6 Οκτωβρίου 2024

Στα αζήτητα οι 19 νεκροί μετανάστες του Έβρου – Φόβοι και για άλλα θύματα

Τα τηλέφωνα στην αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης, στο νοσοκομείο της πόλης και στα γραφεία της ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών της ΕΛ.ΑΣ. χτυπούν διαρκώς τις ημέρες αυτές. Συγγενείς προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τα ίχνη των δικών τους ανθρώπων στον Έβρο τους αναζητούν. Φοβούνται ότι ήταν μεταξύ των 18+1 που κάηκαν ζωντανοί στις πυρκαγιές του Έβρου.

«Φαίνεται ότι προσπαθούσαν να φύγουν, να γλιτώσουν από τη φωτιά». Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης έχει χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις θανάτων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα. Αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Οι 18 πρόσφυγες που βρέθηκαν έξω από τον Άβαντα στις 22 Αυγούστου απανθρακωμένοι ήταν διάσπαρτοι σε μία απόσταση 500 μέτρων. Κοντά σε ένα παλιό ποιμνιοστάσιο. «Ο θάνατός τους ήταν ταχύς. Απανθρακώθηκαν από τον θερμικό φόρτο που φτάνει κατά κύματα με τη φωτιά», εξηγεί ο κ. Παυλίδης. Πρόκειται για τις περίφημες κηλιδώσεις που λένε οι πυροσβέστες. Είναι τα άλματα που κάνει η φωτιά λόγω του ισχυρού ανέμου και στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκαν τέτοια σε μεγάλες αποστάσεις.

Κανένα στοιχείο δεν μπορεί να οδηγήσει στις ταυτότητες των ανθρώπων αυτών. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη οι 16 είναι μεταξύ 18 και 35 χρόνων, όλοι άντρες. Οι δύο 10 έως 15 χρόνων, αγόρια. Οι σοροί βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και περιμένουν την ταυτοποίηση μέσω DNA. Τη διαδικασία έχει αναλάβει η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Δίπλα τους ό,τι υπάρχοντα είχαν που μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο στοιχείο έγιναν στάχτη. «Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν και δείχνουν πρόσφυγες να τρέχουν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά την ίδια περίοδο δεν μπορεί να αποδοθεί στους συγκεκριμένους, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, ούτε όμως να το διαψεύδει», έλεγε πηγή στα σύνορα. Ήταν εικόνες που έστειλαν πρόσφυγες σε φίλους και συγγενείς τους δείχνοντας τις συνθήκες που επικρατούν με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο. Ήταν όμως αυτοί που έτρεχαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα; Τα περισσότερα τηλέφωνα που δέχονται κυρίως οι αστυνομικές αρχές προέρχονται από τη Συρία. Είναι συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τα ίχνη των δικών τους. Έγιναν επίσης τηλεφωνήματα από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όμως ήταν λιγότερα. Οι αρχές συγκεντρώσουν δείγματα από DNA συγγενών και τα συγκρίνουν με αυτά των απανθρακωμένων σορών, προκειμένου να ταυτοποιηθούν.

Οι διαδρομές και οι διακινητές

Από τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που γνωρίζουν την περιοχή οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν αποκλείεται να χάθηκαν στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας και να συναντηθούν με τον διακινητή εντός Ελλάδας για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται. Το ένα σενάριο τους τοποθετεί στο ποιμνιοστάσιο όπου βρήκαν καταφύγιο για να διανυκτερεύσουν, έχοντας χάσει τη διαδρομή που τους υπέδειξαν οι διακινητές. Άλλωστε αυτή την περίοδο οι ροές εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Σουφλίου και ο Άβαντας δεν είναι από τις συνήθεις περιοχές από τις οποίες διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Η δεύτερη εκδοχή είναι οι διακινητές που επρόκειτο να τους παραλάβουν να τους υπέδειξαν το συγκεκριμένο παλιό ποιμνιοστάσιο μέχρι να τους παραλάβουν και να άλλαξαν τα σχέδιά τους λόγω της πυρκαγιάς. Και στις δύο περιπτώσεις εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί.

Μία ημέρα νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο ένας μετανάστης στην περιοχή της Λευκίμης. Από τη φωτιά τη Δαδιάς. Γι’ αυτόν εκτιμάται ότι δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις φλόγες και δεν αποκλείεται μετανάστες που ήταν στην ίδια ομάδα να γλίτωσαν. Ωστόσο όμως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα θεωρούν ότι ειδικά σε εκείνες τις διαδρομές, πέρασαν αρκετοί πρόσφυγες μέσα από τις φλόγες. Και εκφράζουν φόβους ότι ορισμένοι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους και να βρεθούν στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση από την πυροσβεστική.

Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν πως η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα παρά τις πυρκαγιές εξακολουθεί να υφίσταται στο επίπεδο της θερινής περιόδου. «Βέβαια οι διαδρομές και οι χώροι συγκέντρωσης έχουν αλλάξει. Όπως όλα στην περιοχή μετά τις φωτιές», έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Πλέον οι διακινητές αναζητούν διαδρομές με βλάστηση καθώς η διέλευση από τα καμένα καθιστά εύκολο να εντοπιστεί κάθε ομάδα που κινείται προς το εσωτερικό της Ελλάδας.

Μοιραστείτε το