Search

Τουρκία: Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Συντριβή στις 5 μεγαλύτερες πόλεις

Tο κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στο 37%, στη δεύτερη θέση ύστερα από 22 χρόνια – Ο «Σουλτάνος» θα χρειαστεί συμμαχίες με το συντηρητικό εθνικιστικό και τον ισλαμικό  χώρο και ίσως οδηγηθεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική

Αντιμέτωπος με ένα εντελως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό μετά την ανατροπή των δημοτικών εκλογών βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις έναν χρόνο μετά την τρίτη εκλογή του στην θέση του προέδρου της Τουρκίας.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης και των δύο άλλων μεγάλων δήμων της χώρας της Άγκυρας και της Σμύρνης, κυρίως όμως η μεγάλη εκλογική κάμψη του κόμματος του AKP που βάσει  των συγκριτικών αποτελεσμάτων περνάει οριακά στην δεύτερη θεση πισω από το CHP,  δείχνουν ότι ο πρόεδρος  Ερντογάν δεν είναι πλέον «άτρωτος».

Απέναντι του έχει πλέον  έναν ισχυρότατο  αντίπαλο  τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος παρά τις αδυναμίες και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης  κατόρθωσε να επιφέρει για δεύτερη φορά  προσωπικό πολιτικό πλήγμα στον Τ. Ερντογάν κερδίζοντας τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Σε μια μάχη, που ο Ερντογάν επέλεξε να δώσει ο ίδιος επικεφαλής του κόμματος του, θέλοντας ετσι να αναδείξει την σημασία που ειχε η μάχη της Κωνσταντινούπολης για την πορεία της χώρας υπό την ηγεσία του.

Τα αποτελέσματα υπονομεύουν πλέον την εικόνα της πολιτικής ηγεμονίας του Ερντογάν και θέτουν σοβαρές προκλήσεις στον ίδιο για τα επόμενα βήματα του που είναι  η αναθεώρηση του Συντάγματος και πιθανόν πρόωρες εκλογές  ώστε να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία και πέραν του 2028.

Με τα νέα δεδομένα εφόσον παγιωθούν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας ο Τ. Ερντογάν δύσκολα θα  μπορεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και θα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με κόμματα και δυνάμεις του συντηρητικού εθνικιστικού και ισλαμικού  χώρου προκειμένου να έχει ελπίδες.

Αυτό  πιθανότατα  θα  τον οδηγήσει σε συνέχιση των σημερινών πολιτικών του στο εσωτερικό και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, αν και όπως αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» του ήταν η οικονομία καθώς υποτίμησε τις συνέπειες που έχει  ο υψηλός πληθωρισμός  στα λαϊκά στρώματα που αποτελούν και την εκλογική βάση  του.

Τα διλήμματα για τον Τούρκο ηγέτη θα είναι πολλά την επόμενη ημέρα καθώς κάθε παράκαμψη της «ορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο υπουργός οικονομικών Σιμσέκ προκειμένου να  προχωρήσει σε παροχές και  αυξήσεις συντάξεων θα οδηγούσαν και παλι σε εκτροχιασμό την τουρκική οικονομία…

Και πλέον ο Τ.Ερντογάν διαπιστώνει ότι οι «συνταγές» που  ακολουθήσε στα τελευταία 22 χρόνια για να τιθασεύσει την αντιπολίτευση αλλα και την δυσαρέσκεια ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, έχουν πια ξεπερασθεί.

Ο χάρτης της Τουρκίας μετά τις δημοτικές εκλογές – Δεύτερο κόμμα το ΑΚΡ μετά από 22 χρόνια 

cnnturk7

Στο μεταξύ ο Ερντογάν προσπαθούσε απόψε να στείλει μήνυμα ψυχραιμίας και ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στα προεδριρκά καθήκοντά του.

Δείτε τις αναρτήσεις της προεδρίας τις τελευταίες ώρες, αφού άρχισε να διαφαίνεται η ήττα του. Όλες οι αναρτήσεις αναφέρουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με ξένους ηγέτες…

erdogan_tweets

Οι πρώτες δηλώσεις Ιμάμογλου μετά τη μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις πρώτες δηλώσεις μετά τη μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές.

Ο ίδιος είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους, τα μέλη της παράταξής του για τη μεγάλη νίκη αλλά και τους εθελοντές που βοήθησαν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Ιμάμογλου είχε πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής. Ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

 

Μοιραστείτε το