Search

Αρνητικό το Υπουργείο Υγείας στη δημιουργία ΜΕΘ παίδων στην Αλεξανδρούπολη – Θα καλυφθούν οι ανάγκες από το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής– Εντείνεται ο αγώνας της Πρωτοβουλίας Πολιτών

Αρνητικό εμφανίζεται το Υπουργείο Υγείας στο αίτημα πολιτών και φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναφορικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Μετά τα δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά στην περιοχή με τους θανάτους παιδιών, που ενδεχομένως η εξέλιξή τους θα ήταν διαφορετική αν υπήρχε στην περιοχή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων , έδωσαν τα έναυσμα για την έναρξη μιας δυναμικής και εξαιρετικά επιτακτικής διεκδίκησης των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή, είναι αδιαμφισβήτητα επιβεβλημένη, καθώς η μοναδική στη βόρειο Ελλάδα, βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αριθμεί μόνο 8 κλίνες.

Σε απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται πως υπάρχουν κυρίως λόγοι οικονομικοί και πληθυσμιακοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ.

Η απάντηση του Υπουργείου

«Στη Βόρειο Ελλάδα λειτουργεί μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες 10 κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι 8 κλίνες.

Στελέχωση: Υπηρετούν συνολικά 14 ιατροί εκ των οποίων 2 επικουρικοί και 2 εξειδικευόμενοι.

Από τους 14 γιατρούς οι 2 απουσιάζουν με άδεια κύησης. Υπηρετούν συνολικά 33 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 9 είναι επικουρικοί.

Από τους 33 υπηρετούντες νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια 5. Επιπλέον, υπηρετούν 2 λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Πληρότητα: Η μέση πληρότητα της κλινικής αγγίζει το 60%. 2021 ήταν 55%, 2022 ήταν 52% και 2023 ήταν 57% (1ος ως 10ος μήνας)

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στη Βόρειο Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, όπως η ΠαιδοΝευροχειρουργική, ΠαιδοΚαρδιοχειρουργική κλπ, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινών έκαστος, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ.

Τέλος, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετείται είναι μικρός, οι δεξιότητες που απαιτούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον χρόνο θα αμβλυνθούν σημαντικά.

Ως εκ τούτου, η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχές που τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της»».

Ο αγώνας ωστόσο της Πρωτοβουλίας Πολιτών  για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ συνεχίζει να διεκδικεί και δε το βάζει κάτω.

Σε σχετική ανάρτηση που έγινε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες. Απλώς ερμηνεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, είχαμε προβλέψει σωστά ποια θα ήταν η απάντηση του υπουργού σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την έλλειψη παιδιατρικής ΜΕΘ στην ΑΜΘ. Κι επειδή ακριβώς προβλέπαμε επιλέξαμε να προχωρήσαμε στο ψήφισμα με τα συγκεκριμένα αιτήματα προς την Περιφέρεια.

Για του λόγου το αληθές, στις φωτογραφίες βλέπετε την απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο πως πανομοιότυπη θα είναι και αυτή που θα δώσει στους βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, που επίσης κατέθεσαν σχετική ερώτηση:

1. Δεν πληρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια 2. Θα σας καλύψουν τα κρεβάτια που ετοιμάζουμε στην Θεσσαλονίκη. Είναι πλέον συνείδηση όλων γιατί το ψήφισμά μας προς την Περιφερειακό Συμβούλιο είναι περισσότερο από αναγκαίο: Ο Περιφερειάρχης οφείλει να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων μας, για την εκπόνηση από κοινού οικονομοτεχνικής μελέτης που θα τεκμηριώνει την ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ, θα υποδεικνύει τον πλέον κατάλληλο χώρο, θα τεκμηριώνει την λειτουργία της και θα μπει μπροστά για την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με όλους τους κατοίκους της ΑΜΘ υποστηρικτικά στο πλευρό τους. Προχωράμε!».

Μοιραστείτε το