Search

Σύσκεψη για Πάρνηθα και Έβρο στο Μαξίμου: Άμεσα αναδασωτέες οι καμένες περιοχές – Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Τo σχέδιο της κυβέρνησης για την άμεση ανάπλαση των καμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άμεση προτεραιότητα όπως τονίστηκε θα δοθεί στα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.

Η σύσκεψη  κράτησε 2,5 ώρες και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη: «Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα. Η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας. Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα με διοικητικές πράξεις τις περιοχές αυτές αναδασωτέες, λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα και το πιο σημαντικό ξεκινούν διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί – κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα- που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στον Έβρο τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ανά υπουργείο για τον Έβρο

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, θα γίνουν διορθώσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού, προσαρμογές και δυναμική ανταπόκριση στην καινούργια εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές, αλλά και στη συνεχή εφευρετικότητα των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών, για τους οποίους όπως τόνισε: «είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε διαρκή πόλεμο».

Σχεδιάζεται η εντατικοποίηση της παρουσίας μας, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με αύξηση του αριθμού των αποσπάσεων των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που θα έρθουν στον Έβρο. Θα γίνει πρόσληψη επιπλέον συνοριοφυλάκων το ταχύτερο δυνατό και θα ενισχυθεί η τεχνολογική υποδομή.

Τα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΓΑ

α. άμεση ολοκλήρωση των δηλώσεων

β. ταχεία καταγραφή δεδομένων

γ. άμεση & λεπτομερής έκδοση πορισμάτων για την αποζημίωση ασφαλιζόμενης     παραγωγής ζωικού – φυτικού κεφαλαίου:

Ζωικό  κεφάλαιο-χρονοδιάγραμμα: Ολοκλήρωση εντός Οκτωβρίου

Φυτικό κεφάλαιο: Αξιοποίηση συστήματος Κοπέρνικους. Οι εικόνες του συστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την Σύνταξη Αρχείου με τους δικαιούχους παραγωγούς. Χρονοδιάγραμμα: Προκαταβολές για ζημιές πριν το τέλος του 2023

Συμμετοχή Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του ΕΛΓΑ στις Επιτροπές της Κρατικής Αρωγής για τις πυρόπληκτες περιοχές

2. Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΑΑΤ υπό την προεδρία του Υφυπουργού, κ. Στ. Κελέτση

Εξετάζονται άμεσα:

3. Αλλαγή του συνόλου των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ, αλλά και των Τομεακών, αυξημένη μοριοδότηση για την ένταξη των πυρόπληκτων σε αυτά και παράταση χρόνου υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων (αφορά σε ήδη ενταγμένους σε επενδυτικά σχέδια: Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες κλπ).

4. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Αναστολή πληρωμής τελών για 2 χρόνια για γάλα-κρέας για κτηνοτρόφους.

5. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεργασία με Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Αναλύσεων για ανάλυση εδάφους για μελλοντικές νέες καλλιέργειες (συγκέντρωση πληροφοριών για τη βέλτιστη εκμετάλλευση εδάφους).

Έκδοση εγχειριδίων που θα μοιραστούν σε παραγωγούς κατά τη διάρκεια των ημερίδων του ΕΛΓΟ  για τρόπους διαχείρισης- αποκατάστασης της

·  ελαιοκαλλιέργειας,

· αμπελοκαλλιέργειας,

· βοσκοτόπων

· μελισσοκομίας

Μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Εντάσσονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000  ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων 

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να χορηγηθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργοποιείται και το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για ζημιές σε δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες.

6. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεωνπρος τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

7. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

8. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά,για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετικήβεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώςκαι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

9. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

11. Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής τωνσυμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχουεπιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

12. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει  έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

13. Δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις, εντελώς δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) σε καταλύματα του νομού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24 που υλοποιείται έως 30 Ιουνίου 2024 για όλους τους δικαιούχους και ωφελούμενους.

14. Ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις

Τα μέτρα του υπουργείου Μετανάστευσης

1. Αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες Αρχές

2. Στον Έβρο λειτουργεί το κλειστού τύπου Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου (Ορεστιάδας)

3. Γρήγορες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης πολιτών τρίτων χωρών εντός ΚΥΤ και μεταφορά τους στην ενδοχώρα

4. Αξιοποίηση Ταμείου Αλληλεγγύης Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων όπου λειτουργούν δομές.

Τα μέτρα της διεύθυνσης Δασών

1. Ολοκλήρωση άμεσα όλων των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την παραγωγή του απαραίτητου χαρτογραφικού υλικού (δασικός χάρτης, βλάστησης, εδαφολογικός, υδρογραφικού δικτύου, σφοδρότητας καύσης) που θα χρησιμοποιηθεί στις μελέτες.

2.Έκδοση όλων των απαραίτητων Διοικητικών πράξεων προστασίας των εκτάσεων Δασικού χαρακτήρα (κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας, Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις).

3.Συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ και τις ΜΚΟ για τη συλλογή και περίθαλψη των ειδών άγριας πανίδας που χρήζουν τέτοιας φροντίδας. Χορήγηση πίστωσης για προμήθεια ζωοτροφών σε είδη άγριας πανίδας.

4.Έκδοση των αποφάσεων απόληψης της καμένης ιστάμενης ξυλείας, τόσο στις παρόδιες ζώνες, στις ζώνες περιμετρικά των τουριστικών περιοχών και των οικισμών, όσο και στις κοίτες των ρεμάτων (συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμους). Χρησιμοποίηση της ξυλείας πρώτα για τα αντιδιαβρωτικά έργα, για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων και για άλλες χρήσεις (τεχνική ξυλεία, θρυμματισμός για παραγωγή βιομάζας κλπ).

5.Σχεδιασμός, σύνταξη – έγκριση των μελετών και υλοποίηση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στα ορεινά τμήματα των λεκανών απορροής όλης της έκτασης. Ενεργοποίηση του θεσμού Αναδόχου Αποκατάστασης & Αναδάσωσης τόσο για τις μελέτες, όσο και για τα έργα. Παράλληλα, ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών για ένταξη προς χρηματοδότηση των έργων στο ΕΠΑ – Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών. Χρηματοδότηση των υποστηρικτών εργασιών για συλλογή στοιχείων υπαίθρου για τις μελέτες από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πράσινο Ταμείο.

6. Υλοποίηση των έργων με τη διαδικασία του επείγοντος, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον ισχύει, τόσο με χρήση στο πεδίο Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, όσο και με εργολήπτες Δασοτεχνικών Έργων για μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Συνεργασία με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό όλων των κοιτών ρεμάτων και τον παράλληλο σχεδιασμό και υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις πεδινές ζώνες.

 7. Σε δεύτερο χρόνο και μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18-24 μηνών, εντοπισμός τμημάτων για τεχνητή αναδάσωση.

 

Μοιραστείτε το