Search

Τσούνης: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, όχι μόνο γεωστρατηγικά, αλλά και με επενδυτικούς όρους

Η Ελλάδα γίνεται με ταχείς ρυθμούς ο προμηθευτής ενέργειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, λόγω της θέσης της και των υφιστάμενων υποδομών μπόρεσε να βοηθήσει τις γετονικές της χώρες σε αυτόν τον τομέα, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης σε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια στο 7ο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης (SEEF 2023), που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council και το Ινστιτούτο Ενέργειας του Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η Ελλάδα παρείχε το 35% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και λειτούργησε ως υπεύθυνος σύμμαχος με αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα παρέχει τώρα ενέργεια στη Μολδαβία, τόνισε ο κ. Τσούνης και επαίνεσε τη χώρα μας για τη στάση της και τη δύναμη του παραδείγματός στις στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επισήμανε ότι ένα αυταρχικό καθεστώς ένιωσε την ανάγκη να εισβάλει σε μία άλλη κυρίαρχη χώρα στην Ευρώπη διαταράσσοντας τους βασισμένους στην τάξη κανόνες που κυβερνούν την Ευρώπη τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Είναι επίσης ζήτημα οικονομίας, η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί και να είναι εύρωστη, χρειάζεται όμως ενέργεια, χρειάζεται να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, αλλά και πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι πηγές ενέργειας θα είναι ασφαλείς, συμπλήρωσε. Όταν δεν έχουμε ασφαλείς, σταθερές, προσιτές πηγές ενέργειας αυτό είναι επιζήμιο για τις παγκόσμιες οικονομίες, ανέφερε.

Τονίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική και για το κλίμα, είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και έκανε αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα. Πρόκειται για παγκόσμιες προκλήσεις, είπε προσθέτοντας ότι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν το Μάουι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε κ. Τσούνης και τόνισε η Ελλάδα θα είχε εγκαταλείψει τον λιγνίτη αν η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία. Το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας προέρχεται από τον λιγνίτη. Σε δύο χρόνια το ποσοστό αυτό είναι στο 0%, προέβλεψε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από την κρίση στη Γάζα και το Ισραήλ, ο κ. Τσούνης είπε ότι «το κεφάλαιο πηγαίνει όπου αισθάνεται ότι υπάρχει ασφάλεια».

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και όχι μόνο από γεωστρατηγική άποψη, αλλά και όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα εκτίμησε τονίζοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σε επίπεδο ρεκόρ τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού είναι κάτω από τα ιταλικά επιτόκια και τα επιτόκια των ΗΠΑ, η ανεργία έχει μειωθεί από 28% στο 10% και η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Μοιραστείτε το