Search

Συμμορία θησαύριζε κλέβοντας ΦΠΑ από το κράτος – Ο ηγετικός ρόλος του συζύγου της Σταρ Ελλάς

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε περιοχή των νοτίων προαστίων και είναι σύζυγος γνωστού μοντέλου που έχει στεφθεί στα καλλιστεία Σταρ Ελλάς έχοντας μάλιστα και διεθνείς διακρίσεις, είναι ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε σε σύσταση ανύπαρκτων εταιρειών, με σκοπό την αποκόμιση εσόδων και την είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα ενός 51χρονου επιχειρηματία που δεν έχει προς το παρόν συλληφθεί και δραστηριοποιείται στον τομέα των οικοδομών και των κατασκευών και ο οποίος είχε τραβήξει τα «φώτα» της δημοσιότητας για σχέση του με διάσημο μοντέλο – τραγουδίστρια.

Μάλιστα ο σύντροφος της πρώην εστεμμένης είχε κλείσει την μπουτίκ πολύ γνωστού οίκου μόδας στο εξωτερικό για να ψωνίσει η αγαπημένη του, αλλά και ταυτόχρονα έπιναν σαμπάνια και έτρωγαν σούσι.

Πώς δρούσε η συμμορία

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η πολυμελής εγκληματική οργάνωση, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή καιπροχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παράλληλα, για να αποφεύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

54.186 ευρώ,
2 πιστόλια,
2 καραμπίνες,
πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
6 μαχαίρια,
σιδερογροθιά,
8 πολυτελή οχήματα,
59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και
πλήθος κινητών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς -22- επιχειρήσεων. 

 

Μοιραστείτε το