Search

Έβρος: Μεγάλα φορτία με «καθαρά» πιστόλια από την Τουρκία – “Κυκλώματα” του υποκόσμου από πίσω

Πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που άρχισαν οι περίεργες  αποστολές «καθαρών» πιστολιών από την Τουρκία με άγνωστο προορισμό στην Ελλάδα, μέσω Εβρου.

Η τελευταία μάλιστα αποστολή που έγινε αντιληπτή από την Ελληνική Αστυνομία στο Τελωνείο των Κήπων με τη βοήθεια της Μάγια , του σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία. Υπενθυμίζεται πως από τους Κήπους , τρεις Τουρκοκύπριοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα, προσπάθησαν να περάσουν 45 όπλα καλά κρυμμένα σε κρύπτη του οχήματος που επέβαιναν , ενώ στο ίδιο όχημα, βρέθηκαν και νομίσματα πιθανότητα της Οθωμανικής εποχής. 

Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε η εισαγωγή όπλων στη χώρα μας από μεθοριακό σταθμό.

Αυτός είναι ο λόγος που για την πορεία της προανάκρισης, την οποία διενεργεί η Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, ενημερώνονται τόσο η ΕΥΠ όσο και η Κρατική Ασφάλεια. Μέχρι πρότινος, τα “καθαρά” όπλα εισάγονταν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, καθώς τα τοποθετούσαν στα σακίδιά τους και τους ανάγκαζαν να τα “περάσουν” στην Ελλάδα από αφύλακτα σημεία κυρίως στην περιοχή της Γεμιστής, πλησίον του τελωνείου των Κήπων.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις είναι ότι τα όπλα έστελνε οργανωμένο κύκλωμα του υποκόσμου από την Τουρκία σε συνεργαζόμενο κύκλωμα στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο, φαίνεται πως έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας το ενδεχόμενο να υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη δημιουργία θυλάκων στο ελληνικό έδαφος.

Η ανάκριση

Οι τρεις Τουρκοκύπριοι μέχρι σήμερα δεν μίλησαν στις Αρχές και δεν αποκάλυψαν τον προμηθευτή και τους τελικούς παραλήπτες του παράνομου οπλισμού .

Από την πλευρά τους οι Αρχές,  θεωρούν ότι τα 27 αρχαία νομίσματα και τα 10 τμήματα νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους, μαζί με δύο στιλέτα, 18 λαθραία πακέτα τσιγάρων, εννέα κινητά τηλέφωνα, 12 κάρτες sim και 700 ευρώ αποτελούν προπέτασμα καπνού προκειμένου να δείξουν ότι ανήκουν στη σφαίρα του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι ότι έχουν πιο σκοτεινούς σκοπούς.

Από τα συνολικά 45 πιστόλια που βρέθηκαν στην κρύπτη του χώρου αποσκευών του τζιπ των τριών, ήταν τα 25 ήταν πυροβόλα μάρκας Walther PPQ 9 mm,  το οποίο χρησιμοποιούν αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα 20 ήταν μάρκας Blowback, ένα αγωνιστικό αεροβόλο που λειτουργεί με αμπούλα CO2 12 γραμμαρίων και εκσφενδονίζει στρογγυλά μεταλλικά σφαιρίδια , ικανά να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρα βλάβη σε ζωντανό στόχο.

Υπενθυμίζονται προηγούμενες υποθέσεις στον Έβρο 

■ 25 Νοεμβρίου 2020: Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής παγίδευσαν άλλον έναν αλλοδαπό στον οποίο παρήγγειλαν όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά χάπια. Οταν εκείνος εμφανίστηκε στο ραντεβού που του έκλεισαν στην περιοχή του Φυλακτού Εβρου, του πέρασαν χειροπέδες. Στην κατοχή του είχε οκτώ πιστόλια, 25 φυσίγγια και 470 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, τα οποία θα πουλούσε αντί 6.000 ευρώ.

■ 18 Δεκεμβρίου 2020: Μετά από εικονική παραγγελία που έκλεισε ένας αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής, ο οποίος προσποιήθηκε τον αγοραστή, πέρασε παράνομα στην περιοχή της Γεμιστής ένας Σύρος που του παρέδωσε 8.000 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, 10 πιστόλια των 9 χιλιοστών και έξι φυσίγγια, αντί 14.000 ευρώ.

■ 9 Δεκεμβρίου 2022: Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης στην περιοχή της Γεμιστής ένας 23χρονος από τη Συρία, ο οποίος είχε περάσει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία μέσω του Εβρου μαζί με έναν άγνωστο συνεργό του. Στο σακίδιο του Σύρου βρέθηκαν οκτώ πιστόλια με τους γεμιστήρες τους, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους 997 γραμμαρίων, χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.

■ 18 Μαρτίου 2022: Πάλι στην περιοχή της Γεμιστής είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής και της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ένας αλλοδαπός που είχε περάσει παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Μέσα στο σακίδιο που είχε μαζί του έκρυβε 19 πιστόλια με γεμιστήρες, 10 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη τύπου σοκολάτα, βάρους 2 κιλών και 30 γραμμαρίων, και έξι φυσίγγια.

■ 4 Μαρτίου 2022: Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από την Κομοτηνή οδήγησε στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών ηλικίας 21, 26, 37, 38 και 42 χρόνων, που είχαν περάσει τον Εβρο με φουσκωτή λέμβο. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί 10 πιστόλια τουρκικής προέλευσης και διαμετρήματος 9 mm, με ξυσμένους τους αριθμούς σειράς.

 

 

 

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Μοιραστείτε το