Search

Σπύρος Διαγκάκης: Διδυμότειχο – Νεπάλ …Μια απόφαση μακριά!

¨Πριν λίγα εικοσιτετράωρα έλαβε τέλος μια από τις πιο όμορφες και ανεξίτηλες εμπειρίες της ζωής μου” , αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Διαγκάκης, δημιουργός της εθελοντικής ομάδας ‘’αποΔΙΔω’’ στο Διδυμότειχο.

Ο Σπύρος, από το Διδυμότειχο βρέθηκε στη μακρινή χώρα του Νεπάλ και εκεί όπως αναφέρει στο pameevro.gr , είχε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να γνωρίσει και να μοιραστεί μοναδικές στιγμές με ατέρμονα δημιουργικούς ανθρώπους από την Ελλάδα αλλά και από διάφορα σημεία του παγκόσμιου χάρτη!

Όπως αναφέρει, με τη βοήθεια του Wheeling2Help και των Backpackbrothers.gr έμαθε καλύτερα τον εαυτό του, πραγματοποιώντας αυτό το ταξίδι από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ.

“Μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι ευτυχισμένος με λίγα και απλά πράγματα επαναπροσδιορίζοντας τις καθημερινές ανάγκες και αξίες της ζωής. Μου είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα μου καθώς πήρα πίσω στις αποσκευές μου πολλά περισσότερα από όσα έδωσα”

Ο Σπύρος Διαγκάκης, έμεινε για 10 ημέρες στην κοινότητα Takure, που βρίσκεται στις παρυφές των Ιμαλαίων , η οποία όπως και σχεδόν ολόκληρη η χώρα καταστράφηκε εξαιτίας του φονικού σεισμού του 2015.

Έκτοτε γίνονται πολλές προσπάθειες από τοπικούς αλλά και διεθνείς οργανισμούς να επανέλθει η χώρα και οι κοινότητες της σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο παρά τα πολλά προβλήματα( κυρίως οικονομικά) που ταλανίζουν τους κατοίκους του Νεπάλ.

“Το χρονικό διάστημα που ήμουν εκεί με άλλους 26 απίστευτους ‘’συμπορευτές’’ από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενσωματωθήκαμε στα project του οργανισμού Conscious Impact τα οποία ήταν επιγραμματικά : water project, coffee care, building και το youth program”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα water project συμβάλλαμε στην πρόσβαση πόσιμου σε περίπου 80 σπίτια μετά από ατελείωτες ώρες σκαψίματος υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Επίσης όσον αφορά στο coffee care βοηθήσαμε σημαντικά στην καλλιέργεια του καφέ καθώς κλαδεύαμε , βάζαμε οργανική ύλη compost στα δέντρα και συλλέγαμε τους καρπούς βοηθώντας ταυτόχρονα τους ντόπιους χωρικούς στην παραγωγή του καφέ.

Επίσης φτιάξαμε εκατοντάδες φιλικά προς το περιβάλλον τούβλα τα οποία προορίζονται στην επέκταση του ορφανοτροφείου.

Τέλος σχετικά με το youth program επισκεφτήκαμε το ορφανοτροφείο όπου διασκεδάσαμε με την ψυχή μας καθώς παίξαμε , χορέψαμε, ζωγραφίσαμε με όλα τα παιδιά τα παιδιά που δυστυχώς έχασαν τους γονείς τους κατά την διάρκεια του καταστροφικού σεισμού του ’15.

Ο σκοπός του Σπύρου είναι να κινητοποιήσει τον καθένα από εμάς, να αποδράσει από την αναβλητικότητα και να τολμήσει να ζήσει μια αντίστοιχη εμπειρία καθώς…ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΚΡΙΑ!

Η έννοια του εθελοντισμού είναι πολύπλευρη και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπου και από την δική του οπτική γωνία.

“Προσωπικά θεωρώ ότι ο εθελοντισμός πρέπει να αποτελεί στάσης ζωής σε όλα τα μέλη της κοινωνίας και αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη δεν αφορούν αποκλειστικά το κοινωνικό σύνολο αλλά παράλληλα συμβάλλει και σε προσωπικό επίπεδο”.

Πιο συγκεκριμένα , το να γίνεσαι κομμάτι μιας κοινωνικής δράσης προσδίδει ένα αίσθημα ‘’ανήκειν’’ και την ικανοποίηση επίσης του να προσφέρει κανείς ανιδιοτελώς σε ένα κοινό σκοπό., υπογραμμίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε το