Search

Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας πλωτής μονάδας «υποδοχής» φορτίων LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. O αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η εμπορική «πρεμιέρα» θα γινόταν στις 30 Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε κατά λίγες ημέρες αργότερα, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τελικές δοκιμές της υποδομής.

Με την εκκίνηση του έργου, η χώρα μας θα αποκτήσει δεύτερο σημείου εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά το τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η υποδομή αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμαστικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου, με την έλευση του πρώτου commissioning cargo, το οποίο παρέδωσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Gastrade. Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών» η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτριας μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελέχους της Gastrade στην ιστοσελίδα LNG Prime, ήδη έχει προγραμματιστεί το πρώτο φορτίο LNG που θα εγκαινιάσει την εμπορική λειτουργία του έργου. Το φορτίο θα καταφθάσει στα μέσα Μαΐου, ώστε να εγχυθεί στο ελληνικό σύστημα και να διοχετευθεί στον παραλήπτη του, αφότου πρώτα το φυσικό αέριο επαναεριοποιηθεί.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Ο προσανατολισμός του FSRU της Gastrade είναι περισσότερο εξαγωγικός, με την πλειονότητα των εισαγωγών LNG να προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της νότιας και κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, η υποδομή στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, σε μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.

Επομένως, όπως έχει γράψει το insider.gr, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Μοιραστείτε το