Search

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη – Σειρά επισκέψεων με επίκεντρο τον FSRU & το Λιμάνι

Τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας κ. Ασσέν Βασίλεβ, καθώς και τον Πρέσβη στην Αθήνα, Valentin Poriazov, υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, καθώς ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κυβερνητικού Κλιμακίου της γείτονος.

“Είχα τη χαρά να υποδεχτώ σήμερα στο γραφείο μου τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Assen Vassilev, τον οποίον συνόδευε ο Πρέσβης στην Αθήνα Valentin Poriazov.
Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στον Δήμος Αλεξανδρούπολης που αλλάζει και βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος με όλα τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ζαμπούκης.

 

Οικονομία – Real Estate & Λιμάνι στο επίκεντρο

Επόμενος σταθμός, ήταν το Επιμελητήριο Έβρου, καθώς συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του και νεοεκλεγή Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη.

Η ατζέντα της συζήτησης κινήθηκε σε δύο άξονες: 1. Σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ειδικότερα οι βουλγαρικές επενδύσεις στην ελληνική πλευρά, που αφορούν κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα και το real estate.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών συνεχάρη τον κ. Τοψίδη για την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και αυτός ήταν ο δεύτερος άξονας στην ατζέντα της συζήτησης.

2.Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο, συζητήθηκαν θέματα σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο και όχι μόνο. Άλλωστε, η Βουλγαρία συμμετέχει στο έργο του FSRU καθώς και στον σχετικό διασυνδετήριο αγωγό.

Ο κος Βασίλεβ επεσήμανε το βουλγαρικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της οδικής και της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο χώρων, ενώ ο κ. Τοψίδης τον ενημέρωσε και για την αδυναμία διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το μεθοριακό σημείο Νυμφαία – Μακάζα στη Ροδόπη υπογραμμίζοντας ότι «θα στείλουμε τις επόμενες ημέρες όλον αυτόν το σχεδιασμό (εν. στον Βούλγαρο Υπουργό) για να μπορέσουμε ίσως να λύσουμε ένα χρόνιο θέμα, που δεν έχει λυθεί».

Για το ίδιο θέμα επέδειξε ενδιαφέρον και ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Συνθήκη Σένγκεν η εξεύρεση λύσης θα είναι μάλλον ευκολότερη.

Η συνάντηση κινήθηκε σε συναινετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές καθώς η βουλγαρική κυβέρνηση επιδεικνύει ενδιαφέρον συνεργασίας τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο όμως και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ειδικότερα. Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα συμμετείχε και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Βαλεντίν Ποριάζοβ καθώς και ο Οικονομικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Έβρου, Θάνος Πανταζής.

Ικανοποίηση για την πορεία του έργου του FSRU

Στο εργοτάξιο της Gastrade που υλοποιεί το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, βρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας και ο Πρέσβης της χώρας στην Αθήνα. Εκεί, τους υποδέχθηκε και τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κωστής Σιφναίος.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 η πλήρης λειτουργία του FSRU

Μέχρι τελος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το χερσαίο κομμάτι του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι υδραυλικές δοκιμές, είπε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση ο αντιπρόεδρος της Gastrade, επισημαίνοντας πως η πλωτή μονάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει από το ναυπηγείο της Σιγκαπούρης και στις 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να δέσει στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός, αναμένεται να τεθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Σύσκεψη στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης με φόντο την αξιοποίησή του

Τελικός προορισμός του Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας και του Πρέσβη στην Αθήνα, το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η υποδοχή τους έγινε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.

Στη σύντομη σύσκεψη που ακολούθησε, εκτός της Βουγαρικής αντιπροσωπείας, συμμετείχε και ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Θανάσης Παπαμάργαρης.

Η συζήτηση μεταξύ άλλων κινήθηκε στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Λιμένα αλλά και στην περαιτέρω δυναμική του.

 

Μοιραστείτε το