Search

Εύα Καϊλή: Σήμερα κρίνεται η προφυλάκισή της – Ο «κακός οιωνός» για την ευρωβουλευτή

Στη σκιά της υπόθεσης της Εύας Καϊλή και του «Qatar Gate» που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες, και όχι μόνο, διεξάγεται σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), και αύριο η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και θα “ανοίξει” τις εργασίες, με φόντο τις δηλώσεις από την πλευρά της Εύας Καϊλή ότι “κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ωστόσο η Εύα Καϊλή, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα προφυλάκισής της βρίσκεται σήμερα , καθώς το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αναμένεται να κρίνει αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της (δηλαδή 1-1.5 χρόνο) στις βιώσιμες φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Το γεγονός ότι χθες η κ. Καϊλή μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν από τις φυλακές Σεν Ζιλ, όπου τελούσε υπό κράτηση εκλαμβάνεται από μερίδα αναλυτών ως κακός οιωνός ενόψει της σημερινής δικαστικής διαδικασίας, τη στιγμή που η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου παρουσίασε χθες τα ευρήματα από τις έρευνες στις κατοικίες και στα γραφεία του πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, της Εύας Καϊλή και του πατέρα της, Αλέξανδρου, ευρήματα που υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη.

Το συνολικό οικονομικό ποσό, το οποίο εντόπισαν οι βελγικές Αρχές μέσα σε βαλίτσες, τσάντες και σακούλες στην κατοχή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και του πατέρα της ανέρχεται στις 750.000 ευρώ κι ενώ εξελίσσονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι έρευνες με αμείωτο ρυθμό, για τον εντοπισμό περαιτέρω στοιχείων.

 

Σημειωτέον ότι μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα, αυτό δηλαδή που θα αποφασίσει σήμερα αν θα κριθούν ή όχι προφυλακιστέοι, θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ένας λομπίστας των Βρυξελλών και ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος περιγράφεται ως ο ιθύνων νους της «παρέας».

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη σημερινή κρίση των ανακριτικών Αρχών στο Βέλγιο για την προφυλάκιση ή μη της κ. Καϊλή, το πολιτικό κλίμα στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι εξαιρετικά βαρύ για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, καθώς για τους περισσότερους συναδέλφους της η υπόθεση επηρεασμού και δωροδοκίας από μέρους του Κατάρ εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό, υπονομεύοντας ευθέως την ίδια ώρα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τις σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά συμπύκνωσε η χθεσινή τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβας Γιόχανσον, η οποία απευθυνόμενη προς τους συλληφθέντες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Κατά την Επίτροπο Γιόχανσον, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις, καθώς τα «παραθυράκια» και οι γκρίζες ζώνες στον σημερινό κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άφηναν μέχρι τώρα χώρο σε ομάδες συμφερόντων να εκμεταλλευθούν την ισχύ των Ευρωβουλευτών, κατευθύνοντας την κρίση ορισμένων εξ΄αυτών.

Σήμερα η απόφαση της Δικαιοσύνης για την Εύα Καϊλή και τους υπόλοιπους συλληφθέντες

Αξιωματούχος των Βρυξελλών εκτιμούσε ότι η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την συνέχιση της προφυλάκισης ή όχι της κ. Καϊλή και των υπόλοιπων συλληφθέντων, θα δείξει ανάγλυφα πόσο “δεμένη” είναι η υπόθεση από την πλευρά των Βελγικών αρχών αλλά και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η Βελγική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει σήμερα αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνει κρατούμενη και θα οδηγηθεί σε δίκη εντός ένα μήνα από την αυτόφωρη διαδικασία ή αν θα εξέλθει με βραχιολάκι ή με άλλα περιοριστικά μέτρα και θα βρεθεί αργότερα ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης και αφού προηγηθεί άρση της ασυλίας της ως ευρωβουλευτού.

Μια εξέλιξη που θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Σε ό,τι αφορά πάντως στα  χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή,  ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, είπε ότι «η θέση της είναι ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τα έφερε ο σύντροφός της και δεν είχε καμία ιδέα και όταν η ίδια το έμαθε, ρώτησε ποιανού είναι, πήρε την απάντηση είπε ότι ανήκουν σε κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν μπορώ να κατονομάσω λόγω του απορρήτου της διαδικασίας, και ζήτησε να απομακρυνθούν από το σπίτι».

money_kaili

«Σε αυτή την προσπάθεια της απομάκρυνσης τα χρήματα δόθηκαν στον πατέρα, αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή ήταν στο σπίτι» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος επέμεινε ότι «τα ποσά δεν είναι αυτά που δημοσιεύονται. Η φωτογραφία είναι το σύνολο των χρημάτων που κατασχέθηκε. Το ποσό που αφορά την κυρία Καϊλή και τον σύζυγό της δεν έχει ανακοινωθεί. Η θέση της είναι πως είναι αθώα και δεν έχει σχέση με τα χρήματα».

Θα παραδώσει την έδρα της η κ. Καϊλή;

Ζητούμενο παραμένει αν η κ. Καϊλή θα παραδώσει την έδρα της, κάτι που ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα συμβεί, παρά την κατακραυγή και την έντονη αποδοκιμασία των συναδέλφων της, η οποία αποτυπώθηκε και στην χθεσινή, σχεδόν ομόφωνη απόφαση, για την καθαίρεση της από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι όσο η κ. Καϊλή παραμένει ευρωβουλευτής, ακόμη και αν φυλακιστεί, θα συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά τον μισθό της, όπως και οι συνεργάτες της.

Μοιραστείτε το