Search

Αλεξανδρούπολη: Πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη φορά αναμένεται να είναι η παρέλαση της 14ης Μαΐου

Πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη φορά αναμένεται να είναι η παρέλαση για τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 12.15 μ.μ. επί της παραλιακής οδού Β. Αλεξάνδρου.

Εκτός από την καθιερωμένη συμμετοχή των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, Πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικών Σωματείων, της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, φέτος για πρώτη φορά θα παρελάσει Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από Ευέλπιδες που κατάγονται από την Αλεξανδρούπολη ενώ στην στρατιωτική παρέλαση θα συμμετάσχουν τροχοφόρα οχήματα (M1117, HUMMER, VBL, ΠΕΠ RM-70).

Επιπλέον, πάνω από την Αλεξανδρούπολη θα πετάξει ζεύγος ελικοπτέρων Kiowa Warrior ενώ τον θρακικό ουρανό θα διασχίσει ζεύγος αεροσκαφών F16. Παράλληλα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη καταπλεύσει η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού ΚΑΣΟΣ, τιμώντας και συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή το πρωί στις 8.00 π.μ. στον χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα υψωθεί η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 600 τ.μ. από τον Σύλλογο Αλεξανδρουπολιτών και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα Εορτασμού της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη: 

Για τα «Ελευθέρια» έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και θα συμμετάσχουν στις εκκλησιαστικές τελετές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτες: Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος & Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Για τον εορτασμό των Ελευθερίων της Αλεξανδρούπολης, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιαστικές τελετές:

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ 2023

Ώρα 19.00: Συνοδικός Πανηγυρικός Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνου και τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ώρα 20.15: Λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των αρχών και του λαού της πόλης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2023

Ώρα 7.00: Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνου.

Ώρα 8.00: Έπαρση σημαίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, επιφάνειας 600 τ.μ., από τον Σύλλογο Αλεξανδρουπολιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στον χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Ώρα 10.30: Επίσημη δοξολογία των «Ελευθερίων» στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης.

Ώρα 11.45: Έπαρση της σημαίας από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων συνοδεία καθηγητών.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης στο μνημείο των Προσκόπων (στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο), με την παρουσία επισήμων.

Ώρα 12.15: Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, Πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικών Σωματείων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, παρουσία των Αρχών, στην παραλιακή οδό Βασ. Αλεξάνδρου, από την οδό Κύπρου (άγαλμα Δόμνας Βισβίζη) έως την οδό Έλλης (Αργώ).

Ώρα 19.00: Συναυλία «Ζείδωρος Βίος – Ορατόριον», στο Δημοτικό Θέατρο, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Ώρα 20.00: Αναπαράσταση της έλευσης από θαλάσσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο στην Αλεξανδρούπολη, στο λιμάνι της πόλης.

Μοιραστείτε το