Search

ΔΕΥΑ: O ξεσηκωμός των δημάρχων φρέναρε την ιδιωτικοποίηση του νερού – Στους δήμους η διαχείριση των υδάτων

Πίσω στην σχεδόν ειλημμένη απόφασή της για δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής που θα εποπτεύει τους φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος φαίνεται ότι έκανε η κυβέρνηση, μετά το ξεσηκωμό των δημάρχων που αντέδρασαν έντονα σε μια τέτοια προοπτική, φοβούμενοι ότι ανοίγει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Η απόφαση αυτή αφορά στην ουσία το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 263 άρθρων, που περιλαμβάνει ουσιαστικά τρία νομοσχέδια, και αν εφαρμόζονταν θα έπληττε τις 126 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ.

Οι αιρετοί, όπως ήταν αναμενόμενο ξεσηκώθηκαν, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, να μην προχωρήσει στη σύσταση της ανεξάρτητης Αρχής, υποστηρίζοντας ότι οι ΔΕΥΑ είναι μονοπώλιο και δεν χρειάζονται επόπτες για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά ουσιαστική οικονομική στήριξη στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αφού το λειτουργικό τους κόστος έχει εκτροχιαστεί, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ενέργειας.

Η δημόσια δέσμευση του υπουργού, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, ικανοποίησε την αυτοδιοίκηση, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει ότι «η αυτοδιοίκηση θέλει την εποπτεία του τομέα ύδρευσης κι αποχέτευσης από το υπουργείο κι όχι από μια ανεξάρτητη Αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας κι αποτελεσματικότητας».

Στη συνάντηση μάλιστα που έγινε μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργού κ. Σκρέκα, ξεκαθαρίστηκε πως η αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης κι αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, αφετέρου, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.

Στελέχωση των ΔΕΥΑ

Σε ό,τι αφορά στις ΔΕΥΑ, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Μάλιστα στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος τονίστηκε πως προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο. Καθώς και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των δήμων, που αφορούν είτε τη λειτουργία, είτε τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και μετά την ανταλλαγή των απόψεων, η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε πως:

Η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά
Αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα η θωράκιση της ασφάλειας και της υγιεινής του νερού κι όχι η επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.

Έγιναν οι αναγκαίες αναδιατυπώσεις επί του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου, προκειμένου να υπηρετείται σωστά ο στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ.

Στο αναδιατυπωμένο σχέδιο νόμου προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μοιραστείτε το