Search

Η «χαλύβδινη ασπίδα» στον Έβρο και η Αμερικανική συμμετοχή στη «ThracianCooperation»

Η έναρξη την περασμένη Παρασκευή της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής άσκησης συνεργασίας ‘’Thracian Cooperation’’ με επίκεντρο την Ξάνθη σηματοδοτεί ουσιαστικά την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ μια ανάσα από τα σύνορα. Παρουσία η οποία έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας καθώς βλέπει ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους από την Τουρκία στην Ελλάδα.

image0 1

Μόλις πριν από μια εβδομάδα άλλωστε ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε σπεύσει να τονίσει τη σημασία της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόσο στη Σούδα όσο και στην Αλεξανδρούπολη την οποία οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει σε κόμβο τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα Στενά και μειώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

image2

‘’Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει Αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύετε ότι πραγματικά είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνει κάποιος κάτι από αυτά’’ τόνισε εμφατικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δίνοντας το στίγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν πλέον οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

image3 1

Σενάρια με πραγματικά πυρά και πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων περιλαμβάνει η ‘’Thracian Cooperation 23’’ στην οποία συμμετέχουν η 25ηΤεθωρακισμένη Ταξιαρχία ‘’ΕΦΕΣΟΣ’’, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’ΠΟΝΤΟΣ’’, η 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία ‘’ΠΙΝΔΟΣ’’, η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού ‘’ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ’’ καθώς και τμήματα της 2nd BrigadeCombat Team της 101st Airborne Divisionτων ΗΠΑ. Η άσκηση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θεωρείται πολύ υψηλού επιπέδου αν κρίνει κανείς και από την εικόνα που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

image4

Με εντυπωσιακές βολές ακριβείας και άριστες τακτικές κινήσεις οι Έλληνες ‘’μαυροσκούφηδες’’ έκλεψαν τις εντυπώσεις και έδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αμιγώς επαγγελματικά Αμερικανικά πληρώματα στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι Αμερικανοί στέλνουν ξανά και ξανά δυνάμεις στην Θράκη προκειμένου να συνεκπαιδευτούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε οι Τεθωρακισμένες Μονάδες της Θράκης διαθέτουν τα πανίσχυρα άρματα μάχης LEO 2 A4 και LΕΟ 2 ΗΕL τα οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν των Αμερικανικών Abramsειδικά στις δυνατότητα για βολές ακριβείας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ενώ και σε τακτικό επίπεδο με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών αλλά και τακτικές κινήσεις στο πεδίο που αφορούσαν τόσο την άμυνα με σύμπτυξη, επιβράδυνση και απαγκίστρωση όσο και επιθετικές ενέργειες έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

image5

Την ίδια ώρα η επίσκεψη ομάδας Αμερικανών Γερουσιαστών στη Σούδα αποτελεί μια ακόμα κίνηση έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ. Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη τονίστηκε η στρατηγική σημασία τόσο της Σούδας όσο και της Αλεξανδρούπολης ενώ επιβεβαιώθηκε ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Μοιραστείτε το