20 Σεπτεμβρίου 2024

Προτάσεις Κομισιόν για προστασία βιοποικιλότητας και μείωση φυτοφαρμάκων

Επιμένει η Κομισιόν στην εφαρμογή της πρασινης συμφωνίας , παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ με το υψηλό κόστος αγροτικής παραγωγής .

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ζητά να δοθεί συνέχεια στις στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», οι οποίες όπως υποστηρίζει θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ.

Στην πρόταση νομοθετικής πράξης μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί βασικό βήμα για την αποφυγή της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων και την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η αποκατάσταση των υγροτόπων, των ποταμών, των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, του αστικού περιβάλλοντος και των ειδών που φιλοξενούν στην ΕΕ αποτελεί σημαντική και οικονομικά αποδοτική επένδυση: για την επισιτιστική μας ασφάλεια, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ευημερία μας. 

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες για τα χημικά φυτοφάρμακα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, θα προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τω πολιών και των εργαζομένων στη γεωργία και θα συμβάλουν στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών που παρατηρούμε ήδη που οφείλονται στην επιδείνωση της υγείας του εδάφους και στη μείωση των επικονιαστών λόγω φυτοφαρμάκων.

Η νομοθετική πράξη για την αποκατάσταση της φύσης, θα θέσει στόχους και υποχρεώσεις αποκατάστασης σε ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων. 

Η νέα νομοθετική πράξη βασίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά καλύπτει όλα τα οικοσυστήματα και δεν περιορίζεται στην οδηγία για τους οικοτόπους και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, με στόχο όλα τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα να βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης έως το 2030. Θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ: στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, περίπου 100 δισ. ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.

Οι προτεινόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030 και αύξηση των πληθυσμών τους μετέπειτα.
  • Καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, αύξηση κατά 5 % έως το 2050, τουλάχιστον 10 % συγκόμωση σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο, και καθαρό κέρδος από τον χώρο πρασίνου που ενσωματώνεται σε κτίρια και υποδομές
  • Στα γεωργικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τις πεταλούδες χορτολιβαδικών εκτάσεων, τα πτηνά γεωργικής γης, τον οργανικό άνθρακα σε καλλιεργήσιμα ανόργανα εδάφη και τα χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας σε γεωργικές εκτάσεις
  • Αποκατάσταση και επανύγρανση αποστραγγισμένων τυρφώνων γεωργικής χρήσης και σε χώρους εξόρυξης τύρφης
  • Στα δασικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τη συνδεσιμότητα των δασών, τα νεκρά ξύλα, το μερίδιο των δασών ανομοιόμορφης γήρανσης, τα δασικά πτηνά και το απόθεμα οργανικού άνθρακα.
  • Αποκατάσταση θαλάσσιων οικοτόπων, όπως οι θαλάσσιοι βοσκότοποι ή οι βυθοί ιζημάτων, και αποκατάσταση των οικοτόπων εμβληματικών θαλάσσιων ειδών, όπως δελφίνια και φώκαινες, καρχαρίες και θαλάσσια πτηνά
  • Άρση των ποτάμιων φραγμών έτσι ώστε τουλάχιστον 25 000 χλμ. ποταμών να μετατραπούν σε ποταμούς ελεύθερης ροής έως το 2030.

  
Όσον αφορά την πρόταση για τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων θα συμβάλει στην οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», διασφαλίζοντας παράλληλα διαρκή επισιτιστική ασφάλεια και προστατεύοντας την υγεία μας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες:

  • Νομικά δεσμευτικούς στόχους σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων και της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τους δικούς τους εθνικούς στόχους για τη μείωση εντός καθορισμένων παραμέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων σε επίπεδο ΕΕ. Αυστηροί νέοι κανόνες για φιλικούς προς το περιβάλλον ελέγχους των επιβλαβών οργανισμών: Τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι όλοι οι γεωργοί και άλλοι επαγγελματίες χρήστες φυτοφαρμάκων εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών (IPM), στην οποία εξετάζονται πρώτα εναλλακτικές περιβαλλοντικές μέθοδοι πρόληψης και ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών, πριν από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ως μέτρο έσχατης ανάγκης.  Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική τήρηση αρχείων για τους γεωργούς και άλλους επαγγελματίες χρήστες. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν ειδικούς κανόνες καλλιέργειας για τον προσδιορισμό των εναλλακτικών λύσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί των χημικών φυτοφαρμάκων. 
  • Απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές. Η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων θα απαγορεύεται σε χώρους όπως οι αστικοί χώροι πρασίνου, συμπεριλαμβάνοντας τα δημόσια πάρκα ή κήπους, τις παιδικές χαρές, τους χώρους αναψυχής ή αθλητισμού, τις δημόσιες διαδρομές και τις προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με το δίκτυο Natura 2000, καθώς και κάθε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να διατηρηθεί για τους απειλούμενους επικονιαστές. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα απομακρύνουν τα χημικά φυτοφάρμακα από κοντά μας στην καθημερινή μας ζωή.

Η πρόταση μετατρέπει την υφιστάμενη οδηγία σε κανονισμό που θα ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερείς ετήσιες εκθέσεις προόδου και εφαρμογής.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τους γεωργούς και άλλους χρήστες, με τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Νέοι κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί αποζημιώνονται για τυχόν δαπάνες που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων κανόνων για μεταβατική περίοδο 5 ετών.
  • Ισχυρότερη δράση για την αύξηση του φάσματος των βιολογικών εναλλακτικών λύσεων και των εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου στην αγορά·
  • Έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ορίζων» της ΕΕ για τη στήριξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας και
  • Σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή, με σκοπό την επίτευξη των στόχων για τα φυτοφάρμακα της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η μετάβαση θα υποστηριχθεί επίσης από την πρόταση για τα δεδομένα βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και από τις εξελίξεις της αγοράς σε σχέση με τη γεωργία ακριβείας, όπως οι ψεκαστήρες που χρησιμοποιούν γεωχωρικές τεχνικές εντοπισμού και τεχνικές αναγνώρισης επιβλαβών οργανισμών.

Μοιραστείτε το