Search

Κασσελάκης: «Ναι» στον φράχτη του Έβρου

«Ναι» στον φράχτη του Έβρου , είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ όλης της ύλης, που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Η Ελβετία στον στρατό δίνει στους νέους που είναι φαντάροι τον μισθό που παίρνουν στην αγορά εργασίας και εμείς δίνουμε επτά ευρώ», είπε χαρακτηριστικά για τις αναφορές για επαγγελματικό στρατό. «Η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική, άλλοι είναι που εργαλειοποιούν τον φράχτη», είπε ο κ. Κασσελάκης ρίχνοντας «βέλη» στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός πήγε στον φράχτη για να αλλάξει ατζέντα.

«Εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου, ήταν αυτή που με παρότρυνε για να μπλέξω με τα κοινά. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες και ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να αλλάξει ατζέντα. Αυτό είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη», είπε και συνέχισε μιλώντας για τον φράχτη. Ο πρωθυπουργός, είπε, πως εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα.

«Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», είπε.

Για το μεταναστευτικό

Ο κ. Κασσελάκης είπε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. «Υπάρχουν μερικές εκφράσεις οι οποίες γίνονται πυροτεχνήματα, του τύπου «σύνορα, ποιος θέλει σύνορα». Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο».Τα βέλη του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τι μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ λέγοντας πως είχε εμμονή με τους φόρους, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιος Ενωπίω» και τον δημοσιογράφο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί χαρακτηρίζοντάς τες ως τραμπικές.

Κατά την εκκίνηση της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε επί του προσωπικού και κλήθηκε να απαντήσει για τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Ο ίδιος είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που τον έφερε σε επαφή με το ευρύ κοινό. Συμπλήρωσε δε πως ο ίδιος πάντοτε ήθελε να προσφέρει στον τόπο, αλλά τόνισε πως ο ίδιος γι΄αυτό ασχολείται με ζητήματα αρχών και Δημοκρατίας για να μην βρεθούν στη θέση νέοι απόδημοι να πουν «πού πάω να μπλέξω» στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη χώρα.

Αναφορικά με το γιατί δεν συνέχισε την επαγγελματική καριέρα ο κ. Κασσελάκης είπε πως είδε ένα κενό στον προοδευτικό χώρο λέγοντας πως ο ίδιος ήταν ο μόνος που είχε θέσεις και προτάσεις κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κατηγορία πως «είναι δεξιός» και τη σύγκριση με τον Τραμπ: Ναι, είμαι αριστερός, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο ίδιος είπε πως αυτός που προκάλεσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, και συνέκρινε πως όσοι δεν αποδέχονται και στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα, θυμίζουν τραμπικές μεθόδους.

Για τα άρθρα με θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχω γράψει πολλά άρθρα, όπως και τον Μπάιντεν, ενώ όσοι κατακρίνουν δεν καταλαβαίνουν τι σκέφτονταν οι νέοι Έλληνες εκείνη την εποχή, είπε, λέγοντας πως η συμμετοχή έδειχνε μία ενσυναίσθηση, μία διάθεση για συνεισφορά.

«Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώριζα από το 2012, επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά, μπορώ να σας πω πως το ποιόν ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται του ενός με τον άλλον. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ίδιος χρεώνει τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι προσωπική μου εκτίμηση, δεν είμαι εγώ εισαγγελέας», είπε.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση. «Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηρικά.

Σχετικά με την διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. «Έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος είπα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Επί του προσωπικού – Ο γάμος με τον Τάιλερ και η τεκνοθεσία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο ΑΝΤ1 πρόβαλε απόσπασμα συνέντευξης και του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ, με τον κ. Κασσελάκη να αστειεύεται και να λέει πως εκείνος είναι καλύτερος από τον ίδιο στις συνεντεύξεις.

Αναφερόμενος στον γάμο του είπε πως ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια του και πως είναι υπερήφανος για τον σύζυγό του.
Αναφερόμενος στα όσα είπε για την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη σε όσους έθιξε. Ο ίδιος είπε πως υπάρχει διαφορά κουλτούρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και φυσικά θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα», είπε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει προτείνει από πέρσι στη Βουλή. Αναφορικά με το τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη είπε πως το συζήτησαν με τον πρωθυπουργό να του λέει πως θα έρθει στη συζήτηση εντός της τετραετίας (σ.σ. ο γάμος των ομοφύλων). «Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδας να ζήσει το όνειρό του στη χώρα του».

Σχετικά με το εάν ο Τάιλερ Μακμπέθ θα έχει ρόλο, είπε πως θα έχει στην κοινωνία, με τον ακτιβισμό και όχι στο κόμμα. Τέλος, όσον αφορά στη στράτευση, ο ίδιος είπε πως θα πάει στον στρατό όπως ορίζουν οι νόμοι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοιξη.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Αναφορικά με την οικονομία ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ λέγοντας πως αυτή η πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά».

Συνεχίζοντας είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει».

Για την φορολογία

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην συζήτηση που έχει προκύψει με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων γιατί η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακή περίοδο.

«Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή», είπε.

Για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ

Εξηγώντας για το «μαξιλάρι» ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας».

Συνεχίζοντας είπε πως σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε βόλτα στον δρόμο προς τη Βουλή απάντησε στην ερώτηση «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική και ότι θα έπρεπε να είχαμε ένα..».

«Ο Τσακαλώτος είχε εμμονή με τους φόρους»

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ότι δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε «ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;».

Έριξε δε τα βέλη του και στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως «Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής.»

Μοιραστείτε το