Search

Εκλογές 2023: Οι νέες γυναίκες που μπαίνουν στη μάχη της πολιτικής – Αφιέρωμα των “Παραπολιτικών” με την Εβρίτισσα Κατερίνα Μπέρδου!

Mε νέο αίµα ενισχύονται τα κοµµατικά ψηφοδέλτια όσο προσεγγίζουµε τις εθνικές κάλπες, µε τη γυναικεία συµµετοχή να είναι ιδιαίτερα ενισχυµένη, αφενός επειδή το επιβάλλει η υποχρεωτική ποσόστωση φύλων στα ψηφοδέλτια, αφετέρου καθώς επιδίωξη των κοµµάτων είναι να ενταχθούν στις επικείµενες εκλογές όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες εκείνες όπου η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή κινείται σε χαµηλά επίπεδα.

Στα ονόµατα των υποψηφίων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και σε αυτά που έχουν «κλειδώσει», αρκετές είναι οι δυναµικές γυναίκες που ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού και επιδιώκουν την εκλογή τους στην επόµενη Βουλή. Στον δρόµο προς τις κάλπες οι πολιτικοί φορείς, στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για ευρύτερο ακροατήριο, στέλνουν µηνύµατα ανανέωσης στις λίστες τους και εντάσσουν νέες γυναίκες µε κοινό γνώρισµα την επιτυχία τους στον επαγγελµατικό στίβο.

gunaikes3

Μάλιστα, αξίζει να σηµειωθεί πως οι περισσότερες από τις γυναίκες νεότερων ηλικιακών γκρουπ που µπαίνουν στη µάχη του σταυρού κατέρχονται για πρώτη φορά ως υποψήφιες στις εθνικές εκλογές. Μετρώντας αντίστροφα προς τις κάλπες της άνοιξης, η Νέα ∆ηµοκρατία αναµένεται να δώσει έντονα το στίγµα της ανανέωσης στις λίστες της, καθώς στον σχεδιασµό του Μαξίµου προωθείται η ενίσχυση της συµµετοχής γυναικών κάτω των 40 ετών, οι οποίες θα προσελκύσουν τις νεότερες γενιές των ψηφοφόρων.

Ανάµεσα στα ονόµατα της Ν.∆. που έχουν ανακοινωθεί επίσηµα είναι η 36χρονη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρµόδια για θέµατα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ∆όµνα Μιχαηλίδου, η οποία θα διεκδικήσει την είσοδό της στην επόµενη Βουλή, ωε υποψήφια στην Περιφέρεια Α’ Πειραιώς και Νήσων. Στις 30άρες που µπαίνουν δυναµικά είναι επίσης η 32χρονη δικηγόρος Πώλα ∆αµιανού, κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Θεόδωρου ∆αµιανού, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, ενώ στην ίδια περιφέρεια την ψήφο των πολιτών αναµένεται να διεκδικήσει η 36χρονη πολιτική µηχανικός µε ελληνολιβυκή καταγωγή Μάριαµ Σακίµπ.

Στην Α’ Αθηνών η Ν.∆. κατεβάζει επίσης τη δικηγόρο Εβίτα Βαρελά. Στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόµµατος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφια βουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας θα είναι η οικονοµολόγος και αντιδήµαρχος Αγίας Βαρβάρας, Μαριάννα Τουµαζάτου, η οποία είναι µόλις 30 ετών, ενώ η 27χρονη Μαρία Πανοηλία, επίσης δικηγόρος, θα διεκδικήσει την είσοδό της στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως υποψήφια βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της ∆υτικής Αττικής.

Στον Εβρο θα είναι υποψήφια η 38χρονη δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου και στο Ηράκλειο η επίσης δικηγόρος Φαίδρα Καρούτσου, που προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ψηφοδέλτιο της Λευκάδας συµµετέχει η αρχιτέκτονας και µουσικός Πάττυ Καλού. Τη νέα γενιά που κατεβάζει η Κουµουνδούρου στις κάλπες εκπροσωπούν η µεταδιδακτορική ερευνήτρια, µεταναστευτικής καταγωγής, Βιόλα Κώστη Μακρίνα στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ υποψήφια είναι και η Αγγελική Λεβέντη, στο πλαίσιο της κοινωνικής ενσωµάτωσης και συµπερίληψης στα ψηφοδέλτια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Μοιραστείτε το