6 Οκτωβρίου 2024

Φωτιά στον Έβρο: Αναμένεται να “πέσουν κεφάλια” στην Κυβέρνηση μετά το πέρας της ανείπωτης καταστροφής

Αναμένεται να “πέσουν κεφάλια” στην Κυβέρνηση μετά το πέρας της ανείπωτης καταστροφής στον Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Η πολύ άσχημη αρχή, που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δεύτερη θητεία της μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ιουνίου και την ανυπαρξία ισχυρής αντιπολίτευσης, είναι κακός οιωνός για τις επόμενες κρίσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί.
Το πρώτο δίμηνο μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως ένα Βατερλό σε όλους τους τομείς.
Η χειρότερη αρχή, που έχει γίνει από κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ρίχνει βαριά της σκιά της και στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά τρόπο για να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση και να αλλάξει την ατζέντα.
Η κυβερνητική διαχείριση σε όλους τους τομείς ήταν τραγική.

Τραγική διαχείριση

Οι πυρκαγιές, η απώλεια ανθρώπων, η καταστροφή του φυσικού πλούτου της Ελλάδας και περιουσιών, η επέλαση των χούλιγκαν από την Κροατία και η δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ δείχνουν έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση καταστάσεων που είναι προβλεπόμενες.
Επίσης καταφανής είναι η έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση, όπου με το «καλημέρα», υπήρξαν παραφωνίες, όπως κατέστη σαφές με τις περιπτώσεις Μηταράκη, Πατούλη και Οικονόμου.
Και τα δύσκολα δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως τα ελληνοτουρκικά και ο διάλογος με την Άγκυρα αλλά και οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές που πρόκειται να ζητηθούν από την ΕΕ το επόμενο διάστημα για την τιθάσευση του δημοσίου χρέους.
Εξάλλου τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι σαφή. 

Για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας έχει ξεπεράσει τα 404 δισ. ευρώ… ξεκινά ένας σημαντικός γύρος δημοσιονομικών περιοριστικών μέτρων και οι όποιες πολιτικές.. υποσχέσεις για ενισχύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης απλώς αποτελούν εκδήλωση ενός καταφανούς οικονομικού λαϊκισμού.
Έτσι είναι εξαιρετικά αβέβαιο, εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική, τύπου market pass. 

Συνταγή από το παρελθόν ο ανασχηματισμός – Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης 

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί το ζοφερό τοπίο με διαρροές περί ανασχηματισμού, προκειμένου να αλλάξει επειγόντως η ατζέντα.
Πρόκειται για μία δοκιμασμένη συνταγή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την οποία έχουν ακολουθήσει και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από τα φλέγοντα προβλήματα.
Έτσι διοχετεύονται πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό με πρώτο υπουργό προς αντικατάσταση τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά τις εκλογές.

Η απόδειξη της αλαζονείας

Το 2021 στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους Έλληνες, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη,
Μάλιστα είχε αποδώσει ευθύνες και στο σχήμα του με μίνι ανασχηματισμό με το οποίο είχε απομακρύνει τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αλλά τότε υπήρχαν οι εκλογές μπροστά.
Τώρα και με νωπές τις καταστροφές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο, Έβρο, Δερβενοχώρια, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη αλλά αναζητά ωστόσο την… «Ιφιγένεια» που θα θυσιαστεί.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα

Οι ανασχηματισμοί του πρωθυπουργού κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ δεν απέδωσαν καρπούς, αφού τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν υπουργικούς θώκους δεν ασκούν τη δική τους πολιτική. Ασκούν κυβερνητική πολιτική που εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Συν τοις άλλοις ισχυρά συμφέροντα ασκούν σημαντική επιρροή για την ύπαρξη των δικών τους υπουργών στο κυβερνητικό, κατάσταση που κάνει πιο περίπλοκη τη λειτουργία του σχήματος.
Η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν το BN, δείχνει σημάδια αλαζονείας και μάλιστα προκλητικής.
Φαίνεται να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της, όπως με το εργασιακό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει οριστικά τις ούτως ή άλλως αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις.
Ωστόσο θα πρέπει να θυμάται ότι η ανυπαρξία ισχυρής αντιπολίτευσης, δεν σημαίνει ανυπαρξία κοινωνίας.
Είναι μαθηματικά βέβαιο, πώς εάν δεν υπολογίσει την κοινωνία και επιμείνει σε επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα, θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το