Search

Ν. Γιατρομανωλάκης: Ο Έβρος “έχει την μαγιά” για την αναβίωση της Χειροτεχνίας

«Η Θράκη έχει ένα  εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα φοβερά πλούσιο και ενδιαφέρον που την κάνει ξεχωριστή » δήλωσε  από το Διδυμότειχο ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης στα πλαίσια   της  πενθήμερης περιοδείας του στη Θράκη, με τις δυο τελευταίες ημέρες να είναι αφιερωμένες στον  Έβρο.

«Νιώθω ότι εδώ υπάρχει όλη η μαγιά, όλη η πρώτη ύλη για αυτό που θέλουμε να υλοποιήσουμε, αλλά όλο αυτό χρειάζεται και μια υποστήριξη ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα. Αυτός είναι ο σκοπός και αυτό θέλουμε να πέτυχουμε. Ελπίζω μέσα από τις συναντήσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά και τους Πολιτιστικούς  Συλλόγους που κάνουμε τι μέρες αυτές, να το  πέτυχουμε.»

Ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε το πρωί με τοπικούς παράγοντες του Σουφλίου (δήμαρχο Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς Τομέα, επιχειρήσεις μεταξιού και κεντήστρες στο χωριό Γονικό του Ορεινού Όγκου) όπου μελέτησαν διάφορες προοπτικές και πως μέσα από αυτές θα μπορεί το Σουφλί να αποτελέσει εκ νέου ένα Κέντρο Χειροτεχνίας για την Ελλάδα.

Στο Διδυμότειχο αμέσως μετά  συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και την ομάδα του, όπου συζητήθηκαν αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να προκύψουν μέσα από τον πολιτισμό, ώστε να ερευνηθεί για το τι μπορεί να ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για το οποίο γίνεται και σχετική επίσκεψη στην περιοχή.

Ένα πρόγραμμα το οποίο διαθέτει 500 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκ. ευρώ προορίζονται στον τομέα της Χειροτεχνίας.

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας «στους προσανατολισμούς του Υπουργείου περιλαμβάνεται η αναβίωση της τεχνικής της Χειροτεχνίας όχι όμως με το μοντέλο των Οργανισμών Πρόνοιας που προϋπήρχαν αλλά σε άλλα σύγχρονα πρότυπα.»

Παράλληλα με την τεχνική σχεδιάζεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από την χειροτεχνία ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας που να αποδίδουν  και ένα εισόδημα στην περιοχή ενώ βασικό στόχο αποτελεί και ο τομέας της κατάρτισης με την διατήρηση των τεχνικών της χειροτεχνίας που κοντεύουν να εξαφανισθούν.

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας 

Μοιραστείτε το