Search

Θράκη: «Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Φίλη για τον υποψήφιο από την «τουρκική μειονότητα»

«Τρικυμία έν κρανίω», επικρατεί στα μυαλά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφού πιαστήκαν με «τη γίδα στην πλάτη» για τον εκλεκτό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Φερχάτ Οζγκιούρ, που βγήκε πρώτος σε ψήφους στη Ροδόπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Αυτή τη φορά τον δάσκαλό του βρήκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης από τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελο Συρίγο και υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία, που βρέθηκαν σε πάνελ της εκπομπής στο «ATTICA TV » και διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το επίμαχο θέμα της «περίεργης» πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Μάταια ο κ. Συρίγος προσπαθούσε να εξηγήσει ότι ο Φερχάτ Οζγκιούρ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει συνεχώς σε δηλώσεις του, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, ότι στην περιοχή  έχουμε δήθεν τουρκική μειονότητα και όχι μουσουλμανική. «Εσείς συμφωνείτε κύριε Φίλη με αυτή την διαπίστωση;» ρώτησε ο κ. Συρίγος. «Δεν ακούτε καλά» αντέτεινε ο κ. Φίλης, αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι στην περιοχή είναι να γίνει απογραφή μειονοτήτων. Φυσικά κάτι τέτοιο δε γίνεται από το 1950 και μετά, υπενθύμισε ο κ. Συρίγος, που άκουγε εμβρόντητος το νέο αφήγημα της Κουμουνδούρου.

«Εγώ δε συμφωνώ, άλλα κάθε υποψήφιος στο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχει τη δικιά του άποψη», ισχυρίστηκε ο κ. Φίλης, που προφανώς ούτε αυτός ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δε λογαριάζουν ούτε τις διεθνείς συνθήκες ούτε τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύονται διαρκώς στην περιοχή από ξένα κέντρα και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Απ’ ότι φαίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα.

Αντιδράσεις ωστόσο προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τη θετική απάντηση του Νίκου Φίλη στο ερώτημα αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα δεχόταν υποψήφιο που μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Άγη Τάτση, να ζητά αποπομπή του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Ιουνίου κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα».
Σύμφωνα με τον κ. Τάτση στόχος της ομάδας αυτής, στην οποία εντάσσει τον Νίκο Φίλη, είναι «η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια!».

Η ανάρτηση του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, Άγη Τάτση, για τον Νίκο Φίλη

Αναλυτικά ο Άγης Τάτσης γράφει:

«Μην τσιμπάτε!
Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.
Έτσι λοιπόν για το συγκεκριμένο “σύντροφο” δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν κάποιος δηλώνει ότι στην Θράκη υπάρχει “τουρκική μειονότητα”. Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Θράκη.
Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.
Δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια !
Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης.»

Στην ίδια πάντως τηλεοπτική συζήτηση ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν τούρκοι οι άνθρωποι, πομάκοι και τσιγγάνοι».

Στην παρατήρηση του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψηφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα», ο Νίκος Φίλης είπε ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί είναι να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».

Όταν, δε, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

Μοιραστείτε το