηγορίες, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, καθώς σ’ αυτές βρίσκεται το μέλλον του αθλητισμού…

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ