Search

Τσίπρας: «Λάθος απόφαση η απομάκρυνση Κατραντζή – Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να με παγιδεύσει»

Για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο πρώτος ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα και πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος στην Ξάνθη «υπέπεσε σε ατόπημα και τον επιπλήξαμε»

«Είναι ευαίσθητο το θέμα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας και νομίζω ότι επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης, για κάποιον λόγο που ούτε και εγώ μπορώ να συνειδητοποιήσω, όταν έχεις ένα εκλογικό αποτέλεσμα σαν αυτό που είχε στις 21 του Μάη, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο θέλησε να βάλει κεντρικό θέμα το ζήτημα της Θράκης και μάλιστα με έναν τόσο επιθετικό τρόπο. Είχε μια περιοχή στην Επικράτεια που δεν βάφτηκε μπλε, τόση αλαζονεία;», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Όταν λοιπόν ετέθη το ζήτημα αυτό και ετέθη με έναν τρόπο όπου προφανώς επιχείρησε να μου στήσει μια παγίδα, γιατί θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια. Εγώ ήμουν 4μιση χρόνια πρωθυπουργός, έχω διαβάσει δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα της ΕΥΠ για την Θράκη, που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα, υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και πολιτικούς μου αντιπάλους, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα κάνω φέιγ βολάν

Μου στέλνει λοιπόν 3 μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, χωρίς να μου στείλει τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν είναι κάτι σοβαρό, όπως έκανα εγώ πολλές φορές ως πρωθυπουργός στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, και μετά από 2 εβδομάδες βλέπω μέρος αυτού του ενημερωτικού σημειώματος δημοσιευμένο στην εφημερίδα ‘Πρώτο Θέμα’ και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, να μου ζητάει επιτακτικά να αποσύρω τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστευα στα μάτια μου, διότι στο ενημερωτικό σημείωμα έβλεπα σαφή αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Δεν είπα κουβέντα θεωρώντας ότι θα πέσει ο θόρυβος, όμως έβλεπε ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει κεντρικό θέμα».

«Είναι ζήτημα υποκρισίας»

«Εδώ είναι ένα ζήτημα υποκρισίας, ένα ζήτημα ότι δε διστάζεις προκειμένου να κερδίσεις 10 – 15.000 ψήφους να ανοίξεις ένα θέμα εθνικό, ευαίσθητο, δύσκολο το οποίο θα το βρεις μπροστά σου την επόμενη μέρα. Στην Θράκη θα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και στις 26 του Ιούνη, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Και έχουμε μια Τουρκία η οποία πράγματι είναι πάρα πολύ δραστήρια και τα προβλήματα της Θράκης δε λύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες, ούτε να βγαίνει κανείς και να λέει στους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες ότι η ψήφος η δική σας και η κρίση σας είναι υποκινούμενη. Δε θα μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω πάρει πολλές ενημερώσεις παρόμοιες και όλες τις αξιολογούσα, διότι το να έχει κανείς μια επαφή, μια φωτογραφία με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Ροδόπη, αυτό δε συνιστά ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Εγώ θεωρώ ότι και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον βουλευτή της ΝΔ εκ των υστερών, αφού εδώ και έναν μήνα γνώριζε, και τις δηλώσεις του γνώριζε, η απόφασή του είναι λαθεμένη.

»Πιστεύω ότι κάνει λάθος, εκ των υστέρων, δεδομένου ότι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια. Θεωρώ ότι είναι λάθος γιατί δεν πρέπει, κατά την γνώμη μου, να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και την προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από πλευράς Τουρκίας, είναι να προχωρήσουμε όπως προχωρήσαμε από κοινού όλα τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή που ασχολήθηκε με το πώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στη Ροδόπη, πώς θα επιβάλλει ισονομία και ισοπολιτεία»

 

«Μου είπαν ότι είναι προβοκατόρικα»

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην Θράκη, κλήθηκαν από το κόμμα.

«Κάλεσα τους 2 υποψήφιους και μου απάντησαν ότι αυτά είναι προβοκατόρικα, κυπατζίδικα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Αυτοί οι υποψήφιοι είναι της Αριστεράς και είναι από τα νεανικά τους χρόνια ενταγμένοι στην Αριστερά. Αυτό αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι είναι μέσα σε μια κοινωνική μάχη για να καλυτερεύσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους εκεί».

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα κατά την πρωθυπουργία του και στην παραδοχή του Τούρκου προέδρου για μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

«Όταν επισκέφτηκε ο Ερντογάν, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχτηκα στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί είχε τεθεί το ζήτημα της συνθήκης της Λοζάνης. Μέσα από την αντιπαράθεση, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτό ορίζει η συνθήκη. Παρόλα αυτά, αυτή η μουσουλμανική μειονότητα έχει τρεις υποκατηγορίες, τους τουρκογενείς μουσουλμάνους της Θράκης, τους Πομάκους και τους Ρομά. Υπάρχει το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού το οποίο είναι δικαίωμα, και υπάρχει και ένα ζήτημα του συλλογικού προσδιορισμού όπου εκεί είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τηρούμε αυτά που λένε οι διεθνείς συνθήκες.

»Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές, ο της Ροδόπης ουδέποτε έχει μιλήσει για ‘τουρκική’ μειονότητα. Αυτός ο οποίος έχει υποπέσει σε αυτό το ατόπημα ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης, και όταν υπέπεσε, υπέστη επίπληξη από το κόμμα και δεν έχει ξανασυμβεί και υπήρξαν υποψήφιοι άλλων κομμάτων που έχουν υποπέσει στο ίδιο ατόπημα».

»Θα ήταν λάθος μεγάλο και ανευθυνότητα (σ.σ. να τους αποσύρω) και σε αυτήν την ανευθυνότητα εγώ δε θέλω να συμβάλω, σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Το να θέσουμε απέναντί μας ως Πολιτεία, το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι αυτό ακριβώς που θέλει να κάνουμε ο Ερντογάν.

»Ο Ερντογάν, αυτό που θέλει να αναδείξει είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, στοχοποιημένη, απαξιωμένη και άρα έχει μονάχα μια ελπίδα και έναν φάρο, να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας. Είναι τεράστιο σφάλμα. Πίστευα ότι τα έχουμε αφήσει πίσω μας όλα αυτά, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», τόνισε

Στη Θράκη θα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και στις 26 του Ιούνη, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. και είχαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και έχουμε μία Άγκυρα και μια Τουρκία, η οποία είναι πράγματι είναι πάρα πολύ δραστήρια. Και τα προβλήματα της Θράκης δε λύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες, ούτε να πηγαίνει κανείς και να λέει στους Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνους πολίτες, ότι «η ψήφος η δική σας και η κρίση σας είναι υποκινούμενη». Δε θα μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό.

«Μέγιστη υποκρισία»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Πέραν του θέματος αυτού, υπάρχει ένα μείζον θέμα αυτήν την ώρα. Αυτό είναι πώς ένας πρώην πρωθυπουργός που θέλει να είναι και επόμενος, διαχειρίζεται με τόσο περισσή ανευθυνότητα και αδίστακτα, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι ότι ενώ είχε ένα χαρτί στα χέρια του που μου το απέστειλε, το οποίο μιλούσε ρητώς και για τον δικό του υποψήφιο, το διένειμε στα ΜΜΕ αποσπασματικά, κόβοντας το κομμάτι που αφορά τον δικό του υποψήφιο, για να κουνάει το δάχτυλο και να λέει ‘ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση’. Αυτό είναι μέγιστη υποκρισία. Δεν μπορείς να βάζεις στην αρένα της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα και δεν μπορείς να εργαλειοποιείς με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ. Υπήρξαν και άλλοι πρωθυπουργοί στη χώρα της Δεξιάς παρατάξεως που ποτέ δεν εργαλειοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ.

»Ο κ. Μητσοτάκης, που μου έστειλε ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ, για 4 χρόνια αυτήν την ΕΥΠ την είχε εργαλειοποιήσει για να ακούει μέσα από το γραφείο του τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους αρχηγούς του στρατεύματος, τους υπουργούς του. (…) Η εισαγγελέας της ΕΥΠ είναι η κα Βλάχου που δήλωνε ότι ‘έχω κρίση ανέλεγκτη’ και ‘θα υπογράφω ακόμα και για να ακούω την ΠτΔ αν το κρίνω’ .δε θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κ. Μητσοτάκη».

.

Μοιραστείτε το