Search

Η ατζέντα του ραντεβού με τον Ερντογάν – Η ιδιωτική επίσκεψη που προγραμματίζει στην Θράκη ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα, συνοδεία αποστολής περίπου 300 ατόμων, στην οποία, πέρα από τον ίδιο και τους υπουργούς του, θα συμμετάσχουν στελέχη της διοίκησης και επιχειρηματίες, μάλιστα στις 8 Δεκεμβρίου προγραμματίζει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, όπως πρώτο έγραψε το pameevro.gr.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύσουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, Ενέργειας και Τεχνολογίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, Υγείας Φαχρετίν Κοτσιά, Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ, Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζχασεκί. Πέρα από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όλοι αυτοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τους Έλληνες ομολόγους τους ή τους αρμόδιους για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Πιο αναλυτικά, στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλ. Γερλίκαγια θα έχει συνάντηση και συνεργασία, πέραν της Νίκης Κεραμέως, και με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη. Το θέμα της μετανάστευσης συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα για τα αναμένονται στη Διακυβερνητική ανακοινώσεις και συμφωνία για διευθετήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ένα άλλο θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, αναμένεται να ανακοινωθεί στο Συμβούλιο είναι μια συμφωνία διευκόλυνσης παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται συγκεκριμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για 72 ώρες.

Γέφυρα Κήποι – Ύψαλα

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπογραφούν στη Διακυβερνητική της Αθήνας μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα projects της θετικής ατζέντας για τα οποία αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες στη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι – Υψαλα, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της κτιριακής εγκατάστασης του συνοριακού σταθμού στους Κήπους. Επίσης, η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Την ίδια ώρα, έχει δρομολογηθεί και ο πολιτικός διάλογος, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, και αυτή η πρώτη συζήτηση για τα ΜΟΕ κινήθηκε στην ίδια γραμμή με εκείνη για τον πολιτικό διάλογο τον Οκτώβριο, δηλαδή με προτεραιότητα στη διαφύλαξη του καλού κλίματος, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Στη συνάντηση της Αγκύρας ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων Άμυνας, αποφασίστηκαν η επανεξέταση και η ενεργοποίηση μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται στον κατάλογο του 2011, ανάμεσά τους και η εκ νέου ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας με το αντίστοιχο τουρκικό στο Εσκισεχίρ, η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών και η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Μετά τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πιθανόν ο Ερντογάν να θελήσει να επισκεφθεί τη Θράκη.

Αυτό το θεωρούν πολύ πιθανό και στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και, όπως λένε, δεν έχει κατατεθεί ακόμα από το διπλωματικό γραφείο του Τούρκου Προέδρου σχετικό αίτημα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πιθανολογείται πως θα γίνει λίγες ώρες πριν την άφιξή του στη χώρα μας.

Σε κύκλους πάντως της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη,  έχουν ήδη αρχίσει ετοιμασίες για την υποδοχή του στην περιοχή.

Στην περίπτωση που τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος, επισκεφθεί τη Θράκη, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης, θα προτιμηθεί η πόλη της Κομοτηνής και η μέρα θα είναι η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ημέρα μάλιστα, προσευχής για τους μουσουλμάνους. Πιθανολογείται λοιπόν πως θα προσευχηθεί σε τζαμί της πόλης και στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις στο Προξενείο ή σε κάποιο ξενοδοχείο με φορείς και παράγοντες της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

Πιθανό είναι επίσης να επισκεφθεί κάποιο μειονοτικό σχολείο ή να περιηγηθεί στις μουσουλμανικές συνοικίες της Κομοτηνής, ώστε να έχει μια πιο άμεση επαφή με τους ομοθρήσκους του. Αν γίνει αυτή η επίσκεψη, θα είναι η τρίτη φορά που ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Θράκη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα. Οι προηγούμενες ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από συνάντησή του στην Αθήνα με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Απρίλιο του 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Μοιραστείτε το