Search

Έβρος ώρα μηδέν : Ένας γάμος, δύο βαπτίσεις και 350 κηδείες στο Ορμένιο τα τελευταία εφτά χρόνια

Ένας γάμος, δύο βαπτίσεις και 350 κηδείες στο Ορμένιο, είναι ο απολογισμός της τελευταίας επταετίας, με την έρευνα της Art Traces να προκαλούν ανατριχίλα…

Οι ακολουθίες που τελέστηκαν από τον ιερέα στο Ορμένιο Έβρου, πατήρ Αλέξανδρο, σοκάρουν και δείχνουν περίτρανα την έκταση και την ένταση του δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή.

Το Ορμένιο έχει σήμερα περίπου 450 κατοίκους και αποτελεί τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας σε απόσταση 156 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται εκεί που τα σύνορα της Ελλάδας συναντούν αυτά της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Ένας γάμος και δύο βαπτίσεις, δηλαδή τρία – μόλις – χαρμόσυνα Μυστήρια, αντιστοιχούν σε 350 νεκρώσιμες Ακολουθίες. Δηλαδή σε εφτά χρόνια, χάθηκε πληθυσμός που ισοδυναμεί στο 77% του συνόλου των κατοίκων που ζουν σήμερα στο Ορμένιο.

Οι αριθμοί αμείλικτοι και δεν αφορούν μόνο τον οικισμό του Ορμενίου, παρόμοιοι αριθμοί και στους υπόλοιπους οικισμούς του Έβρου, δείχνουν πως η περιοχή όχι μόνο γερνά, αλλά χάνεται…

Στην ανάρτηση της Art Traces, o φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας που ανέδειξε το θέμα, γράφει χαρακτηριστικά:

«Εκτός από την θλίψη, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα, ιδίως όταν κοιτάς το βράδυ τη γειτονική Τουρκία και Βουλγαρία και βλέπεις κατάφωτες τις πόλεις και τα χωριά τους: Αυτοί πως τα καταφέρνουν και ανθίζουν ενώ εμείς συρρικνωνόμαστε; Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;».

Μοιραστείτε το