7 Οκτωβρίου 2024

Κατερίνα Μπέρδου: Από το ΕΣΥ στο «Εγώ»

Είναι γνωστή η αντίληψη που διακατέχει την κυβερνητική παράταξη για την διασφάλιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτυπώθηκε άλλωστε στην πράξη και από το νόμο 4999/2022. Ουσιαστικά τιμωρήθηκε το Ε.Σ.Υ. για τις πλάτες που έβαλε από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19,στηρίζοντας σθεναρά και στην πράξη τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας, την στιγμή που και υποχρηματοδοτείται και οι ελλείψεις του είναι εμφανείς. Ωστόσο, το ΕΣΥ, γιατροί νοσηλευτές και προσωπικό σήκωσαν στις πλάτες τους το τεράστιο βάρος της πανδημίας, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές κλινικές που επεδίωκαν πρώτα την χρηματοδότηση για την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αναγνωρίσει πως η γνωστή επιλογή της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπως και πολλών άλλων τομέων στην Ελλάδα, έρχεται σε συμφωνία υποσχέσεων, έργων και πράξεων που υλοποιεί προγραμματικά η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο Ν. 4999/2022, προβλέπει μεταξύ άλλων, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η δημόσια υγεία και περίθαλψη και οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει, ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας, οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Το δυστύχημα είναι ότι όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και τραγικό τρόπο ότι η ανθεκτικότητα και η αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν καθορίζεται από τις υποδομές και τον εξοπλισμό, αλλά κυρίως από το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση, εμμένοντας στις ιδεοληψίες της περί μη ενδυνάμωσης των δημόσιων δομών υγείας, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό blackoutτων νοσοκομείων, καθιστώντας τα, μεν νοσοκομεία μίας νόσου, καταγράφοντας δε, μία θλιβερή πρωτιά στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε όλη την Ευρώπη.

Σαν να μην έφθανε η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που ονειρεύτηκε και υλοποίησε ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς, η κυβέρνηση έρχεται εν μέσω εθνικού πένθους με νέα νομοθετική ρύθμιση να ιδιωτικοποιήσει και να μετατρέψει σε ΝΠΙΔ την παιδοογκολογική μονάδα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Και σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση αγνοεί τις αιτιάσεις συνδικαλιστών και φορέων, όπως ακριβώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΣΕ ο παραιτηθείς Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, λίγο προτού φτάσουμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η εμμονική αντίληψη της κυβέρνησης κατά του κοινωνικού κράτους και η συνειδητή ξεκάθαρη πολιτική της επιλογή να μην στηρίζει ουσιαστικά με πόρους και προσωπικό το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδυναμώνει τόσο την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καθιστά το δημόσιο αγαθό της Υγείας, ιδιωτικό και επιβαρύνει τους πολίτες με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Βέβαια, αυτές οι πολιτικές της και οι ιδεοληψίες της ήταν γνωστές και κατά την διακυβέρνησή της την περίοδο των μνημονίων, οπότε και ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε με υπερηφάνεια ότι για τις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ «Δεν θα μου πάρει τη δόξα, η τρόικα». Ποιος μπορεί, επίσης να ξεχάσει την πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης Σαμαρά να επιβάλλει εισιτήριο για την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία.

Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι δεν επιθυμεί την σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά την σύγκριση, ας συγκριθούμε. Ας συγκρίνουμε την δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία χωρίς εξαιρέσεις, την κατάργηση του εισιτηρίου για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών και ενηλίκων, την μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων, την ενίσχυση του ΕΣΥ με χιλιάδες μόνιμες και επικουρικές προσλήψεις και τις 125 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Θράκη, και πιο συγκεκριμένα τον Έβρο, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα είναι και υποψήφιος βουλευτής, δεν χωράνε πλέον λόγια, υποσχέσεις και επικοινωνιακά τερτίπια. Παρά τους τακτικούς «όρκους αγάπης» και τις μεγάλες υποσχέσεις, αυτή η κυβέρνηση είναι που επέλεξε εν μέσω πανδημίας και συνεχών εξάρσεων διαφόρων ιώσεων να αφήσει ολόκληρη την Θράκη χωρίς Μ.Ε.Θ. Παίδων. Όπως άφησε την τελευταία τετραετία όλο τον νομό με υποστελεχωμένα και ελλιπή Περιφερειακά Ιατρεία και μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό διάλυση.

Στις πολιτικές επιλογές για την υγεία, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και του νομού μας δεν χωράνε εκπτώσεις. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει τον καθαρό δρόμο για το παρόν και το μέλλον και περιγράφεται με δυο λέξεις, Δικαιοσύνη Παντού.

(Η Κατερίνα Μπέρδου είναι Δικηγόρος, Υποψήφια Βουλευτής Ν. Έβρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Μοιραστείτε το