Οι υποσχέσεις δόθηκαν, το αρχείο μπήκε στο ράφι – Η πολιτική για τη Θράκη σε αναστολή λειτουργίας
Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και, αν ρωτήσει κανείς τους κατοίκους του Έβρου, της Ροδόπης ή της Ξάνθης, η απάντηση είναι κοινή:
«Δεν είδαμε τίποτα. Ούτε μια πρόταση δεν έγινε πράξη»
Η Διακομματική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο με δεκάδες κεφάλαια, παραγράφους και πίνακες, μιλώντας για υποδομές, παιδεία, υγεία, μειονοτικά, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Και μετά;
Σιωπή.
Ανύπαρκτη εφαρμογή – Καμία λογοδοσία
Παρά το βαρύγδουπο περιτύλιγμα, καμία θεσμική πρόβλεψη για παρακολούθηση της εφαρμογής του πορίσματος δεν προχώρησε. Ούτε γραφείο υλοποίησης, ούτε μηχανισμός ελέγχου, ούτε δημόσιος απολογισμός. Το πόρισμα απλώς κατατέθηκε. Και ξεχάστηκε.
Οι ερωτήσεις είναι αμείλικτες:
Ποια πρόταση από την έκθεση εφαρμόστηκε;
Πόσα έργα προχώρησαν βάσει αυτής;
Ποιος ελέγχει την πρόοδο;
Ποιοι δήμοι ή φορείς ενημερώθηκαν ή συμμετείχαν ενεργά στην αξιοποίηση της έκθεσης;
Η Θράκη δεν χρειάζεται άλλα pdf – Χρειάζεται πράξεις
Η Θράκη συνεχίζει να χάνει πληθυσμό, να βλέπει νέους να φεύγουν, να νιώθει ξεχασμένη. Και όταν ακόμα και η Διακομματική που υποτίθεται ότι ήταν το κοινό «χαρτί» όλων των κομμάτων δεν καταλήγει σε κάτι χειροπιαστό, το μήνυμα είναι αποκαρδιωτικό.
Η τοπική κοινωνία δεν ζητά ούτε επιτροπές, ούτε φιέστες, ούτε φωτογραφίες σε πάνελ. Ζητά έργα, χρηματοδότηση, δομές, διαφάνεια και λογοδοσία.
Σηροτροφία στο Σουφλί – Από το μετάξι στο μαράζι
Η Θράκη έχει τη μοναδική παραγωγή μετάξι στην ΕΕ. Το πόρισμα υπόσχεται στήριξη, αλλά καμία αναπτυξιακή δράση δεν προχώρησε, ούτε ένα έργο σε κουκουλόσπιτο.
Θράκη: +13,85% θνησιμότητα – Απουσία μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία
Πρωταθλήτρια στους θανάτους το 2020. Το πόρισμα ζητά στελέχωση με μόνιμους γιατρούς. Η πραγματικότητα; Επικουρικοί, μετακινήσεις και εφημερίες από ανάγκη.
Δημογραφική κατάρρευση – Καμία ουσιαστική παρέμβαση
Ο Έβρος ερημώνει. Ορεινές περιοχές αδειάζουν. Το πόρισμα μιλά για “κίνητρα παραμονής”. Πού είναι; ( Α ναι ! τα 10.000….)
Τουρισμός χωρίς σχέδιο – NATURA στα χαρτιά
Η Θράκη διαθέτει μοναδικά οικοσυστήματα. Το πόρισμα μιλά για αξιοποίηση περιοχών NATURA. Ούτε ένα έργο, ούτε ένα brand, ούτε ένα τουριστικό masterplan.
Ενεργειακή μετάβαση – Χωρίς όφελος για τους πολίτες
Το πόρισμα στηρίζει έργα ΑΠΕ, αλλά χωρίς πρόβλεψη για συμμετοχή της κοινωνίας, ούτε ενεργειακές κοινότητες, ούτε μερίδιο στους πολίτες.
Διασυνδεσιμότητα – Καμία νέα οδική ή σιδηροδρομική σύνδεση
Το πόρισμα ζητά “βελτίωση κάθετων αξόνων”. Η Θράκη εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή πρόσβαση προς Βουλγαρία, Τουρκία, Αιγαίο. Ούτε τρένο δε σφυρίζει στις διαδρομές Ορμένιο – Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη….
Εσωτερική μετανάστευση για «αναζωογόνηση» υπαίθρου
Το πόρισμα προτείνει ενίσχυση εσωτερικής μετανάστευσης προς αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υποδομή ή κίνητρο για επιστροφή αστών στην ύπαιθρο.
Υποδομές ζωτικής σημασίας – Σχέδια χωρίς συνέχεια
Αναγνωρίζεται η ανάγκη για βελτίωση σχολείων, Κέντρων Υγείας, πολυδύναμων ιατρείων. Καμία εξειδίκευση, κανένα χρονοδιάγραμμα, κανένας φορέας υλοποίησης.
Αποτροπή γκετοποίησης – Χωρίς δράση
Γίνεται λόγος για συγκέντρωση πληθυσμών σε Σάπες και Κομοτηνή, με κίνδυνο γκετοποίησης. Ούτε ένα πρόγραμμα στήριξης ή ένταξης.
Η ευθύνη είναι πολιτική – και συλλογική
Αυτή η έκθεση είναι πλέον σύμβολο εγκατάλειψης. Μια χαμένη ευκαιρία. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζεται διαχρονικά η Θράκη: με λόγια, όχι με πολιτική βούληση.
Η επόμενη κυβέρνηση, η επόμενη Βουλή, οφείλουν να δώσουν λόγο στον λαό της Θράκης: Τι έγινε με το πόρισμα; Γιατί αγνοήθηκε; Ποιος θα δώσει εξηγήσεις;