Search

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ροδόπη, Καβάλα – Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε  Έβρο, Ροδόπη, Καβάλα, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κλήθηκαν το τελευταίο 24ώρο να διαχειριστούν συνολικά 63 δασικές πυρκαγιές υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Το μεγαλύτερο μέτωπο που απασχολεί και τις περισσότερες δυνάμεις παραμένει αυτό της Αλεξανδρούπολης, καθώς μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου.

16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στην Αλεξανδρούπολη,  συμμετέχουν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, ενώ εστάλη και μήνυμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μάκρης

Η ταχύτητα που εξαπλώνεται η φωτιά είναι ασύλληπτη με τις Αρχές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Λίγο αργότερα έφτασε μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις στις περιοχές κοντά στο Νοσοκομείο, από τη Χηλή μέχρι τη Μάκρη

Το πρώτο φως της ημέρας θα φέρει απόκοσμες εικόνες στη δημοσιότητα, με τους Εβρίτες και τους Θρακιώτες συνολικά να θρηνούν για όλη αυτή την κατάσταση.

 

Νύχτα αγωνίας σε Ροδόπη και Καβάλα

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας θα περάσουν οι κάτοικοι σε Ροδόπη και Καβάλα, με τους ισχυρούς ανέμους να δημιουργουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λίγο νωρίτερα, δε, ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χωριό Άβαντας. Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να μπαίνει στην κοινότητα και να απειλεί τα σπίτια και τις περιουσίες τους και φοβούνται τα χειρότερα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης μαίνεται, ακριβώς πάνω από το χωριό ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Το πύρινο μέτωπο έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και εθελοντών παραμένουν στη μάχη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φωτιά και να σώσουν περιουσίες.

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις 14:00 το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

5950710
5950606
5950594
5950592

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης.

14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης.

Μοιραστείτε το