Search

ΥΠΕΞ: Κρίσιμες Μετακινήσεις Διπλωματών – Η μία στη Θράκη…

Στις 27 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι συμπληρωματικές μετακινήσεις των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) για το 2023. Σε αυτές ξεχωρίζουν τρία ονόματα: της Ελένης Πετρουλά, του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Ιωάννη Πυργάκη.

Η κυρία Πετρουλά επιστρέφει από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Ο κ. Κουμουτσάκος ορίστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία (MA) της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο πρώην βουλευτής, ο οποίος επέστρεψε στο ΥΠΕΞ με τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’, αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της ελληνικής MA.

Το ζήτημα, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr,  εν προκειμένω είναι το εξής: ότι ο κ. Κουμουτσάκος δεν διαθέτει πρεσβευτικό βαθμό για να είναι επικεφαλής της αρχής. Ως εκ τούτου, υπάρχουν τρεις τρόποι για να αναλάβει την ηγεσία της αρχής: Είτε ως επιτετραμένος, είτε ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων (παρότι πλέον είναι εν ενεργεία διπλωμάτης) είτε να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΞ ως επικεφαλής της αρχής, ανεξαρτήτως βαθμού.

Ο Ιωάννης Πυργάκης, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέλαβε την Διεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων (ΥΠΥ), της εξαιρετικά κρίσιμης δομής του ΥΠΕΞ, που εδρεύει στην Ξάνθη και ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τα ζητήματα που απασχολούν την μουσουλμανική μειονότητα. Η σύντομη θητεία του στη Θράκη,  δημιούργησε ερωτήματα, με ορισμένους διπλωματικούς κύκλους, να υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση του συνδέεται και με τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) προεκλογικά στην περιοχή της Θράκης.

Μόλις σε έντεκα μήνες, ολοκληρώνεται η θητεία του στη Θράκη και από μέρα σε μέρα, αναχωρεί για το Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Οι έντεκα αυτοί κρίσιμοι μήνες για τον Ιωάννη Πυργάκη, ήταν καθοριστικοί, καθώς η θέση που είχε αναλάβει στη Θράκη, ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα νευραλγική και απαιτητική.

Άλλωστε η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων έχει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά “βαρύ” και δύσκολο χαρτοφυλάκιο, που τις περισσότερες φορές, δε γνωρίζει μέρες, ώρες, Αργίες και χιλιομετρικές αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται δε, πως πριν σταματήσει το “ρολόϊ” τον Σεπτέμβριο του 2022 με την ανάληψη καθηκόντων του Ιωάννη Πυργάκη στο τιμόνι της ΥΠΥ, ήταν η πρώτη φορά που δομήθηκε και βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ένα ολοκληρωμένο και από κάθε άποψη συντονισμένο σχέδιο συνολικά για τη Θράκη και γι’ αυτό, τα εύσημα ανήκουν πρώτιστα στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και νυν Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αλλά και στον τότε Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων, Συμεών Τέγο, που με την πολύτιμη βοήθεια του Υποδιευθυντή της ΥΠΥ, Αθανασίου Παπαμάργαρη, κατάφερε να αφήσει πίσω του, πριν αναχωρήσει για τη Βοστώνη των ΗΠΑ, για ν’ αναλάβει τη θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, ένα πλούσιο έργο στην περιοχή, το οποίο έχριζε συνέχισης και διαρκούς ανανέωσης.

Χωρίς υπερβολή, οι τελευταίοι μήνες, από την ανάληψη καθηκόντων του Ιωάννη Πυργάκη, χαρακτηρίστηκαν από μια ανεξήγητη χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα κυρίως της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αν σκεφτεί κανείς, πως προεκλογικά, το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της χώρας και στους πολιτικούς διαξιφισμούς, ήταν οι πολιτικές παρεμβάσεις του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, στις Εθνικές Εκλογές. Την ίδια, ώρα, οι παρακρατικές δομές στη Θράκη, “οργίαζαν” , καθώς η ΥΠΥ βρισκόταν στην αφάνεια.

Την ώρα που διανύουμε μια εξίσου κρίσιμη περίοδο και οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές έρχονται στις 8 Οκτωβρίου, η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων, πρέπει να βγει από τη “θερινή ραστώνη” στην οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και να αναλάβει δράση, πριν να είναι αργά για τη Θράκη.

 

Μοιραστείτε το