6 Δεκεμβρίου 2024

Έβρος: Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα των συνοριοφυλάκων – Οι καταθέσεις σε ψηφιακές τράπεζες και οι αγορές ακινήτων

Από 8.000 έως και 10.000 ευρώ, για κάθε ομάδα παράτυπων μεταναστών που περνούσε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, φαίνεται να εισέπρατταν οι πέντε ένστολοι συνοριοφύλακες που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα Τούρκων διακινητών.

Των Θ. ΠΑΝΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τα τέλη Απριλίου οι κατηγορούμενοι συνοριοφύλακες είχαν βοηθήσει να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα τουλάχιστον δώδεκα γκρουπ μεταναστών, που αποτελούνταν από 10 έως και 20 άτομα το καθένα. Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 120.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε οι έμπειροι αστυνομικοί που έχουν γνώση των ερευνών, το ποσό εκτιμάται πως είναι αρκετά μεγαλύτερο. Παρά το ότι έχει διαταχθεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, οι αστυνομικοί δεν πιστεύουν πως θα βρουν κάποιο κρυμμένο θησαυρό. Και αυτό γιατί οι κατηγορούμενοι είχαν φροντίσει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ψηφιακή τράπεζα, η οποία απαιτεί μόνο τη δήλωση ονοματεπώνυμου και όχι τα πλήρη στοιχεία του καταθέτη.

Έβρος: Πώς οι συνοριοφύλακες «δούλευαν» με τους διακινητές μεταναστών – Η παραπλάνηση των συναδέλφων τους και τα «κόλπα»

Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους κάρτες για συναλλαγές από συγκεκριμένη ψηφιακή τράπεζα. Οι κάρτες αυτές μπορούν να αποκτηθούν χωρίς να δηλωθούν στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έκδοση μιας κανονικής χρεωστικής κάρτας, όπως ο ΑΦΜ και το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι πέντε εμπλεκόμενοι φαίνεται πως μπορούσαν να κρύβουν και να διαχειρίζονται τα παράνομα κέρδη τους, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν ήταν και λίγα.

Τους τελευταίους μήνες, η επίδειξη ξαφνικού πλουτισμού από τους πέντε συνοριοφύλακες προκάλεσε την περιέργεια των συμπολιτών τους. Οι ψίθυροι στην τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου συνεχώς αυξάνονταν, με αποτέλεσμα οι πέντε κατηγορούμενοι να τραβήξουν τα βλέμματα. Συγκεκριμένα, κάποιοι από τους συνοριοφύλακες προχώρησαν σε αγορά αγροτεμαχίων στην περιοχή του Διδυμοτείχου αλλά και σε άλλα σημεία του Έβρου, ενώ άλλοι αγόρασαν αυτοκίνητα και κατοικίες.

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας στα σπίτια τους, εντοπίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια ΗΠΑ, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 λέι Ρουμανίας, καθώς και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Για τους ψιθύρους αναφορικά με τη δράση των κατηγορουμένων και τις ύποπτες συναλλαγές τους μιλά στη Realnews ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Αυτό που ακούγεται από τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί, είναι ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε κάποιες αγοραπωλησίες ακινήτων και αυτοκινήτων, κινώντας τις υποψίες της τοπικής κοινωνίας. Αυτές οι συναλλαγές δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον νόμιμο μισθό τους».

Ακόμη ένα γεγονός που φαίνεται πως κίνησε τις υποψίες αφορά στους χώρους ευθύνης των συνοριοφυλάκων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πέντε μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως εμφάνιζαν υπερβάλλοντα ζήλο ώστε να τους ανατεθεί η επιτήρηση πολύ συγκεκριμένων περιοχών των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Νέα πρόσωπα

Το κύκλωμα των συνοριοφυλάκων εξαρθρώθηκε όταν αστυνομικοί στην Καβάλα σταμάτησαν ένα όχημα που μετέφερε παράνομους μετανάστες. Κατά τον έλεγχο από την Αστυνομία, οι μετανάστες εξέφρασαν την απορία τους. «Αφού σας έχουμε πληρώσει, γιατί μας συλλαμβάνετε;», ρώτησαν τους αστυνομικούς.

Έπειτα από αυτό το συμβάν, την υπόθεση ανέλαβε άμεσα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που έφτασε γρήγορα στην ταυτοποίηση των πέντε συνοριοφυλάκων. Ωστόσο, στο κύκλωμα φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. και, όπως όλα δείχνουν, συνδέονται στενά με τους πέντε ενστόλους που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνεργασίας με κυκλώματα δουλεμπόρων από την Τουρκία.

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, από τις επισυνδέσεις – παρακολουθήσεις που είχαν πραγματοποιήσει όλο αυτό το διάστημα στα κινητά των κατηγορουμένων, τους άκουγαν να μιλούν συχνά για έναν «Σπύρο», ένα ακόμα πρόσωπο στο οποίο είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «κομάντο» και έναν συνεργό τους με το ψευδώνυμο «γραμματέας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με την παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, αφού πρώτα είχαν έρθει σε συνεννόηση με τους πέντε συνοριοφύλακες, οι οποίοι -με το αζημίωτο βέβαια- έδιναν πληροφορίες στα δουλεμπορικά κυκλώματα στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ