Search

Έβρος: Κάηκε το 60% των ελαιοδέντρων – Τεράστια καταστροφή για τους παραγωγούς

Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες της πυρκαγιάς στον Εβρο και για τους ελαιοπαραγωγούς , καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάηκε το 60% των ελαιοδέντρων στο νότιο τμήμα του νομού.

Δέντρα 1.000 ετών

Τέτοια εποχή τα δέντρα ήταν γεμάτα καρπό, αφού τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινούσε η συγκομιδή. Κάποια από τα δέντρα που κάηκαν είχαν ηλικία άνω των 100 ετών. Ευτυχώς όμως γλίτωσε ο αρχαίος ελαιώνας της περιοχής που έχει δέντρα άνω των 1.000 ετών.

 

Εκτός από το φυσικό περιβάλλον– για την παραγωγική και κοινωνική ζωή του τόπου, το εύρος των οποίων ακόμη δεν μπορεί να καταγραφεί πλήρως. Η πρωτογενής παραγωγή, που αποτελεί βάση και κινητήριο μοχλό της οικονομίας στον νομό, έχει πληγεί βαριά.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν καεί 120.000 ελαιόδεντρα γεμάτα καρπό, εκατοντάδες κυψέλες και χιλιάδες παραγωγικά ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και αγελάδες. Παράλληλα και οι επιχειρήσεις του νομού, όπως τα ελαιοτριβεία και οι βιοτεχνίες γαλακτοκομικών προϊόντων που εξαρτώνται από την αγροτική παραγωγή, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Ακόμη περισσότερο η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα χρειαστεί χρόνια, με αποτέλεσμα να τίθεται πρόβλημα επιβίωσης και για τα ζώα που γλίτωσαν από την καταστροφή. Ηδη η Περιφέρεια Εβρου έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται τροφή για να τραφούν οι μέλισσες από 21.000 κυψέλες και να ταϊστούν 44.000 ζώα, καθώς κάηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων βοσκοτόπων.

 

Μοιραστείτε το