Search

Αλεξανδρούπολη: Περιοδείες Σάββα Δευτεραίου σε Λιμάνι, Ιχθυόσκαλα, Χημείο, Κέντρο Υγείας, ΕΦΚΑ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σάββας Δευτεραίος, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους της ζώνης του λιμανιού, στους παράκτιους αλιείς, στην ιχθυόσκαλα, στους λιμενεργάτες και στο Χημείο.

Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα από το 2016 προειδοποιούσε η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: απομάκρυνση – παραγκωνισμός των παράκτιων αλιέων με σημαντική μείωση του αριθμού τους, κάτι που είναι ακόμη πιο εμφανές στην ιχθυόσκαλα, απαγόρευση των ερασιτεχνών αλιέων μέσα στο λιμάνι, αύξηση τελών ελλιμενισμού κτλ. Η δουλειά των ψαράδων πλήττεται από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που εφαρμόζουν πιστά την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης και φυσικά χωρίς καμιά διεκδίκηση. Οι ελλείψεις σε ψάρια, οι τιμές στα καύσιμα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τους γείτονες ψαράδες διώχνουν από το επάγγελμα τους αλιείς, ενώ όλο αυτό διαμορφώνει απρόσιτες τιμές των προϊόντων θαλάσσης για τη λαϊκή οικογένεια.

Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργία του LNG (πλωτή εξέδρα υγροποιημένου αερίου – σύστημα μεταφοράς) και των υποστηρικτικών του υποδομών. Φημολογείται η επιπλέον έξωση κι άλλων δραστηριοτήτων από το λιμάνι με πιθανή έλευση μεγάλων ρυμουλκών και η απομάκρυνση των ελλιμενιζόμενων σκαφών, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί στη χερσαία ζώνη στο σημείο αυτό, όπου υπάρχουν και αποθήκες.

Ο ζωτικός χώρος του λιμένα μειώνεται δραματικά από τη λειτουργία της Αμερικανο-Νατοϊκής βάσης που υποθηκεύει το μέλλον της πόλης μας και την εκθέτει σε πολλαπλούς κινδύνους και αντίποινα.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Χημείο, το οποίο, λόγω της αμερικανο-νατοϊκής δράσης στο λιμάνι στερήθηκε, λόγω περιφράξεων, ακόμη και μια αξιοπρεπή οδό προσέγγισης (είναι μια τρύπα στο σύρμα περίφραξης). Συγχρόνως, διαπιστώθηκε η πλήρης υποβάθμιση του Χημείου με τη δραματική έλλειψη του προσωπικού και την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση οργάνων χημείας προηγούμενων δεκαετιών που κι αυτή μένει αναξιοποίητη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης τονίζει, για άλλη μια φορά, πως το λιμάνι, η χερσαία ζώνη και οι υποδομές του πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε βάρος των λαών της περιοχής, ούτε χώρο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σάββας Δευτεραίος πραγματοποίησε επίσης περιοδεία στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και στα γραφεία του ΕΦΚΑ, τα οποία στεγάζονται στον ίδιο χώρο.

Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και πιο οξυμένα, μάλιστα, από την τελευταία επίσκεψή μας πριν από λίγους μήνες.

Αφόρητος συνωστισμός, καθώς σε έναν όροφο έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Το προσωπικό μειώνεται διαρκώς, λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να αναπληρώνεται. Για παράδειγμα, το ακτινολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας δουλεύει με δανεικό υπάλληλο από το νοσοκομείο, το οποίο ήδη έχει τραγικές ελλείψεις. Οικογενειακός γιατρός συνταξιοδοτήθηκε αφήνοντας ξεκρέμαστους 2.000 ασφαλισμένους.

Οι χώροι αναμονής δεν επαρκούν, οι ασθενείς στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και οι ανύπαρκτοι χώροι γραφείων αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για κατασκευή νέου, σύγχρονου, φιλικού προς τον πολίτη κτιρίου Κέντρου Υγείας.

Τα προβλήματα περισσεύουν. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να μην αρκείται στα ελάχιστα, να πει φτάνει πια και να αναδείξει δημοτική αρχή τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Μοιραστείτε το