Search

Η απόπειρα αυτοκτονίας της 28χρονης στο κέντρο της Αθήνας αποκάλυψε τη δράση των μαστροπών στον Εβρο

Το ταξίδι στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή πέρασε από τα μονοπάτια των διακινητών στον Έβρο και κόστισε… καθημερινές 12ωρες εξοντωτικές βάρδιες σε οίκους ανοχής με παρακράτηση χρημάτων, μώλωπες από ξυλοδαρμούς και ψυχολογικά τραύματα από εκβιασμούς και απειλές.

Έναν εφιάλτη χωρίς τέλος περιέγραψε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μια 28χρονη γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν, που έπεσε θύμα trafficking στην Ελλάδα.

Για να απαλλαγεί από το Γολγοθά που βίωνε, έφτασε μια “ανάσα” από το να πραγματοποιήσει “βουτιά θανάτου” από μπαλκόνι στην καρδιά της Αθήνας. Αυτή η απόπειρα, οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη της δράσης των σκληρών μαστροπών, που έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Ουζμπεκιστάν-Ελλάδα μέσω Έβρου

Από τα περάσματα του Έβρου ακολουθώντας διακινητές, έφτασε πεζή στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο η 28χρονη MASHKHURAKHON από το Ουζμπεκιστάν, μαζί με μια 21 ετών ομοεθνή της. Συνεργός των μαστροπών που συνελήφθη από την αστυνομία, παρέλαβε τις δύο γυναίκες και τις μετέφερε στην Αθήνα για να εγκατασταθούν. Εκεί ξεκίνησε η φρίκη.

Η 28χρονη που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες στην πατρίδα της, είχε έρθει σε επαφή με το κύκλωμα trafficking, μέσω της εφαρμογής WhatsApp, όταν μια φίλη της ανέφερε ότι στην Ελλάδα μπορούσε να απασχοληθεί με καλές απολαβές. Οι μαστροποί κατάφεραν να την δελεάσουν, υποσχόμενοι νόμιμη εργασία σε οίκους ανοχής, με ημερήσιο κέρδος που θα φτάνει τα 600 ευρώ.

Όταν η 28χρονη συμφώνησε με μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ξεκίνησε να σχεδιάζει το ταξίδι, οδηγώντας αρχικά τις δύο γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν στη Κωνσταντινούπολη, όπου έμειναν σε ξενοδοχείο για περίπου 20 ημέρες, μέχρι να καταστεί δυνατό να περάσουν τα σύνορα από τον Έβρο.

Το δυσβάσταχτο “εικονικό” χρέος

Το ποσό των 1.000 ευρώ, ζήτησαν από την 28χρονη οι προαγωγοί, όταν στις 11 Απριλίου λίγο μετά την άφιξη της στην Αθήνα, της παρουσίασαν έγγραφο που νομιμοποιούσε την παραμονή της στη χώρα. Το νέο… χρέος που αφορούσε την συγκεκριμένη διευκόλυνση, ήρθε να προστεθεί σε αυτό που είχε δημιουργηθεί από το ταξίδι για την Ελλάδα.

Μάλιστα οι μαστροποί, θέλοντας να ασκήσουν περαιτέρω οικονομική πίεση στην άτυχη γυναίκα, την εγκατέστησαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, ζητώντας το ποσό των 150 ευρώ το μήνα. Την ίδια ακριβώς διαδικασία, είχαν ακολουθήσει και με μια συγκάτοικο της στο συγκεκριμένο σπίτι, με το όνομα UMIDA, επίσης από το Ουζμπεκιστάν. Με αυτό τον τρόπο το κύκλωμα trafficking, ξεκίνησε την παρακράτηση των χρημάτων από τις παγιδευμένες γυναίκες, που εργάζονταν “αφιλοκερδώς” στους οίκους ανοχής, για την αποπληρωμή του τεχνιτού χρέους.

“Τζαζ” ραντεβού και 12ωρες βάρδιες

Ακόμα και κατά την εμμηνορρυσία εργάζονταν στους οίκους ανοχής, οι συνολικά 10 γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν, που έπεσαν στα “δίχτυα” των μαστροπών. Μάλιστα για τα 8 πρώτα ερωτικά ραντεβού (“Τζαζ”) που πραγματοποιούσε η καθεμία, δεν υπήρχε αμοιβή, καθώς το ποσό κατέληγε σε ένα από τα μέλη του κυκλώματος trafficking, ως πληρωμή για την παροχή προστασίας. Τις εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες, περιέγραψε στους αστυνομικούς η 28χρονη, κάνοντας λόγο για δεκάδες ερωτικά ραντεβού την ημέρα και για βάρδιες που έφταναν τις… 12 ώρες, χωρίς ανάπαυση. Βάσει της συμφωνίας, η παγιδευμένη γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν θα κρατούσε τα 5 από τα 10 ευρώ της πληρωμής του κάθε ραντεβού, ενώ τα υπόλοιπα θα πήγαιναν στα χέρια των προαγωγών.

Ο εφιάλτης 28χρονης στα χέρια μαστροπών – Απόπειρα αυτοκτονίας μετά τους ξυλοδαρμούς και τα 12ωρα ραντεβού χωρίς διάλειμμα

Όμως λίγες ώρες αργότερα, υπό την πίεση του δυσβάσταχτου χρέους, η 28χρονη υποχρεωνόταν να δίνει και το υπόλοιπο ποσό στους μαστροπούς της. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε δύο μήνες, τα τέσσερα ταυτοποιημένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατάφεραν μόνο από το ένα θύμα τους να αποκομίσουν παράνομο κέρδος που ξεπερνούσε τις 37.000 ευρώ.

Ξυλοδαρμός και απειλές με μαχαίρι

Οιδήματα, εκχυμώσεις και αιμάτωμα στο σώμα της 28χρονης, διαπίστωσε εφημερεύοντας γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, κατά την εξέταση της στις 15 Ιουνίου. Λίγες ώρες πριν η άτυχη γυναίκα είχε εκμυστηρευτεί στους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης που την απελευθέρωσαν, ότι είχε δεχτεί επίθεση από μέλος του κυκλώματος trafficking. Αφορμή για τις βιαιοπραγίες ήταν το γεγονός ότι η 28χρονη είχε καταφέρει να κρατήσει και να στείλει το ποσό των 1.500 ευρώ στην μητέρα της στο Ουζμπεκιστάν. Όταν η προαγωγός της αντιλήφθηκε τι συνέβη, άρχισε να τη χτυπάει μπροστά στα μάτια αλλού θύματος του κυκλώματος για παραδειγματισμό, ενώ στη συνέχεια τη μετέφερε στο σπίτι της.

Εκεί, αρχικά απείλησε ότι θα την σκοτώσει προτάσσοντας ένα μαχαίρι και έπειτα την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο και ξεκίνησε να την χτυπάει με τα χέρια της και με άλλα αντικείμενα στο πρόσωπο και το σώμα της. Επιχειρώντας να σωθεί, βρέθηκε κρεμασμένη στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν πιστεύοντας ότι είναι απόπειρα αυτοκτονίας, άκουσαν τις δύο γυναίκες να ανταλλάσουν έντονα λόγια σε άγνωστη γλώσσα και τις οδήγησαν στο τμήμα. Εκεί αποκαλύφθηκε η δράση των μαστροπών και τα στελέχη της Ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες στη γυναίκα προαγωγό.

Από τη Μολδαβία στο Ουζμπεκιστάν

Για διαφορετική υπόθεση μαστροπείας, είχαν συλληφθεί και το παρελθόν, δύο από τους κατηγορούμενους που αναζητούνται για την υπόθεση της 28χρονης. Συγκεκριμένα οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν αρχηγικό ρόλο σε κύκλωμα trafficking που εξαρθρώθηκε το 2019, το οποίο εκμεταλλευόταν γυναίκες από τη Μολδαβία, έχοντας δράση και τότε, στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν τέτοιο το θράσος τους, που ενόσω έτρεχε το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αποφάσισαν να δράσουν ξανά με πανομοιότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς οίκους ανοχής και αλλάζοντας την εθνικότητα των θυμάτων που προσέγγιζαν.

Μοιραστείτε το