Search

Εκλογές – Τσίπρας: Τα σημειώματα ΣΥΡΙΖΑ και ο απόρρητο φάκελος Μητσοτάκη για τη Ροδόπη

Μιλώντας για την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας στο θέμα αυτό». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια και διεκδικεί να είναι για άλλα τέσσερα χρόνια, «δηλαδή να συνεχίσει να διαχειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα» και πως «από το ’74 μέχρι σήμερα, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε εργαλειοποιήσει με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ και ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στην προεκλογική αρένα».

Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση του προξενείου και για επαφές με τους δύο βουλευτές του κόμματος, απαντώντας ότι «προφανώς δεν είχαμε καμία ενημέρωση, η ενημέρωση που είχαμε ήταν μια στημένη απόπειρα να δημιουργηθεί ένταση σε ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε όλοι να ομονοούμε». Είπε ειδικότερα, ότι προεκλογικά καμία ενημέρωση δεν είχε και ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει απολύτως ψέματα ότι τον ενημέρωσε προεκλογικά.

«Μετεκλογικά, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μου στείλει ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ που είχε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση όλων των υποψηφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, δεν έστειλε τον αρχηγό της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν ήθελε κάτι να μου επισημάνει, όπως έκανα εγώ πολλάκις όταν ήμουν πρωθυπουργός…» αποκάλυψε ως προς το περιεχόμενο του φακέλου ο κ. Τσίπρας.

Τα σημειώματα για τους μειονοτικούς βουλευτές

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε πάρει δεκάδες τέτοια ενημερωτικά και απόρρητα σημειώματα από την ΕΥΠ για τη δράση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και για συναναστροφές και με πλειονοτικούς και με μειονοτικούς πολιτευτές, όπως είπε. «Ουδέποτε μου πέρασε απ’ το μυαλό να τα κάνω φέιγ βολάν και να τα θέσω στη δημόσια αντιπαράθεση». Σχολίασε ότι τα αξιολογεί τα σημειώματα και δεύτερη και τρίτη φορά «όταν πρόκειται για σημειώματα μιας ΕΥΠ, που δεν δίστασε ο κ. Μητσοτάκης να την εργαλειοποιήσει 4 χρόνια τώρα και να την κάνει να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ερωτηθείς αν κρίνει ότι αυτά που διάβασε στο έγγραφο, έστω και εκ των υστέρων, ήταν σοβαρά, κι αν θα άλλαζε κάτι στις λίστες αν τα γνώριζε πριν τις εκλογές, ανέφερε ότι θα τα αξιολογούσε, θα έκανε έρευνα. Επιτέθηκε δε έντονα προς τον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας: «Τι μου ζητούσε να κάνω; Να βγω να δημιουργήσω μια μείζονα θεσμική, κοινωνική και ενδεχομένως εθνική κρίση, δηλαδή να πω ότι 20.000 Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι που ψήφισαν δεν έχουν ελεύθερη κρίση να ψηφίζουν όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, και αυτούς που υπερψήφισαν εγώ τους βγάζω γιατί τους θεωρώ υποχείρια τρίτης χώρας. Αυτή την πολιτική ανευθυνότητα μου ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης να πράξω». «Δεν υπήρξα ποτέ ανεύθυνος στα εθνικά ούτε πωλητής πατριδοφροσύνης. Στα εθνικά θέματα οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, και αυτό που έκανε, ήταν μια απίστευτη, μια εθνική ανευθυνότητα που την έκανε για 20.000 ψήφους. Γιατί δεν ανέχεται να υπάρχει ένα σημείο του εκλογικού χάρτη που δεν θα έχει το γαλάζιο χρώμα», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αυτό δείχνει και πώς θα πολιτευθεί η ΝΔ την επόμενη μέρα, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας. «Θέλουν να είναι ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι», είπε, μιλώντας για «εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη στη Ροδόπη μπροστά στις κάμερες, που «απευθυνόταν σε κάθε κοινωνική ομάδα», όπως είπε. «Ο κ. Ερντογάν τρίβει τα χέρια του. Αν εγώ έκανα το θεσμικό λάθος, το πολιτειακό, το εθνικό ατόπημα να καθαιρέσω αυτούς τους δυο βουλευτές που εγκρίθηκαν με την ψήφο 20.000 ψήφων Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε να δείτε πόσο θα έτριβε τα χέρια της η Τουρκία», παρατήρησε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για υποκρισία της ΝΔ, δηλώνοντας ότι περιμένει την απάντηση του κ. Μητσοτάκη για τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Κατραντζή «που τρεις μέρες πριν από τις εκλογές προέβη σε δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα με τον όρο ‘εμείς οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης’».

Και συνέχισε: «Όταν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ ως εθνική εξαίρεση, επειδή έχει βουλευτές που λες δήθεν ότι συνεργάζονται με το τουρκικό προξενείο, και έχεις μια σειρά από πολιτευτές, υποψήφιους δημάρχους και βουλευτές που έχουν φωτογραφίες να κάνουν γλέντια, τραπέζια, συναντήσεις με το τουρκικό προξενείο». Έθεσε δε, το ερώτημα: «Όταν το ’12 η κ. Μπακογιάννη κατέβηκε στις εκλογές και πήρε 2,55% πανελλαδικά αλλά 18% στη Ροδόπη και 70% στον Ίασμο, ήταν εθνική εξαίρεση; Είχε κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Ερνοτγάν;» «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το