Search

Αλεξανδρούπολη: Πήραν αποζημίωση για οικόπεδο που απαλλοτριώθηκε μετά από… 19 χρόνια!

Αγανακτισμένοι από την κωλυσιεργία και την ανεπάρκεια των δημοτικών υπηρεσιών (οι οποίες έστειλαν δύο φορές τα εντάλματα πληρωμών σε λάθος υπηρεσία!), οι συνιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη και τελικά βρήκαν το δίκιο τους! Μετά από 19 χρόνια, είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό της αποζημίωσης.

Η υπόθεση αρχίζει περίπου το 2000, όταν ο δήμος Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην απαλλοτρίωση οικοπέδου για να περάσει δρόμος. Το 2005 εκδόθηκε η Πράξη Τακτοποίησης Προσκυρώσεων και Αναλογισμού Αποζημιώσεων, λόγω ρυμοτομίας, η οποία προέβλεπε την καταβολή συνολικού ποσού 80.000 ευρώ στους πέντε συνιδιοκτήτες. Όμως τα χρόνια περνούσαν και τα χρήματα δεν έμπαιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα μία από τους συνιδιοκτήτες να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στελέχη του Συνηγόρου επισήμαναν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, καθώς και Οικονομικών Υπηρεσιών το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την υποχρέωση του δήμου να προβεί στην καταβολή του αναλογούντος ποσού. Ειδικότερα, τόνισαν ότι μετά την έκδοση απόφασης επανεπιβολής της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, ο δήμος όφειλε, είτε να προβεί στην εμπρόθεσμη παρακατάθεση του ως άνω χρηματικού ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των δικαιούχων, σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, είτε να εκδώσει ονομαστικά χρηματικά εντάλματα πληρωμής της προσήκουσας αποζημίωσης.

Κατά τον χειρισμό της υπόθεσης, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής διαπίστωσαν το απίστευτο: ο δήμος είχε προβεί ήδη δύο φορές στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023, αλλά η εκταμίευση της αποζημίωσης δεν κατέστη δυνατή, λόγω διαβίβασης του φακέλου σε αναρμόδια Διεύθυνση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και λόγω μη πληρότητας του φακέλου, μιας και αυτός δεν περιλάμβανε τα απαιτούμενα γραμμάτια παρακαταθήκης!

Μετά από επικοινωνία, συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων, ο δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε την Αρχή ότι θα καταθέσει τελικώς το ποσό της αποζημίωσης (!) προχωρώντας στη σύσταση γραμματίων παρακαταθήκης και στην αποστολή των πρωτότυπων γραμματίων και των πινάκων παρακατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόδοση των ποσών αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, παρακατέθεσε –επιτέλους- τα χρήματα και διαβίβασε πλήρη φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Παρακαταθηκών. Μετά τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την τελευταία, τα στοιχεία προωθήθηκαν στο Γραφείο Παρακαταθηκών Αλεξανδρούπολης και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποζημίωσης των δικαιούχων!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε το