Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Φταίω εγώ, αλλά και μερικοί από μας δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα – Να γίνουμε πιο σοβαροί, είμαστε κόμμα εξουσίας

Παρών στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας διορθωτικές κινήσεις από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σταχυολογώντας ως τις ρίζες της συντριπτικής ήττας της περασμένης Κυριακής το «έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα ως συλλογικότητα», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας», συνιστώντας προς τους πολιτικούς αντιπάλους να μην βιάζονται εν όψει της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες «για τη στήριξη, για την αποφασιστικότητά σας να σταθούμε όλοι όρθιοι σε μια δύσκολη στιγμή», τις οποίες απηύθυνε «προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους μας, που έδωσαν μια ηρωική μάχη, ενώ ευχαρίστησε τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά «και όσους πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και δεν μας ψήφισαν. Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε».

Λήξη στο πένθος

«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ» παρατήρησε και σήμανε λήξη στο… πένθος. «Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα».

«Καθαρή γραμμή»

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια» παρατήρησε, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό τοπίο και συνέχισε λέγοντας πως «μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτελεί «υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

«Γιατί είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν με ενισχυμένη αναλογική. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό ανήκει άλλωστε στον βασικό πολιτικό μας αντίπαλο. Που τα σχέδιά του είναι ολοφάνερα. Δεν τα κρύβει. Να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία. Που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας για τον κ. Μητσοτάκη πως «αν του δοθεί η ευκαιρία, να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα».

«Καρφιά» για την εσωστρέφεια

Εν όψει του δεύτερου γύρου, τόνισε: «Ξέρετε πως ποτέ δεν φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα», σημειώνοντας πως «δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις».

«Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» όπως είπε, για να σημειώσει πως «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». «Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Αποτίμηση μετά τις 25 Ιουνίου

Ακόμη, παρατήρησε ότι «μετά τη δεύτερη κάλπη, θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Με την άνεση και το χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει», λέγοντας πως «αυτό που τώρα επείγει, εν όψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης».

«Να γίνουμε πιο σοβαροί»

Ως προς τα άμεσα βήματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Και να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «για να λάβουμε υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το αποτέλεσμα της κάλπης».

«Γιατί δεν καταλάβαμε» το αποτέλεσμα;

Ειδικότερα, είπε, «οφείλουμε πρώτα να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα :Γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα; Γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία; Ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στη Νέα Δημοκρατία;».

Επικαλούμενος τα exit polls, επισήμανε ότι «την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναποφάσιστοι δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση».

«Ένας μεγάλος αριθμός από κείνους που μας εμπιστεύτηκαν το 2019 δεν μας εμπιστεύτηκαν το 2023» αναγνώρισε ακόμη.

«Και εδώ δεν πρέπει να αναζητήσουμε μια βολική απάντηση. Να κρυφτούμε, πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Που δεν είναι μια αυτονόητη τάση. Πρέπει να τη μελετήσουμε και να μας προβληματίσει. Αλλά να αναζητήσουμε απαντήσεις στις δικές μας αδυναμίες. Τις δικές μας επιλογές, τη δική μας στάση, την αξιοπιστία της πολιτικής μας πρότασης, την αξιοπιστία των προσώπων, στη συνολική μας εικόνα» σημείωσε.

Οι τρεις κομβικές αιτίες της ήττας

Απαριθμώντας τις αιτίες της ήττας, είπε ότι «η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και σ’ αυτό συνέβαλαν βέβαια και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική» δήλωσε. «Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας» εξήγησε.

Ως προς την τρίτη αιτία, εκτίμησε ότι ήταν «η εικόνα μας ως κόμματος, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».

Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις μας κόστισαν πανάκριβα

Συγκεκριμένα, «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Οφείλουμε τις επόμενες 30 ημέρες αυτήν την εικόνα να την αλλάξουμε», πρόσθεσε. Δεν λέω να αλλάξουμε προς το Κέντρο ούτε προς τα Αριστερά, αλλά προς τη σοβαρότητα, προς τη συλλογικότητα», όπως παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην εικόνα και τη λειτουργία του κόμματος, «δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας» αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας, όπως και να «δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Και για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη αυτή. Δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Και σας ζητώ να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη στην εκλογική μάχη που έχει ήδη αρχίσει. Να δείξουμε ότι αντιληφθήκαμε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου», όπως είπε. Επιπλέον, «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Έλλειμα εμπιστοσύνης στο κόμμα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι το «εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ». «Κάθε πολίτης, ό, τι κι αν ψήφισε, μπορεί να κατανοήσει αυτό που δεν δείχνουν να κατανοούν τα μικρότερα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αλλά κατανοεί και επιδιώκει η Δεξιά. Ότι αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της». «Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό. Μια νομιμοποιημένη, πλέον, ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα», όπως τόνισε, σταχυολογώντας τις «μεταρρυθμίσεις» που προανήγγειλε από το βράδυ της Κυριακής ο κύριος Μητσοτάκης. Την αλλαγή του Συντάγματος, που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης».

«Αν ο κύριος Μητσοτάκης των 158 βουλευτών, έδινε μέχρι σήμερα όλους τους πόρους σε μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις. Και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος. Φανταστείτε τι ακριβώς θα κάνει εν τη παντοδυναμία του;» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και απαρίθμησε ως τα «μεγάλα διλήμματα της επόμενης κάλπης:

Τι ακριβώς θα κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα ;

Τι θα κάνει με την ακρίβεια ;

Με τη συρρίκνωση του εισοδήματος;

Με τις χιλιάδες των πλειστηριασμών της επόμενης μέρας;

Με τη διαφθορά, που αισθάνεται ότι έχει ξεπλυθεί και άρα μπορεί να συνεχιστεί αδιατάρακτη;» και αφορούν τη ζωή των ανθρώπων, όχι τις βουλευτικές μας έδρες, παρατήρησε.

«Ζήτημα ζωής να ανατραπεί ο συσχετισμός»

«Για αυτό και είναι ζήτημα ζωής να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί», όπως τόνισε, .

«Δεν θα σηκώσουμε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ»

Πρακτικά, αυτό «σημαίνει ότι το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Η οικονομική της πολιτική, η κοινωνική της πολιτική. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως «εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Εκείνο που στη δική μας σκέψη δεσπόζει είναι η ευθύνη για την κοινωνία, για τη χώρα, για το αύριο».

«Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και ακύρωσαν στην πράξη μια μεγάλη ευκαιρία» της απλής αναλογικής.

«Δημοκρατική πανστρατιά»

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ» και εκτίμησε ότι «αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική».

«Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, που δε θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε ένα πρωθυπουργό ηγεμόνα, που δε θέλουν μια επέλαση στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμη και στα Συνταγματικά κατοχυρωμένα, οφείλουν να συμβάλουν με τη ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς κυβέρνησης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας.

«Και αυτό είναι το καθήκον μας ενόψει των επόμενων εκλογών. Να απευθυνθούμε σ’ αυτούς τους πολίτες, με τη σιγουριά, αλλά και με τη σεμνότητα που επιβάλλει η κατάσταση», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θυμίζοντας ότι το «πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες».

«Να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά»

«Δε πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα θέλω να σας καλέσω να μην πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας» για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά», χαρακτηρίζοντας «αναγκαιότητα κοινωνική να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

«Και γιατί αυτές τις προτάσεις πρέπει πρώτα να τις ακούσει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες» ανέφερε, εστιάζοντας στο ζήτημα επικοινωνίας της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς».

Στο πλαίσιο αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του,σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης», όπως δήλωσε, ενώ επέλεξε να στείλει «ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε».

«Τρεις μέρες δε μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω : Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε λέγοντας πως «είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Μη βιάζεστε όμως, αυτός ο δικομματισμός που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας.Από όπου εμείς τη σώσαμε. «Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα», σημείωσε.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δε φοβήθηκα ποτέ, γιατί δε δείλιασα ποτέ και δε λιποτάχτησα ποτέ. Κυρίως όμως γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά τη κοινωνία. Αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά. Την καθημερινότητα και το μέλλον του. Αφορά το μέλλον όλων μας», κατέληξε.

Μοιραστείτε το