Search

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο – Παγιωμένη κυριαρχία σε περιφέρειες – Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε χαμόγελα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, αλλά, παράλληλα, έδειξε και τα σημεία, στα οποία πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά τις επόμενες μέρες και ως την επόμενη Κυριακή, προκειμένου ο χάρτης να βαφτεί γαλάζιος. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, πάντως, παραμένει αδιαμφισβήτητη είναι το γεγονός ότι τα ζευγάρια του δεύτερου γύρου, με εξαίρεση την αναμέτρηση του Κώστα Αγοραστού με τον Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία, αποτελούνται από υποψηφίους που έχουν τη στήριξη της ΝΔ και υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ και κατέβηκαν αυτόνομα.

Η στρατηγική του β’ γύρου

Βεβαίως, το ότι η ΝΔ εμφανίζει προοπτική επικράτησης σε όλη την επικράτεια δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που μένει να γίνει κατά τόπους. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από σήμερα τις περιοδείες του, ταξιδεύοντας το απόγευμα στη Μυτιλήνη προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή που πρώτευσε έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Στο γαλάζιο επιτελείο έχουν επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνει δουλειά στη Λέσβο και στη Χίο για να κλειδώσει η πρωτιά του κ. Στεφανή την επόμενη εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, προς το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα Πέμπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επισκέψεις σε υποψήφιους περιφερειάρχες που δίνουν τη μάχη του δεύτερου γύρου. Στα ραντάρ της ΝΔ είναι ο Δημήτρης Πτωχός που κόντεψε να κάνει την έκπληξη χθες και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τον άλλοτε περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν την προσοχή τους ιδιαίτερα στην Αρκαδία, όπου φαίνεται ότι η κινητοποίηση της ΝΔ ήταν ανεπαρκής με ευθύνη και των τοπικών στελεχών.

Μια ακόμα περιφέρεια που θα επισκεφθεί σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος διεκδικεί τρίτη θητεία έναντι του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη. Ο κ. Μέτιος δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου, αλλά θα απαιτηθεί αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης. Επίσης, στο ραντάρ του Μαξίμου για επίσκεψη είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι η μοναδική μάχη, όπου υποψήφιος της ΝΔ αναμετράται με υποψήφιο που έχει στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι, εκτός του «λογαριασμού» από τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Αγοραστός υποστεί απώλειες από την ανεξάρτητη υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη που έχει νεοδημοκρατικές καταβολές, ούσα ανιψιά του πρώην δημάρχου Λάρισας και υποψήφιου βουλευτή Κώστα Τζανακούλη.

Μοιραστείτε το