Search

Εκλογές 2023: 68 ημέρες πριν από τις κάλπες – Πώς «διαβάζουν» τα κόμματα τις δημοσκοπήσεις

Διαφορετικές αναγνώσεις κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Στελέχη από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορέσουν να ληφθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η χώρα ζει μια τραγωδία μετά τον χαμό 57 ανθρώπων, στην μεγάλη τους πλειοψηφία νέων.

Δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά για τον σιδηρόδρομο που θεωρείτο ένα από τα ασφαλέστερα μέσα. Σε αυτό το περιβάλλον θεωρούν φυσιολογική τη φθορά που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις  πρώτες έρευνες μετά το δυστύχημα των Τεμπών. «Δεν προκύπτει κάποια συνθήκη ανατροπής του σκηνικού», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά και εκτιμούν πως η επανασυσπείρωση θα επιτευχθεί στην πορεία προς τις κάλπες. Σημειώνουν ότι οι απώλειες περίπου 3-4 μονάδων δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Στην Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως ο χρόνος είναι αρκετός μέχρι τις 21 Μαΐου που φέρεται πως θα στηθούν οι κάλπες. Απομένουν 68 ημέρες όπου σαφώς η προεκλογική ατζέντα θα ανοίξει και την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα προχωρά τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την ασφαλή επαναλειτουργία των τρένων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισιοδοξία και μιλούν για ξεκάθαρη αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία. Η παράταση χρόνου και ζωής που δίνει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, του φόβου και της ανησυχίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους και πλέον η μόνη άμυνα είναι να κερδηθεί τουλάχιστον ενάμισης επιπλέον μήνας προκειμένου να ξαναστηθεί ένα νέο αφήγημα. Για «δημοσκοπικό πανικό» κάνουν λόγο στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έπαθε ξαφνικά ο πρωθυπουργός.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάντα διαφορετικούς στόχους για την εκλογική αναμέτρηση. Το στοίχημα της αυτοδυναμίας ήταν η προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και οι δυο «μονομάχοι» πιστεύουν πως η χρονική απόσταση μέχρι τις εκλογές θα είναι καταλυτικός παράγοντας προκειμένου η αντισυστημική ψήφος, που τώρα εμφανίζεται αυξημένη, να μη λάβει μεγάλες διαστάσεις. Για τη Νέα Δημοκρατία ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας στις δεύτερες κάλπες μοιάζει να είναι πλέον αρκετά δύσκολος, αλλά  όχι αδύνατος υποστηρίζουν πολλά στελέχη. Επιχειρεί να περιχαρακώσει το χώρο της και από τα δεξιά αλλά και στο κέντρο. Στα κομματικά στρατόπεδα υπάρχει η εντύπωση πως είναι μια περίοδος που ο κόσμος δεν θέλει να κυριαρχούν οι καυγάδες μεταξύ πολιτικών. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ την  ψήφο διαμαρτυρίας. Ενδεχομένως αυτή η εκτίμηση να απομακρύνει προς ώρας μια αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.  Έτσι και αλλιώς την Τετάρτη θα συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που θα παρευρεθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στα ερωτήματα της αντιπολιτευσης.

Μοιραστείτε το