Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: «Το νομοσχέδιο για την Υγεία δημιουργεί προβλήματα και ανισότητες»

Την αντίθεση τους προς τις βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για μεταβολές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, εκφράζουν με κοινό τους δελτίο Τύπου οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ανακοίνωση τους, προσθέτουν πως:

«Οι διατάξεις που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του ιατρικού σώματος τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρούν πως τα διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της υγείας δε μπορούν να λυθούν χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.

Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι η υποστελέχωση των δομών του Ε.Σ.Υ και η αναβάθμιση των μισθολογίων των γιατρών του Ε.Σ.Υ. σε επίπεδα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαίτηση των ιατρών είναι να λειτουργούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι κάθετα αντίθετοι στα άρθρα 7 και 10 του Νομοσχεδίου, γιατί αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν την αμφίδρομη κινητικότητα των γιατρών του δημοσίου συστήματος και των ιδιωτών θα δημιουργήσουν σοβαρές επαγγελματικές ανισότητες και ανταγωνισμούς και θα είναι σε βάρος των ασθενών ενώ θα ενισχύσουν τη μετανάστευση των νέων ιατρών.

Η διαχρονικά χαμηλή χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. που αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 7%.

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας».

Την παραπάνω ανακοίνωση υπογράφουν οι:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΔΡΑΜΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΞΑΝΘΗΣ
ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΡΟΔΟΠΗΣ
ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΕΒΡΟΥ

Μοιραστείτε το